Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Βέροια: Πάρκο με άρωμα κομπίνας…..



Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ το verianet.gr σχετικά με το περίφημο «Θεματικό πάρκο» που ετοιμάζεται να κάνει ο Δήμος Βέροιας. Όπως λέγαμε, τα πολιτιστικά στοιχεία που υποτίθεται θα προβληθούν, είναι ένας κακοφτιαγμένος «φερετζές» που επιχειρεί να κρύψει τους πραγματικούς στόχους της υπόθεσης….

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια σειρά αόριστες αναφορές της Δημάρχου των ρουφιανοκαμερών και των υποτιθέμενων «διαρρήξεων», κ. Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, για κάποιο «Θεματικό πάρκο» τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ο αντιδήμαρχος κ. Παυλίδης παρουσίασε επιτέλους το περίφημο σχέδιο…

Χωρίς εισήγηση, χωρίς κάτι συγκεκριμένο, απλά παρουσίασε ένα πράγμα το οποίο χαρακτηρίστηκε «έκθεση ιδεών», ως μέγα πόνημα την Αναπτυξιακής του Δήμου και αφορούσε την δημιουργία «Θεματικού Πάρκου» δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα…

Σε μια δημοτική έκταση 350 στρεμμάτων, χαρακτηρισμένη κατά ένα μεγάλο μέρος της σε δασική… Το εκπληκτικό είναι ότι το σημείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από εκεί που αυτοί οι ίδιοι θέλουν να μεταφέρουν όλα τα σκουπίδια και τα σκατά της Ημαθίας φτιάχνοντας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ…

* Όμως δεν είναι μόνο αυτή η αντίφαση…. Όπως γράψαμε στις 10 Φεβρουαρίου, στο ρεπορτάζ με τίτλο «Βέροια: Χοντρά παιχνίδια και κωμικοτραγικές αντιφάσεις γύρω από τον Αλιάκμονα», φαντάζει εξαιρετικά οξύμωρο να επιχειρείται η δημιουργία «Θεματικού πάρκου» για την προβολή του πολιτισμού των Μακεδόνων και τον Μέγα Αλέξανδρο, δύο χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας….

Τονίζαμε ότι από το καλοκαίρι που πέρασε, πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποιοι προσπαθούν να βάλουν πόδι στην περιοχή…

Πρώτα ήταν το ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματία ( με εξ αγχιστείας συγγένειες…) που εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η προσυδάτωση ειδικών εμπορικών αεροπλάνων στη τεχνητή λίμνη… Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής στην παρόχθια περιοχή….

Φαίνεται ότι το πράγμα κάπου κόλλησε (η εκμετάλλευση των υδάτων ανήκει στη ΔΕΗ), οπότε μπήκε σε εφαρμογή το δεύτερο σχέδιο….

Καθώς ατόνιζε το ενδιαφέρον για τα ειδικά αεροπλάνα, εμφανίστηκε ένα άλλο που αφορούσε Ρώσσους επενδυτές οι οποίοι σκόπευαν να κατασκευάσουν στην περιοχή μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με περιφερειακές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών…. Όμως υπήρχε το μεγάλο εμπόδιο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής….

Το πράγμα κάπου ξεχάστηκε, μέχρι που το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκε το περίφημο «σχέδιο» για κατασκευή «Θεματικού πάρκου» στην συγκεκριμένη περιοχή… Εντελώς συμπτωματικά, το «Θεματικό πάρκο», εκτός από τα πολιτιστικά στοιχεία, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 4 αστέρων, δυναμικότητας 200 δωματίων (!!!) με προσφερόμενες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, όπως spa, tennis, extreme sport και άλλα βαριά και προχωρημένα γούστα….

Κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε ότι το κόστος θα ξεπερνάει τα 21 εκατομμύρια ευρώ, δε διευκρινίστηκε όμως που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά….

Τα σχόλια που επακολούθησαν ήταν ποικιλότροπα και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου ο αντιδήμαρχος κ. Παυλίδης έσπευσε να «αποκαταστήσει» την πραγματικότητα… Το μόνο που κατόρθωσε είναι να επιβεβαιώσει τα όσα γράψαμε στις 10 Φεβρουαρίου…

Είπε λοιπόν ο κ. Παυλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερήσια» ότι τα κεφάλαια της επένδυσης θα εξασφαλιστούν από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ (όταν «ανοίξει») και από ιδιώτες!!!!

Αποκάλυψε δηλαδή και επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε, ότι υπάρχουν ιδιώτες που έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή… Κι όπως φαίνεται «τα βρήκαν» με το Δήμο Βέροιας…

Διότι πώς αλλιώς μπορεί να επικαλείται «ιδιώτες» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος; Ποιοι είναι αυτοί οι «ιδιώτες»; Κάποιοι «καλοί Σαμαρείτες» που θα σπεύσουν να δώσουν χείρα βοηθείας ή τίποτα «γεράκια» που θέλουν ν’ αρπάξουν την περιοχή και βάλανε το Δήμο Βέροιας στο «κόλπο»;

Εδώ ακόμη δεν υπάρχει ούτε κάν προμελέτη, ένα σχέδιο, μια «έκθεση ιδεών» παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κι εμφανίστηκαν κιόλας «ιδιώτες» που θέλουν να βάλουν λεφτά;

Μήπως οι «ιδιώτες» είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την ιστορία και ο Δήμος παίζει το παιχνίδι τους;

Η πρεμούρα με την οποία παρουσιάζεται το θέμα και όλα τα περιρρέοντα αναδύουν την όσμωση κομπίνας με πρόσχημα τον πολιτισμό….

Μάλιστα στην προσπάθεια να εμφανιστεί το κόλπο ως η «μεγάλη ευκαιρία» προέκυψε ένα στοιχείο που ανατρέπει κυριολεκτικά την παγκόσμια οικονομική σκέψη και σχεδιασμό!!! Σύμφωνα με την αρχική μελέτη, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει σε μόλις τρία χρόνια!!!!

Έτσι λένε οι «ειδικοί’ που μελέτησαν το θέμα… Πριν καν γίνει μελέτη του έργου, πρόβαλαν την εκτίμηση ότι το «θεματικό πάρκο» θα έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 7.116.000 ευρώ!!! Ακριβώς….

Μακεδονικό Δίκτυο – verianet.gr