Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΝΝΕΔ ΕΛΛΑΔΑΣ : "ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΗΘΟΣ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ"



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΪΝΑ


Ο Κώστας Χατζής είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ελλάδος στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 18 Απριλίου. Στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Κατερίνη ως καλεσμένος της ΟΝΝΕΔ Κέντρου Κατερίνης, συναντηθήκαμε μαζί του και παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στον Αποστόλη Λέινα.


ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"

Α.Λ : Θα μας πεις καταρχάς λίγα λόγια για σένα και τη δράση σου μέσα στον πολιτικό σου χώρο;
Κ.Χ : Προέρχομαι από τις οργανώσεις της επαρχίας. Ξεκίνησα στην ΟΝΝΕΔ από το μαθητικό της κομμάτι, τη ΜΑΚΙ, από τα δεκαπέντε μου. Στη σχολή μου ίδρυσα τη ΔΑΠ.
Α.Λ : Ποια ήταν η σχολή σου;
Κ.Χ : Ήταν το τμήμα μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Μετά την ίδρυση της ΔΑΠ στη σχολή έγινα γραμματέας του τοπικού γραφείου της Χαλκίδας και κατόπιν για τρεις συνεχείς θητείες οι συμμαχητές μου με τίμησαν στην προεδρία της οργάνωσης. Διετέλεσα μέλος στις δύο τελευταίες θητείες της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

ΗΘΟΣ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΑ

Α.Λ : Και τώρα αποφάσισες να διεκδικήσεις την προεδρία της ΟΝΝΕΔ.
Κ.Χ : Πήραμε την απόφαση με μια πολύ μεγάλη ομάδα από όλη την Ελλάδα και λέω πήραμε και όχι πήρα, γιατί ήταν μία απόφαση που την συναποφασίσαμε και τιμητικά προέκριναν τη δική μου την υποψηφιότητα οι συμμαχητές μου για να διεκδικήσουμε την ηγεσία την οργάνωσης. Θέλουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Να κρατήσουμε τα πολλά θετικά της προηγούμενης διοίκησης και να διορθώσουμε, έως και να ανατρέψουμε οποιαδήποτε παράλειψη, οποιοδήποτε λάθος ή κομμάτια, στα οποία δεν είχαμε επαρκή δράση. Το τρίπτυχο της υποψηφιότητας μου είναι ήθος, ιδεολογία και μαχητικότητα. Ήθος γιατί πρέπει εμείς οι νέοι να το ξαναδιδάξουμε πρώτοι στην κοινωνία, και το προσωπικό και το πολιτικό ήθος και να δείξουμε το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική για τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους και όχι για να χτίσουνε προσωπικές διαδρομές επιβίωσης, πλουτισμού ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο. Ιδεολογία γιατί πιστεύω ότι πλέον έχει καταπέσει η καραμέλα της επικοινωνίας και πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε στην ιδεολογία, γιατί χωρίς ιδεολογία, στην οποία θα πατήσεις, θα κάνεις το στέρεο βήμα, δεν μπορείς να προχωρήσεις στο μέλλον. Και μαχητικότητα γιατί αρμόζει και στη φύση μας σαν νέοι, αρμόζει όμως και στην οργάνωση μας και προς την κοινωνία, να πάμε δυναμικά να εκφράσουμε τις ιδέες και τις απόψεις μας και να πείσουμε τον κόσμο και όπου δεν έχουμε ιδέες και απόψεις να τις συνδιαμορφώσουμε μαζί με τον κόσμο, αλλά μαχητικότητα και στο εσωτερικό του κόμματος μας. Να γίνουμε ακόμα πιο διεκδικητικοί. Να αποδείξουμε και στην πράξη ότι είμαστε η πρωτοπορία και να κάνουμε την ΟΝΝΕΔ ξανά την αιχμή του δόρατος της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ "ΓΩΝΙΕΣ"

Α.Λ : Από πού κατάγεσαι;
Κ.Χ : Είμαι από την Εύβοια. Μεγάλωσα και έζησα στη Χαλκίδα.
Α.Λ : Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η ατονία των οργανώσεων του κόμματος σας;
Κ.Χ : Νομίζω ότι αυτή η ατονία οφείλεται σε δύο λόγους. Κατά πενήντα τοις εκατό οφείλεται στο ότι και το ίδιο μας το κόμμα από ένα χρονικό διάστημα και έπειτα ήταν πολύ "στρογγυλό". Είχε πολύ "θολή" εικόνα. Δεν είχαμε "γωνίες". Εγώ πιστεύω ότι ο πολιτικός μας λόγος πρέπει να έχει "γωνίες". Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ακριβώς τις θέσεις μας και τί
υποστηρίζουμε και ταυτόχρονα να βλέπει τις ιδέες μας αυτές να προσπαθούμε να τις κάνουμε και πράξη. Και το άλλο πενήντα τοις εκατό αυτής της ατονίας οφείλεται στο ότι προσπάθησαν κάποιοι να παρουσιάσουν ότι η νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και ίσως κατάφεραν να πείσουν και δικά μας κομμάτια ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο "λάιτ", απολιτικοποίητοι και λιγότερο εντόνως πολιτικοποιημένοι. Εγώ διαφωνώ με αυτή τη λογική. Αν πρέπει να ξεκινήσει οποιαδήποτε ριζική ανατροπή, είτε σε επίπεδο θεσμών του κράτους. είτε σε επίπεδο προτάσεων, είτε σε επίπεδο ακόμα και στη δομή της ίδιας της οργάνωσης μας, πρέπει να ξεκινήσει από τη νεολαία και να δώσουμε το παράδειγμα και στο κόμμα ακόμη και αν χρειασθεί κάποιες φορές να συγκρουστούμε και με το κόμμα. Το θεωρώ υγεία να συγκρουστούμε με το κόμμα, γιατί δεν κάνουμε σύγκρουση για τη σύγκρουση, αλλά γιατί η ΟΝΝΕΔ είναι εκείνη που πρέπει να δείχνει το δρόμο στο κόμμα, προκειμένου να πάει πιο μπροστά. Και για αυτό το λόγο αυτή την ατονία εμείς πρέπει πρώτα να την ιάνουμε. Ο τρώσας και ιάσεται.

ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ, Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Α.Λ : Πώς εξηγείς τα τελευταία γκάλοπ που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά με διαφορά;
Κ.Χ : Καταρχάς είναι δεδομένο ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι πολίτες της χώρας μας έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα, το οποίο ήταν ότι δεν επέλεξαν τον αντίπαλο χώρο, αλλά μέσω της αποχής, γιατί το ΠΑΣΟΚ πήρε σχεδόν τις ίδιες ψήφους με το 2007, επέλεξαν να μας πουν ότι δεν είμαστε η Νέα Δημοκρατία που περίμεναν εκείνοι και που ονειρευόντουσαν.
Και δεν ήμασταν η Νέα Δημοκρατία που καθαρά χωρίς κανένα βαρίδι, χωρίς καμία αυτολογοκρισία, χωρίς κανένα κόμπλεξ δεν έκανε όλα όσα θα έπρεπε να κάνει, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που έχει αφήσει πίσω της οποιοδήποτε κόμπλεξ. Είμαι σίγουρος όμως ότι με τον πρόεδρο μας, με τις κινήσεις που κάνει και τις αλλαγές στις δομές σύντομα θα αρχίσουμε να κάνουμε την επάνοδο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Α.Λ : Θα μας πεις πώς θα γίνει η εκλογική διαδικασία και την ημερομηνία των εκλογών για τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ;
Κ.Χ : Στις 14 Μαρτίου θα γίνει το έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα πάρει την απόφαση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου που μέχρι σήμερα εκλεγόταν από το συνέδριο. Σε αυτό το συνέδριο θα αποφασισθεί να γίνει πλέον η εκλογή από τη βάση. Άρα, θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι νέοι είτε ήταν ήδη γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε θα γραφούν τώρα ακόμη και την ημέρα των εκλογών και θα είναι ηλικίας από δεκάξι έως τριανταδύο ετών. Η ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η 18η Απριλίου, δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα. Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών θα είναι με online σύστημα, όπως έγινε και στο κόμμα και από εκεί και πέρα αυτό που επιθυμούμε και ζητάμε εμείς από τον πολιτικό μας φορέα τη Νέα Δημοκρατία είναι να μπορέσουμε να στήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κάλπες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα και στον τελευταίο ΟΝΝΕΔΙΤΗ και στον τελευταίο ΔΑΠΙΤΗ, αλλά ακόμα και στον τελευταίο νέο που δεν ήταν μέχρι σήμερα μαζί μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να επιθυμεί να έρθει να συμβάλει και να έχει ενεργό ρόλο και συμμετοχή, να τον διευκολύνουμε και να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η πρόσβαση.