Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Με δύο μυστικά δάνεια ονόματι «Αίολος» και «Αριάδνη», η Goldman Sachs βοήθησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 την Ελλάδα να κρύψει τα χρέη της, υποστηρίζουν οι New York Times.

Με δύο μυστικές δανειακές διευκολύνσεις που ονομάστηκαν «Αίολος» και «Αριάδνη», η Goldman Sachs βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να εμφανίσει μικρότερα χρέη, υποστηρίζουν οι New York Times. Εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, δήλωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες πρακτικές. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς. Και αυτός είναι ο λόγος, συμπλήρωσε, που από την Ελλάδα ζητήθηκε να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες της ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απέφυγε να τοποθετηθεί παραπέμποντας στο ενιαίο κείμενο της δήλωσης – στήριξης προς την Ελλάδα στο οποίο κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο της περασμένης Πέμπτης.-

Το δημοσίευμα των New York Times.

«Οι τακτικές της Γουόλ Στρητ, οι οποίες δημιούργησαν τη φούσκα των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, επιδείνωσαν την οικονομική κρίση και στην Ελλάδα και υπονόμευσαν το ευρώ δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποκρύπτουν τα ογκούμενα χρέη τους».

Τόσο το 2000 όσο και το 2001, η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε σε μυστικό δανεισμό από την Goldman Sachs παραιτούμενη των εισπρακτικών της δικαιωμάτων από τέλη αεροδρομίων και τυχερά παιγνίδα

Αυτός είναι ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times και έχει ήδη ανάψει φωτιές στο οικονομικό επιτελείο προκαλώντας εμμέσως και την παρέμβαση του ειτρόπου οικονονμικού υποθέσεων Ολιρ Ρεν.

Οι Times υποστηρίζουν ότι όπως προκύπτει από αρχεία και συνεντεύξεις, η Ελλάδα με τη βοήθεια της Wall Street απεδύθη σε μια δεκάχρονη προσπάθεια να παρακάμψει τα όρια που θέτει η ΕΕ για τα ελλείμματα μιας χώρας.

Aναφέρoυν ότι στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 ομάδα τεχνοκρατών της Goldman Sachs έφθασε στην Αθήνα προτείνοντας στην κυβέρνηση έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των χρεών της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα τη μετάθεση στο μέλλον των χρεών του εθνικού συστήματος υγείας.

Αν και οι N.Y Times διευκρινίζουν ότι η πρόσφατη πρόταση απερρίφθη, ισχυρίζονται ότι το 2001, δηλαδή λίγο μετά την εισδοχή της Ελλάδας στην κοινή νομισματική περιοχή του ευρώ, η Goldman Sachs είχε βοηθήσει την τότε ελληνική κυβέρνηση Σημίτη να δανειστεί «στα μουλωχτά» δισεκατομμύρια ευρώ, κίνηση που κρατήθηκε μυστική από το κοινό αφού είχε τη μορφή συναλλαγματικής πράξης παρά δανείου.

Με το δάνειο εκείνο πάντως, συνεχίζει η εφημερίδα, η Αθήνα εμφανίστηκε να τηρεί τα προβλεπόμενα της συνθήκης του Μάαστριχτ αλλά ταυτόχρονα να ξοδεύει πέρα και πάνω από τις δυνάμεις της.

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι παρόμοιες τακτικές είχαν υιοθετηθεί και στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης: Οι τράπεζες δηλαδή προσφέρουν ρευστό και σε αντάλλαγμα προαγοράζουν μελλοντικά έσοδα των κυβερνήσεων.

«Για παράδειγμα, η Ελλάδα πούλησε τα δικαιώματά της σε τέλη και αντιμισθίες στο αεροδρόμιό της και παραιτήθηκε των εσόδων από τυχερά παιγνίδια», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ένα από τα μυστικά δάνεια της Ελλάδας (2001) ονομάστηκε «Αίολος», λέει η εφημερίδα που ισχυρίζεται ότι για τις διευκολύνσεις εκείνης της χρονιάς το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε 300 εκατομμύρια ευρώ στην Goldman. Ο Αίολος βοήθησε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της στον προϋπολογισμό εκείνου του έτους

Αντίστοιχο σχέδιο, ένα χρόνο νωρίτερα (2000) είχε ονομαστεί Αριάδνη και απέφερε στην Goldman Sachs όλα τα κέρδη του ελληνικού δημοσίου από τα τυχερά παιγνίδια.

Οι New York Times αναφέρουν επίσης δύο ανάλογες συνεργασίες της Goldman με την Εθνική Τράπεζα.



OI ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ