Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Βέροια: Χοντρά παιχνίδια και κωμικοτραγικές αντιφάσεις γύρω από τον Αλιάκμονα




Απορίες και ερωτηματικά προκαλούν περίεργες συμπτώσεις αλλά και κωμικοτραγικές αντιφάσεις που συμβαίνουν στην (πολύπαθη) Βέροια…. Αυτή τη φορά με επίκεντρο την περιοχή γύρω από το φράγμα Αλιάκμονα, μια περιοχή παρθένα από κάθε οικοδομική δραστηριότητα και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους…

Ξαφνικά προέκυψε ενδιαφέρον από τη Δημοτική Αρχή της Βέροιας να «αξιοποιήσει» την περιοχή με ένα έργο που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο και περιεχόμενο «Θεματικό πάρκο με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο»…

Τα πρώτα σχέδια παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το «θεματικό πάρκο» θα γίνει σε μια δημοτική έκταση 350 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει, μαζί με την ανάδειξη του Μακεδονικού πολιτισμού και του Μεγαλέξανδρου, ξενοδοχείο 4 αστέρων με spa και άλλα χοντρά γούστα, όπως τένις και extreme sports…

Όλως περιέργως το καλοκαίρι που πέρασε, έντονη φημολογία ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από δύο πλευρές.

Το ένα ήταν από γνωστότατο επιχειρηματία ο οποίος φέρεται ότι εξέταζε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η λίμνη ως σταθμός προσγείωσης και απογείωσης εμπορικών υδροπλάνων για την μεταφορά εμπορευμάτων. Το σχέδιο ακούστηκε σαν κάτι πολύ «περίεργο» και όλοι αναρωτήθηκαν αν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός ή η αφορμή για κάτι άλλο….

Πριν κοπάσει καλά – καλά αυτό, προέκυψε μια άλλη έντονη φήμη σύμφωνα με την οποία Ρώσοι επενδυτές εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή με προοπτική να κατασκευάσουν μεγάλη, υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, με υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και παράλληλες δραστηριότητες extreme και άλλων sports στο χώρο του φράγματος….

Εκείνο που προβλημάτιζε ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η παράκαμψη των εμποδίων που έχουν να κάνουν με τους όρους δόμησης στην περιοχή….

Και τα δύο «σενάρια – φήμες» μάλλον προσπεράστηκαν και ίσως και να ξεχάστηκαν, μέχρι που προέκυψε η παρουσίαση του «θεματικού πάρκου» το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό συμβούλιο….

Αν αφαιρέσει κανείς τις αναφορές σε ιστορικά – πολιτιστικά ζητήματα (τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένα καλός «φερετζές») όλος ο υπόλοιπος σχεδιασμός είναι πανομοιότυπος με την έντονη φημολογία του καλοκαιριού για τους Ρώσους επενδυτές… Πρόκειται για μια εκπληκτική σύμπτωση!!!!

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρουσιάστηκε το σχέδιο – η ιδέα ουσιαστικά – και θα ακολουθήσουν μια σειρά μελέτες μέχρι να ξεκινήσει…. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά, θεωρείται σχεδόν απίθανο να προλάβει η νυν Δήμαρχος να κόψει κορδέλα… Θα αφήσει όμως μια καλή παρακαταθήκη ώστε να προχωρήσει το ζήτημα, καθώς να έχουν μπει οι βάσεις «να μπει πόδι» στην περιοχή….

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν…

Το σχέδιο προβλέπει ξενοδοχείο 200 δωματίων, τόσα δηλαδή όσα δεν έχουν καλά – καλά όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής…. Βάση ποιας μελέτης προέκυψε αυτή η Ρωμαϊκής αντίληψης ιδέα;

Η Δήμαρχος Βέροιας λέει και ξαναλέει ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να «κατεβάσει ρολά» λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει «ιδέες και σχέδια» που κοστίζουν 21 εκατομμύρια ευρώ…

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, ιδιαίτερα οξύμωρο και αντιφατικό… Αυτοί οι ίδιοι που εμφανίζονται να επιζητούν την ανάπτυξη της περιοχής του Αλιάκμονα, αυτοί οι ίδιοι είναι που θέλουν να μεταφέρουν ακριβώς απέναντι όλο το σκουπιδαριό και το σκατό της Ημαθίας, με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη γνωστή «Θέση 12»….

Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι θα γίνουν και τα δύο (το «θεματικό πάρκο» και η Μονάδα των σκουπιδιών) τότε ο επισκέπτης της 4άστερου ξενοδοχείου θα ανοίγει το παράθυρο στο δωμάτιό του και θα βλέπει μπροστά του τη λίμνη και ακριβώς απέναντι, σε απόσταση 300 μέτρων όλο το σκουπιδαριό και το σκατό του νομού Ημαθίας!!!

Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι θέλουν από τη μια πλευρά να αναδείξουνε τον Μακεδονικό πολιτισμό και να φτιάξουν ξενοδοχειάρες και στην άλλη πλευρά, ακριβώς απέναντι να βάλουν όλα τα σκουπίδια της Ημαθίας….

Όλα αυτά τα πρωτοφανή και πρωτάκουστα, τα οποία «μυρίζουν» πολύ έντονα, τι κρύβουν από κάτω; Μια χοντρή κομπίνα ή μια, ακόμη πιο χοντρή, χαζομάρα; Θα δείξει….

Στην αεροφωτογραφία σημειώνεται η περίφημη «Θέση 12» όπου θα πάνε όλα τα σκουπίδια και τα σκατά της Ημαθίας και ακριβώς απέναντι η περιοχή όπου θα γίνει το επίσης περίφημο «Θεματικό πάρκο» με το 4αστερο ξενοδοχείο, τα spa και τα ακριβά γούστα… Τρελαθήκαμε εντελώς….


Μακεδονικό Δίκτυο – verianet.gr