Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της». Η Εξεταστική Επιτροπή θα έχει τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις των άρθρων 144 έως και 148 του Κανονισμού της Βουλής Η Επιτροπή αποτελείται από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 6 της Ν.Δ. και από έναν βουλευτή από τα ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας ορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής και μιλώντας στην σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής (27-1-2010) έθεσε τέσσερα καίρια ερωτήματα προς τους βουλευτές της Ν.Δ.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου είπε:
«Τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία και μας εγκαλεί για το υποστηρικτικό του κειμένου των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ζητούν τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής; Είναι απορίας άξιο. Τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία; Μήπως δεν λέγονται αλήθειες σ' αυτό το υποστηρικτικό κείμενο;
Θα ήθελα να θέσω στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας τέσσερα ερωτήματα:
Πρώτο ερώτημα. Απετράπη ναι ή όχι η έρευνα μετά το 2004; Και πώς έγινε αυτό; Δεν υπήρξε η χειραγώγηση για να αποτραπεί η έρευνα;
Δεύτερο ερώτημα. Υπήρξε ή όχι δικαστική προσπάθεια συγκάλυψης; Και τότε, γιατί παραπέμπεται ο αρμόδιος εισαγγελέας, που είχε το φάκελο όλη αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο, από τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης;
Τρίτο ερώτημα. Καταργήθηκε, εν τοις πράγμασι, όπως λένε οι νομικοί, η αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες; Ποιος είχε διορίσει τον περίφημο εισαγγελέα κ. Ζορμπά; Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Και γιατί απηυδισμένος ο άνθρωπος αποχώρησε από αυτή την περίοπτη και κρίσιμη θέση που του είχε αναθέσει η Νέα Δημοκρατία;
Τέταρτο ερώτημα. Διέφυγαν ναι ή όχι αυτοί οι οποίοι ήταν οι συντελεστές διετέλεσης εγκλήματος στο εξωτερικό χωρίς η κυβέρνηση τότε να λάβει μέριμνα; Και πλείστα όσα μικρότερα ερωτήματα που εμπεριέχονται στο υποστηρικτικό κείμενο. Αυτό το κείμενο περιγράφει την αλήθεια. Δεν θα ήμασταν στη θέση σήμερα να ζητούμε σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αν την προηγούμενη περίοδο είχε συσταθεί επιτροπή και είχε διερευνηθεί το σκάνδαλο. Και προς τι τώρα, τη νέα περίοδο, όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μετ’ επιτάσεως, εντάσεως και αγωνίας μας λένε «επιτέλους να αποκαλυφθεί η αλήθεια»; Γιατί δεν το έκαναν εκείνη την περίοδο και γιατί το σημερινό κείμενο είναι ένα κείμενο στο οποίο κάτι υπονοείται, κάτι σχεδιάζεται από τη νέα κυβέρνηση;»
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως είμαστε η μόνη χώρα που δεν διερεύνησε το σκάνδαλο της εταιρίας SIEMENS όταν δεκάδες χώρες, ακόμη και «υποανάπτυκτες» χώρες χωρίς μηχανισμούς ισχυρής δημοκρατίας, έχουν διερευνήσει το μεγάλο παγκόσμιο αυτό έγκλημα και έχουν αποδοθεί ευθύνες και τόνισε:
«Και φυσικά η εικόνα της χώρας είναι τραγική: Δυσπιστία, αμφισβήτηση για την οντότητα των δημοκρατικών θεσμών να προασπίσουν τον πλούτο και τα δικαιώματα των πολιτών.
Μήπως δεν καταταχτήκαμε την τελευταία περίοδο από την 35η θέση στην 79η στη Διεθνή Αμνηστία; Δυστυχώς είμαστε από τις χώρες που κατρακύλησαν στη σκάλα της αδιαφάνειας, στη σκάλα της συγκάλυψης και φυσικά οι πολίτες της χώρας μας, σήμερα, απαιτούν διαλεύκανση της υπόθεσης. Λένε «όχι» στη συσκότιση, λένε «όχι» στον συμψηφισμό, γιατί και συσκότιση υπήρχε και προσπάθεια συμψηφισμού υπήρξε για τα όποια λάθη και τις εγκληματικές ενέργειες, αλλά πάνω από όλα υπήρξε μονομέρεια. «Μόνο κάποιοι την περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενέχονται» μας έλεγαν λαλίστατα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη περίοδο.
Εμείς δεν έχουμε τίποτα. Και φυσικά βγήκε στη δημοσιότητα –δεν θέλω να είμαι προκλητικός- μία επιστολή του κυρίου Καραμανλή. Εγώ δεν λέω ότι σημαίνει κάτι αυτή η επιστολή. Γιατί ένας από τους κυρίους που ομιλούν σήμερα, δεν μας λέει, τι λέει αυτή η επιστολή επιτέλους, γιατί αυτές οι ευχαριστίες»;
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω και πιστεύω βαθύτατα, ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει. Διότι υπάρχει και ο εξής κίνδυνος: Να αδικηθούν πολίτες και πολιτικοί για την εμπλοκή τους. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι διαφεύγουν των ευθυνών και δεν τιμωρούνται πολλοί πολιτικοί και πολίτες! Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας να κλείσουμε αυτήν την κακή παρένθεση!
Η λήθη σε αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να είναι μέτρο του πολιτεύεστε, δεν μπορεί να είναι συντεταγμένη του πολιτεύεστε και του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να εκκαθαρίσουμε αυτήν την πολύκροτη υπόθεση. Θα είναι προς συμφέρον του πολιτικού συστήματος, προς συμφέρον του ελληνικού λαού».
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίστηκε για την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 16:00΄. Θα υποβάλει το σχετικό πόρισμά της μέχρι την 17η Μαρτίου 2010.