Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

από το κοσμοϊστορικό γεγονός της μάχης του Μαραθώνα
53ος Μαραθώνιος Μακεδονίας
Φίλιπποι - Δράμα
27 και 28 Μαρτίου 2010

Ο Σύλλογος Μαραθωνίων Μακεδονίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Προμηθεύς Πυρφόρος" με την υποστήριξη και χορηγία της Ομάδας "Ε" Ελλήνων (σύμφωνα με το άρθρο 2 εδάφιο Ι και άρθρο 3 εδάφιο Β του καταστατικού της)
διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμή της Μάχης του Μαραθώνα με τη συμπλήρωση φέτος 2.500 χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός. Οι εκδηλώσεις συνοδεύονται με Μαραθώνιο δρόμο (53ος Μαραθώνιος Μακεδονίας, Φίλιπποι - Δράμα).

2500 χρόνια απο τη μάχη του Μαραθώνα. Εκδηλώσεις τιμής στη Δράμα  27 & 28 Μαρτίου 2010

Σάββατο 27 Μαρτίου, ώρα 17:00
Ως απότιση φόρου τιμής για τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης προς τους ξεχασμένους από τους ιθύνοντες της σημερινής πολιτείας, Μαραθωνομάχους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τελετή μνημοσύνης σύμφωνα με τα πατρώα ήθη προς τιμή των μαχητών του Μαραθώνα.
Τόπος των εκδηλώσεων: Μνημείο της Ελευθερίας, κεντρικό πάρκο Δράμας.

Κυριακή 28
Μαρτίου, ώρες 9:00 έως 14:00
Αθλητικές εκδηλώσεις

53ος Μαραθώνιος Μακεδονίας
Φίλιπποι - Δράμα
προς τιμή των μαχητών του Μαραθώνα.

α) Μαραθώνιος Τιμής Φίλιπποι - Δράμα (38,5 χλμ.)
β) Δρόμος Τιμής 18,5 χλμ. Φίλιπποι - Δράμα.

Αφετηρία στο αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ώρα 9:00
Τερματισμός στο Μνημείο της Ελευθερίας, Δράμα


Οι δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή στις δύο αθλητικές εκδηλώσεις συμπλήρωσαν ήδη τις 300 εγγραφές, γι αυτό και ο κύκλος των εγγραφών έχει πλέον ολοκληρωθεί. Όλοι οι δρομείς θα τιμηθούν με ένα μοναδικό χρυσό μετάλλιο, το οποίο αναπαριστά τον ήρωα Ημεροδρόμο Μαραθωνομάχο που μετά τη μάχη έφερε την αναγγελία της νίκης. Οι νικητές όλων των κατηγοριών του Μαραθωνίου θα βραβευθούν με χρυσό κύπελλο.
Ο Μαραθώνιος της Μακεδονίας σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδος "Ε" Ελλήνων, σε συνεργασία με τον φορέα της εκδήλωσης (τον Σύλλογο Μαραθωνίων Μακεδονίας), καθορίστηκε στην αυθεντική απόσταση των 38.500 μέτρων. Αυτή ήταν η απόσταση Μαραθώνα - Αθήνας την οποία έτρεξε ο ήρωας Μαραθωνομάχος φέρνοντας το άγγελμα της νίκης «Νενικήκαμεν», όπως επίσης και ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης το 1896 αλλά και οι Μαραθωνοδρόμοι στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1900 και του 1904. Ο αυθεντικός Μαραθώνιος θυσίας απορρίπτει την παραχάραξη της αυθεντικότητας από τους Άγγλους, οι οποίοι το 1908, για χάρη της βασίλισσάς τους (η οποία επιθυμούσε να παρακολουθήσει τη διαδρομή απο τα ανάκτορα), καθιέρωσαν την απόσταση των 42.195 μέτρων.

Ο αυθεντικός Μαραθώνιος θυσίας αποτελεί διαμαρτυρία εναντίον κάθε
παραχάραξης των ιστορικών μας δεδομένων, εναντίον της βεβήλωσης των
ιδεών του αθλητισμού και των υψηλών αξιών του Ελληνισμού.