Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο της εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησης στο Δημαρχείο Βέροιας, με αυθαίρετη απόφαση της Δημάρχου, χωρίς καν να συζητήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Δημοτικοί σύμβουλοι πληροφορήθηκαν την τοποθέτηση του συστήματος από τον κόσμο που ρωτούσε τι συμβαίνει…
Ο Δήμος Βέροιας προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης με απ’ ευθείας ανάθεση (όπως συνηθίζει….) από επιχείρηση που έχει έδρα το Ριζό Σκύδρας….
Όταν ρωτήθηκε η κ. Δήμαρχος αν πήρε προσφορές από αντίστοιχες επιχειρήσεις και καταστήματα της Βέροιας και της Ημαθίας, η κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη απάντησε ότι ο ιδιοκτήτης – προμηθευτής κατάγεται από… Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Βέροιας…. Μια απάντηση που προκάλεσε (ακόμη μια φορά) θυμηδία….
Όμως δεν είναι το μόνο σκάνδαλο η διαδικασία που ακολουθήθηκε…
Άλλα λέει η τεχνική έκθεση, άλλα λένε τα τιμολόγια κι άλλα λέει ο Δήμος…..
Η τεχνική έκθεση μιλάει για προμήθεια δέκα καμερών… Δέκα κάμερες χρεώνονται στο σχετικό τιμολόγιο. Όμως η Δήμαρχος Βέροιας λέει ότι τοποθετήθηκαν 3 κάμερες, ενώ στην πραγματικότητα τοποθετήθηκαν πέντε!!!!
Για όλο αυτό το θολό τοπίο δεν έχει δοθεί η παραμικρή εξήγηση!!!
Όπως πάνε τα πράγματα, φαίνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο και απαιτείται παρέμβαση των οργάνων της Πολιτείας….
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά.
Τελικά πόσες κάμερες αγόρασε ο Δήμος Βέροιας; Η τεχνική έκθεση λέει ότι χρειάζονται δέκα κάμερες…
Η Δήμαρχος Βέροιας απαντώντας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, λέει ότι τοποθετήθηκαν μόνο τρεις κάμερες, στις τρεις εισόδους του Δημαρχείου. Όμως δε λέει την αλήθεια, γιατί υπάρχουν και δύο κάμερες στο εσωτερικό του Δημαρχείου!!!
Στο τιμολόγιο φαίνεται ότι ο Δήμος χρεώθηκε και πλήρωσε δέκα κάμερες!!!! Πού βρίσκονατι; Τοποθετήθηκαν κάπου σαν «κρυφές»; Έγινε «κατά λάθος» η χρέωση;
Η τεχνική έκθεση λέει ότι η προμήθεια θα γίνει «με ανοικτό διαγωνισμό»… Έγινε αυτός ο διαγωνισμός; Αν έγινε, ποιοι συμμετείχαν;
Το βέβαιο είναι ότι δεν έγινε κανένας διαγωνισμός… Από το Νοέμβριο του 2009 που έγινε η προμήθεια, όσες φορές θίχτηκε το ζήτημα, ουδέποτε ειπώθηκε κάτι περί διαγωνισμού…
Η Δήμαρχος Βέροιας το είπε ευθέως ότι έκανε απ’ ευθείας ανάθεση (χωρίς να μιλήσει ποτέ μέχρι τώρα για διαγωνισμό…) σε επιχειρηματία που κατάγεται από… Δημοτικό Διαμέρισμα της Βέροιας!!!! Με αυτό το κριτήριο επέλεξε τον προμηθευτή!!!!
Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να καταλάβει πόσες κάμερες αγοράστηκαν, πόσες πληρώθηκαν, πόσες τοποθετήθηκαν…. Ένα απίστευτο αλαλούμ!!!
Κατά τα άλλα η Δήμαρχος Βέροιας διαμήνυσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι «όποιος τολμήσει να θίξει έστω, οικονομικό ζήτημα, θα τον πάω στον Κατή»….
Είναι εμφανής η απειλή και προφανής η απόπειρα της Δημάρχου Βέροιας να αποθαρρύνει, να εκφοβίσει και να φιμώσει….
Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα, εξ ίσου σοβαρά στην συγκεκριμένη προμήθεια…
Πέραν του ότι ο Δήμος Βέροιας άλλα αγόρασε, άλλα πλήρωσε, άλλα παρέλαβε, άλλα τοποθέτησε, εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα και για τα άλλα είδη που αναφέρονται στο τιμολόγιο της προμήθειας….
Στα δύο τιμολόγια της προμήθειας υπάρχει μια γενική και διόλου διαφωτιστική περιγραφή, χωρίς να αναφέρονται ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά…
Υπάρχουν κάμερες που κοστίζουν 50 ευρώ, υπάρχουν και κάμερες που κοστίζουν 500 ευρώ… Ποιες κάμερες πήρε ο Δήμος Βέροιας;
Ίδια περιγραφή υπάρχει και το καταγραφικό το οποίο κοστίζει, σύμφωνα με το τιμολόγιο, 2.550 ευρώ… Η περιγραφή του προϊόντος είναι «καταγραφικό 16CH 400 FPS»… Δηλαδή, σαν να λέμε, ένα αυτοκίνητο…
Υπάρχουν αυτοκίνητα που κοστίζουν 5.000 ευρώ, υπάρχουν και αυτοκίνητα που κοστίζουν 50.000 ευρώ… Θα αρκούσε ποτέ μια περιγραφή «αυτοκίνητο» για να προσδιοριστεί η αξία του;
Η τιμή του καταγραφικού- σύμφωνα με ειδικούς του χώρου εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας- θεωρείται υπερβολική…
Αν όμως υποθέσουμε ότι πράγματι κοστίζει τόσο, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο «καταγραφικό» έχει πάρα πολλές δυνατότητες, τη στιγμή που αυτές τις τεχνικές δυνατότητες τις διαθέτουν άλλα «καταγραφικά», πολύ φθηνότερα, από αυτό που προμηθεύτηκε ο Δήμος Βέροιας…
Μπορεί δηλαδή, το «καταγραφικό», με έναν κωδικό, να συνδεθεί μέσω ίντερνετ με οποιονδήποτε υπολογιστή και να μετατραπεί σε προσωπικό εργαλείο παρακολούθησης!!!!
Δηλαδή οποιοσδήποτε στο Δήμο Βέροιας μπορεί, με έναν κωδικό, να ενεργοποιεί το σύστημα παρακολούθησης ακόμη και από το σπίτι του!!!
Και βέβαια πιο κοντά σε μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να βρίσκεται αυτός που φρόντισε για την προμήθεια του συστήματος….
Η Δήμαρχος Βέροιας λέει ότι το σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί όταν το Δημαρχείο είναι κλειστό, αλλά δεν είπε τίποτα για την παραπάνω δυνατότητα του συστήματος…
Οι κάμερες που τοποθετήθηκαν δεν έχουν ενδεικτική λυχνία λειτουργίας, άρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν πράγματι λειτουργούν στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα…
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και τα ζητήματα, η κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη δεν έδωσε καμιά απάντηση. Αντίθετα ενοχλήθηκε σφόδρα ακόμη και σε πιο απλά ερωτήματα και βέβαια, λίγο αργότερα έστειλε σαφές μήνυμα…. Ότι θα απαντήσει με μηνύσεις όποιον αφήσει «έστω αιχμή» για οικονομικά ζητήματα…
Κι όμως, ο θυμόσοφος λαός λέει ότι «καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται»….
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρολίδης
Μακεδονικό Δίκτυο – Verianet.gr