Χωρίς βίζα" στο... Αφγανιστάν!
Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε χθες επισήμως στη Βουλή ότι η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν θα βγει έξω από την Καμπούλ και θα ενταχθεί στις μάχιμες δυνάμεις. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναλάβει σχετική δέσμευση κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει την πάγια ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν εξυπηρετούσε την παροχή αμιγούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός, πόσω μάλλον θάνατος, Έλληνα στρατιώτη στο Αφγανιστάν. Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς η ελληνική δύναμη εμπλέκεται στο πεδίο της μάχης. Και μάλιστα, εντασσόμενη σε ήδη συγκροτημένα στρατιωτικά σύνολα υπό αμερικανική διοίκηση.
Η Ελλάδα εμφανίζεται να προσχωρεί σε “συμμαχία προθύμων”, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλες ισχυρές κυβερνήσεις δέχονται εσωτερικές πιέσεις από τους λαούς τους για να αποχωρήσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε πριν μερικές ημέρες, μπροστά στη διαφωνία ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους. Αλλά και στη Βρετανία συζητείται ανοιχτά το ενδεχόμενο απαγκίστρωσης των στρατιωτικών δυνάμεων. Η εκδοχή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας εμφανίζει και στο θέμα του Αφγανιστάν κάποιαν υστέρηση...
Σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα διέρχεται βαθιά οικονομική κρίση, με αιχμή τη δημοσιονομική, η κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει απολογισμό για το κόστος της αποστολής στο Αφγανιστάν και προϋπολογισμό για τα νέα καθήκοντα. Δείγμα κι αυτό τού πώς η κυβέρνηση εννοεί τα περί διαφάνειας και καθαρών λογαριασμών.
Είναι δυνατόν, όμως, τέτοιες αποφάσεις, που εμπλέκουν τη χώρα σε πολεμικές περιπέτειες και πιθανόν να την εντάξουν στους στόχους της τρομοκρατικής δράσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, να λαμβάνονται χωρίς πολιτική συζήτηση, ερήμην της Βουλής;
Τελικώς, η γενναιοδωρία Ομπάμα με την “κατάργηση” της βίζας είχε μια σημαντική αντιπαροχή. Η βίζα αφορούσε το Αφγανιστάν! Κυριολεκτικά, όμως, δεν υπήρξε κατάργηση της βίζας. Η χώρα εντάχθηκε στο πρόγραμμα visa waiver, μαζί με άλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και ο Άγιος Μαρίνος, τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα εκδίδεται ταξιδιωτική άδεια για τον αιτούντα πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Πράγματι, αυτό κι αν είναι “ψήφος εμπιστοσύνης”!
Εφημερίδα Αυγή 17/3/2010