Μετακινήσεις υπαλλήλων υπουργείων σε περιφέρειες και νομαρχιών σε δήμους
Μετά τους ΟΤΑ, 30% λιγότεροι συμβασιούχοι και στις δημοτικές επιχειρήσεις
Μετατάξεις και όχι απολύσεις θα είναι ο κανόνας στον «Καλλικράτη», λέει στο β΄ μέρος της συνέντευξής του στην αυτοδιοίκηση gr ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Ντόλιος. Μάλιστα, όπως τονίζει, οι μετατάξεις θα είναι από πάνω προς τα κάτω (δηλαδή, από υπουργεία σε γενικές διοικήσεις και περιφέρειες από περιφέρειες σε γενικές διοικήσεις και, κυρίως, από νομαρχίες σε δήμους), ενώ προκειμένου να προστατευθούν οι οικογένειες των εργαζομένων θα υπάρξει μία μεταβατικότητα και μία λογική σε αυτές: «Δηλαδή, δεν μπορείς να πάρεις ένα άνθρωπο από τη Δράμα, για να πω για την δική μου περιφέρεια και να τον πας στο Τρίγωνο. Δεν έχει την οικογένεια του εκεί…», λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Ντόλιος διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος αορίστου χρόνου, προσθέτει ωστόσο ότι και στις δημοτικές επιχειρήσεις θα ακολουθηθεί η πρακτική που εφαρμόστηκε στους δήμους: μείωση κατά 30% των συμβασιούχων. «Αυτό, όμως, όπως σημειώνει με έμφαση, δεν έχει σχέση με τον «Καλλικράτη» αλλά με τα γενικά μέτρα της κυβέρνησης». Το πλήρες κείμενο του β΄ μέρους της συνέντευξης του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου στην αυτοδιοίκηση gr είναι το εξής:
- Μια άλλη βασική παράμετρος του «Καλλικράτη» είναι οι εργαζόμενοι στους δήμους που συγχωνεύονται, τις δημοτικές επιχειρήσεις και τις νομαρχίες που καταργούνται αλλά και τις περιφέρειες. Πρώτα απ’ όλα, πόσοι από τους συμβασιούχους θα παραμείνουν; Το ρωτώ αυτό γιατί διαβάσαμε για απολύσεις 35.000 υπαλλήλων….
Ο «Καλλικράτης» δεν θα επηρεάσει τις εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων σε συνενώμενους φορείς. Οι συμβασιούχοι θα έχουν την ίδια τύχη και διαδρομή που θα είχαν και χωρίς τον «Καλλικράτη». Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου πάντα θα υπάρχουν στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις τους.
- Ναι, αλλά θα αναγνωρίζετε ότι σήμερα υπάρχει μία κατάχρηση στις συμβάσεις. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕ –ΟΤΑ, από τους περίπου 35.000 υπαλλήλους των δήμων οι 25.000 (δηλαδή πάνω από το 70%) να είναι συμβασιούχοι. Πόσοι από αυτούς χρειάζονται κατά την άποψή σας;
Εγκρίναμε έναν αριθμό θέσεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στους ΟΤΑ. Ο αριθμός αυτός είναι 9.000, είναι κατά 30% μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό συμβασιούχων που είχαν εγκριθεί πέρυσι. Αυτό είναι μια κατεύθυνση γενική που υπάρχει στην κυβέρνηση. Να σημειώσω όμως μια ιδιαιτερότητα: ότι μετά το νόμο για το ΑΣΕΠ θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου και όχι έργου, πλέον. Και μάλιστα για να υπάρξουν συμβάσεις έργου θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες από το ΑΣΕΠ. Εκτός από αυτούς τους συμβασιούχους υπάρχουν οι συμβασιούχοι των δημοτικών επιχειρήσεων, για τους οποίους την έγκριση έπαιρναν οι δημοτικές επιχειρήσεις από τους περιφερειάρχες της χώρας. Και εκεί, βεβαίως, θα υπάρξει ο κανόνας του περιορισμού κατά 30%. Αυτό δεν έχει σχέση με τον «Καλλικράτη» αλλά με τα γενικά μέτρα της κυβέρνησης.
- Όσον αφορά τους αορίστου χρόνου: υπάρχει περίπτωση να απολυθεί κάποιος από αυτούς ή πλην της Αυτοδιοίκησης να μεταταγεί στο κεντρικό κράτος, για παράδειγμα;
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η όποια μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση αυτών των εργαζομένων διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία δεν επηρεάζεται από την διοικητική μεταρρύθμιση.
- Να υποθέσω, λοιπόν, ότι οι αορίστου χρόνου των δήμων θα παραμείνουν στους δήμους, ενώ οι περίπου 30.000 εργαζόμενοι στις νομαρχίες (οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικαλιστικού τους οργάνου είναι στην πλειοψηφία τους αορίστου χρόνου) θα μεταταγούν στις περιφέρειες αλλά και στους νέους δήμους;
Καταρχήν να σας πω ότι δεν προκύπτει μεταφορά υπαλλήλων από δήμους σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Όπως γνωρίζετε, θα έχουμε μεταφορά αρμοδιοτήτων από νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε δήμους. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι αρμοδιότητες αποτελούν το αποκλειστικό αντικείμενο κάποιων υπηρεσιών. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι λογικό να υπάρξει και η μετακίνηση- μετάταξη των υπηρεσιών αυτών στους φορείς που θα ασκήσουν την αρμοδιότητα.
- Δηλαδή, στην ουσία θα έχουμε, κυρίως, μετατάξεις εργαζομένων από τις σημερινές νομαρχίες προς τους νέους δήμους…
Από τις σημερινές νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες και από τις περιφέρειες στις γενικές διοικήσεις.
- Οι μετατάξεις θα είναι, δηλαδή, από πάνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω, κατά κάποιο τρόπο….
Αυτός είναι ο στόχος. Και θα υπάρξει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις μια μεταβατικότητα που έχει σαν στόχο να προστατεύσει τις οικογένειες των εργαζομένων. Δηλαδή, δεν μπορείς να πάρεις ένα άνθρωπο από τη Δράμα, για να πω για την δική μου περιφέρεια και να τον πας στο Τρίγωνο. Δεν έχει την οικογένεια του εκεί…
- Ακούγετε ότι μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να μην δώσει επίσημα χρίσματα παρά μόνο σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Θεωρείτε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;
Στην Ελλάδα ο κυβερνητισμός είναι αρρώστια και μάλιστα κακή. Ας αφήσουμε τα μέλη της κυβέρνησης έξω από τον χώρο εκείνον τον οποίον οφείλουν να καλύπτουν τα κόμματα. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα σας πρέπει να αναζητηθεί από τον Γραμματέα και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
- Πρόσφατα η περιοχή σας, ο νομός Έβρου επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες. Προχωρά το θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων αλλά και της εφαρμογής μόνιμη λύσης;
Αυτή τη φορά, εκτός από το καθιερωμένο έργο των αποζημιώσεων ξεκινήσαμε με εντολή και πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού την δρομολόγηση μιας μόνιμης λύσης, η οποία δεν μπορεί να προκύψει χωρίς την συνεργασία των τριών χωρών.
Για να διαβάσετε του α΄ μέρος της συνέντευξης του υφυπουργού Εσωτερικών κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6125