Μεγάλα συμφέροντα αντιδρούν στην κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυ-μπο ( θέση Λιβαδάκι ), εξ αιτίας των τερά-στιων επενδύσεων που έχουν κάνει, στα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας (18 στο σύνολό τους - τα μισά είναι σε Εθνικούς Δρυμούς- ), και δεν θα ήθελαν, σε καμιά περίπτωση, να θιγούν κατά το ελάχι-στο, τα οφέλη τους.
Και όλα αυτά, γιατί ο Όλυμπος κάνει εκ των πραγμάτων υποδεέστερο κάθε άλλο χιονο-δρομικό κέντρο, που θα τολμούσε να συγκρι-θεί μαζί του, για τους παρακάτω λόγους:
1ον Το υψόμετρό του Ολύμπου είναι τέτοιο, που του προσδίδει διπλάσια τουλάχιστο ενερ-γή χιονοδρομική περίοδο.
2ον Η προσβασιμότητά του (δίπλα από την Εθνική οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή) είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ' όλα τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα ( 2.5 εκατομμύρια κά-τοικοι - Θεσ/νίκη, Λάρισα - σε απόσταση μικρότερη της 1 ώρας )
3ον Η ιστορία του,
4ον Η γεωφυσική του θέση ( Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Γης σε τόσο μικρή απόσταση από τη θάλασσα ) και
5ον Η μοναδική του ομορφιά,
Δεν μπορεί άλλο όμως η αδράνεια και η μαλθακότητα των τοπικών παραγόντων, να αποτελεί εμπόδιο και τροχοπέδη στην κοινω-νικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, καταδικάζοντας την να ζει έτσι σε μια αιώνια και διαρκή χειμέρια νάρκη..!!
Η Θάλασσά μας ήδη καταστρέφεται ( βλέπε Γρίτσα και π. Σταθμός ) προς χάριν των εργολάβων και των έργων της Θεσ/νίκης, ο θερινός τουρισμός συνεχώς μειώνεται, η παραλία του Βαρικού είναι μπλοκαρισμένη εδώ και χρόνια μόνο για γεωργική χρήση, η περιοχή της Πλάκας το ίδιο, και η υπόλοιπη παραλία να είναι κατειλημμένη απ' το εργο-στάσιο ξυλείας και το 2ο πεδίο βολής κάτω απ' τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό για αντι-αεροπορικά πυρά..!!!!
Αν τώρα σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τα εγκατεστημένα, για 'εθνικούς' λόγους, εδώ και μια 50ετία περίπου, στρατόπεδα Ανατο-λικά του Λιτοχώρου, του πεδίου βολής στα ριζά του Ολύμπου, τις προς βορρά διεκ-δικήσεις του μοναστηριού, αλλά και τον χώρο αποκομιδής των σκουπιδιών, σε από-σταση λιγότερη του 1 χιλιομέτρου απ' τον οικισμό!!!!, όπου καταφέραμε τα τελευταία χρόνια, να μαζέψουμε όλα τα σκουπίδια της νότιας Πιερίας - και όχι μόνο - τότε μόνο θα μπορέσουμε να καταλάβουμε προς τα πού πραγματικά βαδίζουμε!!
Βλέποντας όλα αυτά λοιπόν, ανα-λογιζόμαστε ποιο θα είναι τελικά το μέλλον μας και τι πλέον ακόμα μας έχει απομείνει.!!
Από την άλλη μεριά και σύμφωνα πάντα
Έτος 4. Ιανουάριος 2010 Λιτόχωρο σελ:4 |
με εμπεριστατωμένες μελέτες, υπολογίζεται ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τις 180.000!!!
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι θα σημάνει αυτό για την περιοχή μας!! ( Εδώ βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, η όλη οργά-νωση και προετοιμασία να γίνει με μεγάλη προσοχή, σύνεση, και προνοητικότητα ώστε να αποφύγουμε τυχόν άλλες δυσάρεστες συνέπειες ).
Η δημιουργία Χιονοδρομικού κέντρου στο Λιβαδάκι, ( ο προϋπολογισμός του οποίου
είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου - όσο η επιδότηση μιας μεσαίου μεγέθους ξενοδοχειακής μονάδας -), με αφετηρία την περιοχή της «Τοπόλιανης» στην κατασκευή του οποίου εντάσσεται και η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της πόλης μας, ικανοποιώντας κάθε περιβαλλο-ντική μελέτη, θα προσδώσει τεράστια οικονο-μική ανάπτυξη στην περιοχή, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, αλλά και με ένα βα-σικότερο, ότι τώρα πλέον δεν θα αναγκα-ζόμαστε να καταστρέφουμε το περιβάλλον και τις παραλίες μας προς εξυπηρέτηση ιδιω-τικών κατασκευαστικών εταιριών, ξεπουλώ-ντας όσο - όσο τον ορυκτό μας πλούτο ( αμ-μοχάλικο), ούτε θα φιλοξενούμε τα καρκινο-γόνα πεδία βολής δίπλα μας, αλλά ούτε και θα θάβουμε όλα τα σκουπίδια της νότιας Πιερίας (Δίον, Καρίτσα, Λεπτοκαρυά, Πλα-ταμώνας, εισάγοντας άκρως επικίνδυνα απόβλητα ακόμα κι' από μεγαλουπόλεις - Θεσ/νίκη, Βόλο -), για να παίρνουμε ως αντάλλαγμα ψίχουλα, ώστε να καλύπτουμε τις λακούβες της πόλης μας!!!
Αν αναλογιστούμε λοιπόν, τι ζημία κάνουμε σήμερα στο περιβάλλον, που λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν έχου-με τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε τα στοιχειώδη έργα για την προστασία της υγείας μας ( ακόμη το σύνολο των βοθρολυ-μάτων χύνονται, εδώ και δεκαετίες, μέσα στον οικισμό!) τότε θα καταλάβουμε ποια είναι η αξία ενός τέτοιου έργου, το οποίο θα προσδώσει στην περιοχή μας την οικονομική εκείνη ανεξαρ-τησία, ώστε να μπορέσουμε να ζή-σουμε αξιοπρεπώς σε ένα οικολογικό περιβάλλον αντάξιο της ομορφιάς και της ιστορίας του τόπου μας, δημιουρ-γώντας ταυτόχρονα εκείνους τους όρους ανάπτυξης που θα ικανοποιή-σουν πολλές ακόμα απ' τις επόμενες γενιές.
Όλα αυτά βέβαια, και γενικότερα το θέμα της ευρύτερης ανάπτυξης - προστασίας της
περιοχής μας, δεν τα έχει δει δυστυχώς σοβα-ρά κανένας αρμόδιος τοπικός φορέας μέχρι σήμερα, με κυριότερο τον δήμο Λιτοχώρου, ο οποίος ανέμελα εδώ και πολλά χρόνια τυρβάζει..!! Αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης είναι η δημιουργία τερά-στιας ανεργίας ( με προοπτικές πολύ δυσοίωνες ), που έχουν οδηγήσει δυ-στυχώς τους νέους μας - και όχι μόνο - σε πλήρη αδιέξοδο!!
Νομικό καθεστώς Ολύμπου Ο ΌΛΥΜΠΟΣ, ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1938, βάσει του νόμου 856/37. Σκοπός της κήρυξης αυτής ήταν «... η διατήρηση στο διηνεκές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, δηλαδή της άγριας χλωρίδας, της πανίδας και του φυσικού τοπίου, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της...». Ακόμα η ανακήρυξη του Δρυμού έγινε με σκοπό (όπως αναφέρει ο νόμος) «την ενίσχυση της επιστημο-νικής έρευνας παράλληλα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού και την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή». . . Με ειδική νομοθεσία το 1981 έχει απαγορευτεί κάθε είδους εκμετάλλευση στην ανατολική πλευ-ρά του βουνού σε έκταση 40.000 στρεμμάτων περίπου που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του Δρυμού. Μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον πυρήνα, χαρακτηρίστηκε «περιφερειακή ζώνη του Δρυμού», ώστε η διαχείριση και εκμετάλ-λευσή της να γίνεται έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την προστασία του πυρήνα. . . Η περιοχή κατασκευής του χιονοδρομικού κέντρου (Τοπόλιανη-Σκανταλιάρα-Λιβαδάκι) βρίσκεται εκτός πυρήνα, αλλά εντός Εθνικού Δρυμού, όπου βάσει του νόμου 998/79 άρθρο 52 επιτρέπεται η κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου. ( εξ άλλου υπάρχει ήδη στο Λιβαδάκι το στρατιωτικό χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο λειτουργεί κανονικά για πολίτες, εδώ και πολλά χρόνια, με πρόσβαση όμως απ' την μεριά της Ελασσόνας!!) . . . Η έκταση του Ολύμπου ανέρχεται στα 500.000 περίπου στρέμματα. Η έκταση που κατέχει είναι σχεδόν κυκλική με μέση διάμετρο 25 χιλιόμετρα περίπου και περίμετρο γύρω στα 80 χιλιόμετρα . Όσον αφορά τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, η έκτασή του ανέρχεται σε 238.411 στρέμματα με πυρήνα 40.000 στρεμμάτων. |