Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

aaΗ είδηση μεταδόθηκε επαρκώς από τα ελληνικά Μέσα Ενημέωσης: Η Άγκυρα ανακάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, επειδή η Αμερικανική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Αναγνώρισε; Μια κουβέντα είναι: Οι ψήφοι ήταν 23 υπέρ της αναγνώρισης και 22 κατά. Δηλαδή 23 μέλη της Επιτροπής πιστεύουν ότι πράγματι η Τουρκία εδίωξε τόσο πολύ τους Αρμενίους, ώστε αυτή η δίωξη με βάση το Διεθνές Δίκαιο να συνιστά γενοκτονία, ενώ 22 μέλη δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο. Κάτι συμβαίνει με τις γνώσεις Ιστορίας των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσσου…

Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν συμβαίνει. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι έκαναν γενοκτονία έναντι των Αρμενίων, το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες. Απλώς τα 22 εκ των μελών της Επιτροπής θεώρησαν ότι υπέρτερες της ιστορικής αλήθειας είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ -της μοναδικής σήμερα υπερδύναμης στον κόσμο- με την Τουρκία- μια περιφερειακή υπερδύναμη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της εγγύς Ανατολής.

Τι τα θέλετε; Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Κι αν η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να ορθοποδήσει ως κράτος κατά τους τελευταίους δυο αιώνες, να ενταχθεί με μύρια βάσανα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ΝΑΤΟ, είναι περίπου βέβαιο ότι η Επανάσταση του 1821 θα αντιμετωπιζόταν από τη Διεθνή Κοινότητα όπως αντιμετωπίστηκε στα πρώτα χρόνια της: Ως μια εξέγερση πεινασμένων ληστών που απειλούν να ανατρέψουν τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή.

Ένα επίλεκτο μέλος του κυπριακού λόμπι στην Ουάσιγκτον περιγράφει τη συνεδρίαση: “Παρακολούθησα δορυφορικά ζωντανά την συζήτηση και μου έκανε εντύπωση η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του σώματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρτ Μπέρμαν. ΄Ηταν μια ομιλία καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας καταγράφοντας μαρτυρίες για την γενοκτονία από αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά, ιταλικά, σουηδικά, και έγγραφα άλλων χωρών που επιβεβαιώνουν την βαρβαρότητα των Οθωμανών Τούρκων για την εκ προμελέτης σφαγή και εθνικό ξεκαθάρισμα των Αρμενίων. Εκθέσεις και θέσεις ακαδημαικών, ερευνητών και από το Ισραήλ που καταδικάζουν την Τουρκία για τα εγκλήματά της. Ο κ. Μπέρμαν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδα χώρα στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει την ηθική υποχρέωση να περάσει το ψήφισμα. ΄Ισως να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, όμως πιστεύω είπε, η Τουρκία εκτιμά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ όσο εκτιμούμε και εμείς τις σχέσεις μας μαζί της. Ο δε κ. Άκερμαν που υποστήριξε την αναγνώριση, υπέδειξε τους τρείς επιζώντες της γενοκτονίας που παρευρέθηκαν, ηλικίας, 97, 98 και 105 και είπε « Είναι εδώ για δικαιοσύνη. Για πόσο ακόμα θα περιμένουν;”

Άλλος που μίλησε υπέρ της αναγνώρισης είπε, αυτά που λέμε και εμείς για χρόνια. Ενόσω τέτοια εγκλήματα παραμένουν ατιμώρητα κάποιοι θα συνεχίζουν να τα επαναλαμβάνουν. Είναι καιρός η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να σταματήσει την αναγνώριση της γενοκτονίας. Την έχουν αναγνωρίσει 11 άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαική Ένωση, όλη η Ευρώπη, συνολικά άλλες 25 χώρες, δεν μπορούν οι ΗΠΑ να παραμείνουν απαθείς. Η Τουρκία οφείλει να συνθηκολογήσει με το παρελθόν της…

Κι όμως, το αποτέλεσμα ήταν 23-22. Γιατί, όπως είπαμε, την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές…