Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Στην υγειά του Καλλικράτη. Σαμπάνιες ανοίγουν οι νομάρχες που στην χειρότερη περίπτωση διεκδικούν ξανά τη…θέση τους

Στην υγεία του Καλλικράτη πίνουν οι εν ενεργεία νομάρχες, ανοίγοντας στη χειρότερη περίπτωση…σαμπάνιες! Η εκλογή και των αντιπεριφερειαρχών χωρίς σταυρό δίνει τη δυνατότητα στους σημερινούς νομάρχες - ιδίως της περιφέρειας- να διεκδικήσουν στη χειρότερη περίπτωση την θέση που ακριβώς κατέχουν, αλλά με άλλο όνομα ...

Η ικανοποίηση που επικρατεί στο στρατόπεδο των νομαρχών της χώρας, είναι τόσο μεγάλη που επισκιάζει τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Καλλικράτη. Οι εκτιμήσεις θέλουν να υπάρχει τελικά συμφωνία στο συνέδριο της ΕΝΑΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου, παρά τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας για "κόκκινες γραμμές" που παραβιάστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ θεωρεί ότι το κεντρικό κράτος παραμένει υπερσυγκεντρωτικό, με απηρχαιωμένες και γραφειοκρατικές δομές, με ανέπαφο το σύστημα εξουσιών και αρμοδιοτήτων του, ενώ καμία αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους –ακόμη και από αυτές που χαρακτηρίζονται ως «μη κρατικές» -περιέρχεται στην Αυτοδιοίκηση.