Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δήλωση Γιάννη Αμοιρίδη για τον «Καλλικράτη»


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi525dcqO3dHpLiPyX9S8dJIAMF2Kq5figIrlZuZquArxE1Z0xn9YpLMM72ePo_VdCuawz7JQyRuwlA1_Bq9j6YFUC7fJ9sW3ghhNB8BI065r76i7hsGCTWD23ttaRSd7hqcbePikuUCEpB/s400/amoiridis.jpgΗ Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεπείς στον προγραμματισμό τους, ανακοίνωσαν το θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο του Καλλικράτη, ένα σχέδιο που αναμένεται να επιφέρει μεγάλες τομές στην καθημερινότητα του πολίτη και στη λειτουργία της διοίκησης.

Πρώτος απ’ όλους και δημόσια είχα εκφράσει την άποψη πως λόγω των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του νομού μας, θα έπρεπε όλη η Πιερία να ήταν ένας Δήμος. Την άποψη αυτή συνεχίζω να υπερασπίζομαι. Άποψη η οποία προτείνεται σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως η Ρόδος, όπου όλοι οι δήμοι συνενώνονται σε έναν.

Οι προοπτικές που ανοίγονται για τους δήμους που θα προκύψουν είναι μεγάλες. Το θεσμικό πλαίσιο εγγυάται την όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των περιοχών που συνενώνονται, ενώ αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την ανάπτυξη των νέων δήμων αφού θεσμοθετούνται πόροι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δήμου. Όσον αφορά το χωροταξικό των νέων δήμων, την έδρα και το όνομα, θεωρώ ότι οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αποφασίσουν πάνω σ’ αυτές τις προτάσεις, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου. Ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη του καθένα μας, οφείλουμε να στηρίξουμε την κατά περίπτωση δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση των πολιτών. Αυτό επιτάσσει η βαθιά δημοκρατική αντίληψη περί δημόσιας διοίκησης.

Γιάννης Αμοιρίδης

Βουλευτής Πιερίας