Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Π ι ε ρ ί α…..

πριν είναι πάλι αργά

όπως και με τη περιπέτεια των Διοδίων Αιγινίου

· τα παρακάτω είναι σταχυολογήματα πρότερης δημοσίευσης της 16-02-2010.

· αξιοσημείωτο όμως είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα, που σχεδόν ο ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ ψηφίζεται, δεν έγινε στις σχετιζόμενες Κοινωνίες καμία ουσιαστική και αποτελεσματική διεργασία με επίσημη παρέμβαση. Σαφώς και δεν αναφέρομαι στα ¨ευχολόγια¨ και στους ¨ευσεβείς πόθους¨ ορισμένων.

γράφει ο Αγγελος Αγγελίδης (τ.ΔΣ Αιγινίου 99-07)

http://www.web-greece.gr/map_greece/maps/map_pieria_sm.gifΟι καινοτομίες είναι πρωτοπορία, είναι επανάσταση, είναι πηγή ελπίδας για βελτίωση και πρόοδο. Κάθε φορά είναι το ζητούμενο των πολιτικών αλλαγών και ο πόθος και ο κρυφός καϋμός των λαών.

Δεν μπορώ όμως να φαντασθώ και να καταλάβω κατά πόσο θα είναι χρηστική και χρήσιμη για τη χώρα μας μια τόσο σπουδαία Διοικητική Μεταρρύθμιση στην οποία απουσιάζουν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της.

Πολλά τα παραδείγματα της προχειρότητας και των επιπτώσεών της από τον χώρο της Παιδείας, την Φορολογική Τεχνική και Πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, τον χώρο του Αθλητισμού, τον τομέα της Δημόσιας Υγείας κλπ. Μόνο που αυτές οι επιπτώσεις δεν αστειεύονται και δημιουργούν τις αιτίες των ελλειμμάτων και τον κίνδυνο της χρεωκοπίας.

¨Μια καινοτομία πετυχαίνει, όταν ακολουθείται από μια νέα¨, υποστηρίζουν συχνά–πυκνά οι ειδικοί. Ετσι πριν στεγνώσουν τα μελάνια των Νομοσχεδίων, των Νόμων και των Ρυθμιστικών Διατάξεων σε ένα θέμα και πριν ακόμη εφαρμοστούν στην ολότητά τους, ακούγονται οι τάσεις για διορθωτικές κινήσεις. Και η συνέχεια γνωστή. Τροποποιήσεις, αλλαγές, πάγωμα εφαρμογής, αναστολή, ακύρωση. Απο-τέλεσμα είναι τα βήματα να γίνονται σε ρυθμό ¨σημειωτόν¨ και πισωγυρίσματα, αντί να έχουμε άλματα προόδου και αξιοποίησης των δαπανών.

Και σήμερα δυστυχώς αυτή την Ελληνική ιδιαίτερη ανάγκη δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς λόγω της κοινά αναγνωρισμένης άσχημης οικονομικής κατά-στασης. Γι΄ αυτό τώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί έως αρνητικοί σε περαιτέρω πειραματισμούς. Πειραματισμούς που υποθηκεύουν την οικονομία. ¨Το λάθος θα είναι μοιραίο¨.

Καινοτομία θεωρήθηκε το Σχέδιο ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-1¨ το 1997-1998. Εφαρ-μόσθηκε γρήγορα-γρήγορα και επηρέασε σημαντικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Πέτυχε ή Απέτυχε εκείνη η άρδην επιβεβλημένη Μεταρρύθμιση; Κι εδώ το απλό μυαλό του μέσου Ελληνα, που ναι μεν σκέπτεται απλά, αλλά φορολογείται άγρια, θα ρωτήσει:

§ Αν πέτυχε το Σχέδιο ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-1¨ γιατί σήμερα οδεύουμε και μάλιστα ταχέως και επιμόνως προς ριζική και πλήρη αλλαγή του;

§ Αν Απέτυχε, γιατί να συνεχίσουμε στην ολοκλήρωση της αποτυχημένης μεταρρύθμισης με πιο επικίνδυνο πείραμα του Σχεδίου ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨;

Αυτά χιλιοσυζητιώνται καθημερινά ανάμεσά μας. Δυστυχώς οι προχειρότητες, οι ιδιοτέλειες και οι σκοπιμότητες είναι οι σύγχρονες πληγές της Ελληνικής πραγμα-τικότητας. Μας θλίβουν και μας πονούν σαν άρρωστη νοοτροπία, που εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής του σύγχρονου Ελληνα.

Η εφαρμογή του Σχεδίου ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ¨ σε λεπτομερή ανάλυση, είχε και θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

* εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής

* στελέχωση με νέους ειδικούς επιστήμονες

* αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο πολίτη

* ολοκληρωμένος Σχεδιασμός-Προγραμματισμός των μεγάλων περιοχών

* αποτελεσματικότερη Διαχείριση των πόρων

* μείωση του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών

* ταχύτερη λήψη Αποφάσεων των μεγάλων περιοχών

· υποχρεωτική και ανελεύθερη επιβολή εφαρμογής του Σχεδίου

· προσπάθεια Κομματικού Ολοκληρωτισμού και Ελέγχου

· αποδυνάμωση Δημοτικών Συμβουλίων με την Γυναικεία ποσόστωση

· αύξηση Αρμοδιοτήτων χωρίς αυτόματη εξασφάλιση Χρηματοδότησης

· δημιουργία Δημοσιοϋπαλληλικής Νοοτροπίας των αιρετών αρχόντων.

Τι άλλαξε και τι βελτιώθηκε στην Ελληνική Επικράτεια, ώστε αφού είναι πρώτα εύκολο να γίνεται και τόσο αναγκαίο, για να επιβληθεί το ταχύτερο δυνατό μια δεύ-τερη και μάλιστα πιο έντονη Διοικητική Μεταρρύθμιση με το Σχέδιο ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ ;

Είναι βέβαιο ότι ; ; ; ;

· δεν θα μειωθεί η ανάγκη κοινωνικότητας στους αιρετούς

· δεν θα ενδυναμωθεί η Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στους αιρετούς

· δεν θα κερδίζουν τις προτεραιότητες μόνο οι μεγάλες περιοχές

· δεν θα χαθεί ο Εθνικός Χαρακτήρας των Αναπτυξιακών Σχεδιασμών

· δεν θα έχουμε Γενικευμένο-Ολοκληρωτικό Κομματικόν Ελεγχο

· δεν θα έχουμε Υποβάθμιση Συμβουλίων λόγω Συμμετοχικής Ποσόστωσης

· δεν θα έχουμε αμφιλεγόμενης Αξίας και Δυνατότητας Αιρετών

· δεν θα έχουμε Πανίσχυρους, Ανεξέλεγκτους Αρχοντες και Ατιμωρησία

· δεν θα έχουμε πλήρη Ελεγχο με Οργανωμένη Χειραγώγηση των Κοινωνιών

· δεν θα έχουμε τον φόβο να χάσουμε ¨ αντί για το δέντρο, ολόκληρο το δάσος¨

Εγιναν άραγε οι απαραίτητες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και εκείνες οι θεσμι-κές υποδομές ώστε να αναμένουμε μόνο τις θετικές επιπτώσεις;

* Πώς θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νέου εγχειρήματος, αν δεν εξασφαλιστούν πρώτα τα απαραίτητα χρήματα και οι σταθεροί πόροι ;

* Πώς θα διασφαλιστεί η ποιότητα των Υπηρεσιών προς τον κατά πολύ δοκιμαζό-μενο πολίτη, αν πρώτα δεν ρυθμιστεί θεσμικά η ανάγκη ποιοτικής ηθικοκοινω-νικής διάκρισης και η ανάγκη ελάχιστων προσόντων των αιρετών ;

* Πώς θα χτυπηθεί η διαπλοκή, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις ;

* Πώς θα υποστηριχτεί και θα διασφαλιστεί ο κύριος πυλώνας της Ανάπτυξης και της Προόδου, δηλαδή η Αξιοκρατία ;

* Πώς θα διασφαλιστεί η ηρεμία των πολιτών, αν δεν ληφθούν σοβαρά και ουσια-στικά υπόψη οι χωροταξικές, οι Ιστορικές, οι Πολιτισμικές και οι Ηθικοκοινωνικές ανάγκες τους ;

Όλα τα παραπάνω μας προβληματίζουν και τα βάζουμε στη σκέψη, διότι κύριος στόχος και ζητούμενο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι :

· ο ενιαίος και Δημόσιος Χαρακτήρας στους Τομείς (Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια).

· η στήριξη Πολιτικής για Εργασία σε όλους με πλήρη Δικαιώματα.

· η εξασφάλιση σωστών Περιβαλλοντικών Συνθηκών.

· ο Κεντρικός Σχεδιασμός και η Υλοποίησή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τις βασικότερες τουλάχιστον Υποδομές και Ανάγκες της Οικογένειας.

Ρεαλιστική Πρόταση: ΜΕ ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ¨. ΕΞΙ (6) ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

1. ΚΟΛΥΝΔΡΟΥ-ΕΛΑΦΙΝΑΣ (ΚΟΛΥΝΔΡΟΥ-Κολυνδρός)

2. ΑΙΓΙΝΙΟΥ-ΜΕΘΩΝΗΣ-ΠΥΔΝΑΣ (ΑΙΓΙΝΙΟΥ-Αιγίνιο)

3. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΠΑΡΑΛΙΑΣ-ΚΟΡΙΝΟΥ (ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-Κατερίνη)

4. ΠΕΤΡΑΣ-ΠΙΕΡΙΩΝ (ΠΕΤΡΑΣ ΠΙΕΡΙΩΝ – Μηλιά)

5. ΔΙΟΥ (ΔΙΟΥ-Κονταριώτισσα)

6. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΛΥΜΠΟΥ-Λιτόχωρο)