Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Δ.Σ. Κολινδρού: «Αδιανόητη η αλλαγή της έδρας στο νέο δήμο Πύδνας»



http://www.e-city.gr/pieria/home/view/1206.jpgΑδιανόητη την αλλαγή της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την έδρα του δήμου Πύδνας, κάτω από το βάρος συναισθηματικών εξάρσεων και μικροκομματικών πιέσεων, θεωρεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κολινδρού, με ψήφισμά του.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν αντιδικούμε με κανέναν, όμως δεν κατανοούμε τις πολεμικές ιαχές και τα τελεσίγραφα που απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγινίου, για να εκβιάσει καταστάσεις.

Αναρωτιόμαστε αν το κλίμα που επιθυμεί σκόπιμα να δημιουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγινίου συμβάλλει στην ισόρροπη δημιουργική ανάπτυξη για την συνολική γεωγραφική έκταση του νέου Δήμου Πύδνας. Θεωρούμε ότι πρέπει όλοι με τα εργαλεία που προσφέρει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» να συμβάλλουμε από κοινού στην προσπάθεια αναγέννησης της περιοχής μας επ’ ωφελεία όλων των συνδημοτών μας, με τους οποίους δε μας χωρίζει τίποτε, αντίθετα μοιραζόμαστε τα ίδια οράματα και τις ίδιες προσδοκίες», σημειώνεται στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κολινδρού.

Επιπλέον, θεωρούν ότι «οι ανεύθυνες συμπεριφορές, οι άγονες αντιπαραθέσεις, η εκμετάλλευση ανόητων τοπικισμών και οι αναχρονιστικές τακτικές των εκβιασμών, που δείχνουν έλλειψη σεβασμού στη λογική των πραγμάτων και σε θεσμικές αποφάσεις, δεν έχουν θέση στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, όπου χρειάζεται η αναζήτηση γόνιμων συνθέσεων και θετικών προσπαθειών. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να περιθωριοποιούνται τα επιστημονικά κριτήρια περιφερειακής ανάπτυξης που χρησιμοποιήθηκαν και να επιλέγονται ως βάσεις αυθαίρετες αναχρονιστικές τοπικιστικές ιαχές. Η ουσία είναι η συζήτηση να επικεντρωθεί στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής και να μην επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί σ’ έναν ανούσιο τοπικισμό που μόνο θα βλάψει. Ελπίζουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που αρμόζουν οι σημερινές δύσκολες συνθήκες και με σύνεση να αντιμετωπίσουμε τις τοπικές ανάγκες της περιοχής μας».

Τα επιχειρήματα

Σε σχέση με τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα, ο δήμος Κολινδρού ισχυρίζεται ότι, καλό είναι να μην αγνοείται:

1. Ο Κολινδρός είναι ένας οργανωμένος δήμος (από το 1912) με υποδομές που θα ζήλευαν πολύ ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι δήμοι. Ο Κολινδρός έχει αναπτύξει πρωτόγνωρη δυναμική και έχει δημιουργήσει ανάλογες υποδομές στους τομείς οδοποιίας, των υδάτινων δικτύων, της κατασκευής μεγάλων έργων γεγονός που βοήθησε και την ισομερή ανάπτυξη του ευρύτερη νομού. Διαθέτει ένα πλήρες και δυναμικό Αθλητικό Κέντρο με ετήσιες εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας. (FIBA Europe) Οι υπηρεσίες μας εμφανίζουν πλήρη επάρκεια να φέρουν σε πέρας τα οποιαδήποτε αιτήματα. Υπενθυμίζουμε ότι διαθέτουμε εξορθολογισμένες οικονομικές υπηρεσίες χωρίς χρέη και με ταμειακό υπόλοιπο!!

2. Σε σχέση με την ιστορικότητα έχουμε να επισημάνουμε ότι πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία γιατί η έννοια του Δήμου έχει βαθιά ιστορική καταγωγή και μακριά διαδρομή στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών.

3. Ο Κολινδρός αποτελεί μέλος του μοναδικού για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα δικτύου ευρωπαϊκών αγροτικών Δήμων Charter. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχει ένας αγροτικός Δήμος από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνονται τακτικές συναντήσεις με μοναδικό μέλημα την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών και συμμετοχή σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το δίκτυο charter ξεπερνάει την πρακτική των απλών αδελφοποιήσεων και η έως σήμερα διαδρομή του δημιουργεί νέα δεδομένα.

4. Το ζήτημα της απόστασης που τίθεται όπως και η αναφορά στους πληθυσμούς δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς. Η απόσταση Κολινδρού – Αιγινίου είναι επτά χιλιόμετρα, ενώ και τα πληθυσμιακά κριτήρια είναι συγκρίσιμα. Άλλωστε κάθε χρόνο παιδιά από κάθε υπό συνένωση Δήμο έρχονται αγογγύστως στο κολυμβητήριο του Κολινδρού για την εκμάθηση κολύμβησης.

5. Το ζήτημα της πρόσβασης στην έδρα του Δήμου είναι εύκολο και μάλιστα από δύο εναλλακτικές διαδρομές, που απέχουν 10 χιλιόμετρα από την ΠΑΘΕ.

6. Γεωγραφικά η περιοχή του Κολινδρού αποτελεί το κέντρο της υπό σύσταση αυτοδιοικητικής μονάδας του Δήμου Πύδνας

Στο κρίσιμο θέμα της επιλογής της έδρας και υιοθέτησης ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης ο δήμος Κολινδρού επισημαίνει ότι:

i. Η επιλογή της έδρας στον Κολινδρό υπηρετεί την αμετάθετη λογική της ισόρροπης ανάπτυξης, μια και ως ημιορεινός δήμος, χρειάζεται έναν πόλο ενδυνάμωσης-έστω και συμβολικό- απέναντι στην συγκριτικά ανώτερη παραλιακή ζώνη.

ii. Η επιλογή της έδρας δεν αποτελεί τον μοναδικό καθοριστικό παράγοντα στην αναπτυξιακή στρατηγική ενός δήμου. Η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι σύνθεση στοιχείων και παραγόντων που προωθούν συνολικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων που απαρτίζουν τον νέο Δήμο. Πάνω από όλα καταλύτης είναι τα ισχυρά πολιτικά υποκείμενα που διαχειρίζονται με όραμα και σχέδιο, με ευθύνη και αίσθηση συλλογικότητας τις τοπικές υποθέσεις,

iii. Είναι φανερό ότι τα αντικειμενικά δεδομένα και η επιλογή της έδρας στον Κολινδρό όχι μόνο δε δημιουργούν δυσχέρειες στην αποτελεσματική λειτουργία του δήμου, απεναντίας η κληρονομημένη παράδοση ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού δήμου, του ιστορικού δήμου Κολινδρού, με υγιείς διαχειριστικές επιλογές και εύστοχες στρατηγικές προοιωνίζεται μια καλύτερη συνέχεια με την ενίσχυση των υπηρεσιών και των δομών του.

Το Δ.Σ. Κολινδρού