Επακολούθησε πανζουρλισμός και μεγάλη ένταση, αφού η διαμαρτυρία των γιατρών ήταν καθολική και οι οποίοι αρνούνται και δεν δέχονται με κανέναν τρόπο να εφαρμόσουν την απόφαση, την οποία θεωρούν επισφαλή, απαράδεκτη και επικίνδυνη και τονίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Το θέμα της περικοπής δεν είναι οικονομικό τόνιζαν οι γιατροί, αλλά πρωτίστως λειτουργικό και στρέφεται εις βάρος των ασθενών.
ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
Η οργή των γιατρών έφτασε στο αποκορύφωμα, όταν είπαν στον διοικητή ότι δεν αποδεχόμαστε το πρόγραμμα περικοπής των εφημεριών και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, αν πεθάνει κάποιος ασθενής εξ αιτίας των περικοπών και αυτός τους απάντησε : "Εφαρμόστε το πρόγραμμα, γιατί θέλω να δω πως λειτουργεί και αν πεθάνουν πέντε να το πω παρακάτω, ότι πέθαναν πέντε". Οι γιατροί τότε τον διέκοψαν και άρχισαν να χειροκροτούν ειρωνικά και να φωνάζουν δυνατά με αγανάκτηση : δεν ντρέπεσαι να λες τέτοια πράγματα;
Δηλώσεις για το ζήτημα των περικοπών των εφημεριών και της σημερινής έντονης διαμαρτυρίας έκανε ο διευθυντής του κέντρου υγείας Αιγινίου Νικόλαος Κακαγιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής :
"Το σημερινό θέμα προέκυψε από την αποστολή του καινούργιου διοικητή του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης κατάθεσης προγραμμάτων εφημερίας τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στα κέντρα υγείας Πιερίας περικομμένα κατά 30.000 ευρώ ανά μήνα.
Η απόφαση αυτή που πήρε ο διοικητής είναι κατά παράβαση πρώτα - πρώτα του νόμου, διότι κανένας διοικητής δεν μπορεί να πάρει απόφαση και να πει ότι κάνω πρόγραμμα εφημερίας. Ο διοικητής οφείλει να πάρει τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου και του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, οι οποίοι ουσιαστικά στην περίπτωση μας δεν πήραν καμία απόφαση μέχρι τώρα. Άρα, ουσιαστικά ο διοικητής αυθαίρετα έστειλε έγγραφο με το οποίο παρακαλεί, και όχι εντέλλεστε, τους γιατρούς να περικόψουν αυτοί τα προγράμματα εφημεριών τους.
Εμείς όμως ήδη εκτελούμε προγράμματα, τα οποία βρίσκονται στον μίνιμουμ προβλεπόμενων αριθμό εφημερευόντων ανά ημέρα. Αν λοιπόν κατέβουμε στις πρακτικές που εισηγείται ο διοικητής, ουσιαστικά αφήνουμε το Νομό ακάλυπτο από ιατρική υπηρεσία στις εφημερίες.
Φωνάζουμε λοιπόν και λέμε ότι δεν είναι τα χρήματα που μας ενδιαφέρουν, διότι ο διοικητής αντιτείνει ότι τα χρήματα είναι το ζητούμενο και ότι πρέπει τελικά εμείς να υποχωρήσουμε. Το πρόβλημα όπως εκθέσαμε στον κύριο διοικητή δεν είναι οικονομικό, αλλά υπάρχει ένα κατώφλι ασφαλείας, πέραν του οποίου δεν μπορούμε να κατέβουμε, εάν θέλουμε να λειτουργούμε τα τμήματα μας με ασφάλεια, τόσο για εμάς, όσο και για το λαό της Πιερίας.
Ενημερώσαμε για αυτό όλους τους αρμόδιους φορείς και τα συνδικαλιστικά μας όργανα και θα προσφύγουμε και στον εισαγγελέα, αφού ο διοικητής επιμένει στην απόφαση του που μας καλεί να κάνουμε προγράμματα, τα οποία ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται στα ασφαλή όρια εφημέρευσης.
Εκτός αυτού όμως υπάρχει και ο εξής κίνδυνος : "Εάν εμείς οι γιατροί δεχτούμε την απόφαση του διοικητή, είναι σαν να αποποιούμαστε τα προηγούμενα προγράμματα μας, με λίγα λόγια σαν να ομολογούμε ότι οι εφημερίες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά, ήτανε παραπάνω από ότι προβλέπονταν, άρα ουσιαστικά παίρναμε τζάμπα λεφτά και κάποιος μπορεί να μας τα ζητήσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, διότι δεν ήμασταν χρειαζούμενοι".
Εμείς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε και να κάνουμε πρόγραμματα εφημερίας ασφαλή, όπως τα είχαμε καταθέσει και με κίνδυνο να μην τα πληρωθούμε. Ουσιαστικά δηλαδή κάνουμε εν γνώσει μας και εθελοντική εφημερία μόνο και μόνο, για να μην υποχωρήσουμε από την άποψη ότι κανένας δεν παίζει με την υγεία του κόσμου και εγώ είμαι 55 χρονών και δεν θέλω με τίποτα, έχω ακόμα 5 χρόνια να βγω στη σύνταξη, να θέσω σε επισφαλή θέση την καριέρα μου, ακόμα και αν κάνω δυο και τρεις εφημερίες οικειοθελώς".