Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Επέστρεψαν οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ

thumb
Στην Αθήνα βρίσκονται έξι από τους τριάντα τέσσερις Έλληνες που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Τους έξι ακτιβιστές υποδέχθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι συγγενείς τους και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.Πρόκειται για τους Ζαχαρία Στυλιανάκη, Νεκτάριο Χρυσοχοΐδη, Μιχαήλ Γρηγορόπουλο, Αριστείδη Παπαδοκωστόπουλο, Δημήτριο Γελαλή και Θανάση Πετρογιάννη.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο 480 άνθρωποι που βρίσκονταν στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής είναι κρατούμενοι στη φυλακή της Ντιρ Σέβα στο νότιο Ισραήλ. Οι αρμόδιες αρχές θα τους  ανακρίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες 48 άτομα θα απελαθούν.
Η επίθεση δολοφονίας του ισραηλινού στρατού κατά του « Στόλου Ελευθερίας» που προκάλεσε τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας.
Τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αξιόπιστης έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών και την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, ζητεί σε διακήρυξή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταδικάζονται οι ενέργειες που οδήγησαν στο χαμό ανθρώπινων ζωών, χωρίς όμως ρητή καταδίκη του Ισραήλ.
Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η αντιπολίτευση.Παράλληλα, ο Έλληνας πρέσβης επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών διότι η σύλληψή τους έγινε σε διεθνή ύδατα και άρα δεν ισχύει ο ισχυρισμός του Ισραήλ για προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.
Η Τουρκία ζήτησε τον επαναπατρισμό των σορών των ακτιβιστών και την απελευθέρωση των συλληφθέντων και των έξι πλοίων της αποστολής.
«Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση. Θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του στη Χιλή.
Αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου θα μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.
Για τεράστια παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε να προσαχθούν «ως εγκληματίες πολέμου» στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι «για το βάρβαρο έγκλημα πειρατείας».
Τριήμερο πένθος κήρυξε στα παλαιστινιακά εδάφη ο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ διαδηλώσεις οργής έγιναν σε πολλές πόλεις του κόσμου.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία έστειλε τρία αεροσκάφη για να μεταφέρει τραυματίες και συλληφθέντες από το Ισραήλ, ενώ πληροφορίες θέλουν τους πρώτους να έχουν ήδη φτάσει στη χώρα.

Τρία αεροσκάφη, δύο της πολεμικής αεροπορίας και ένα του υπουργείου Υγείας, μεταφέρουν στη Τουρκία τους 20 βρίσκονταν στο «Μαβί Μαρμαρά» στο οποίο εισέβαλλαν και άνοιξαν πυρ ισραηλινές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα, οι περισσότεροι Τούρκοι, αναφέρει η Hurriyet.

Από την άλλη, είναι γνωστό πως το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα πρέπει να λάβει άδεια πριν πραγματοποιηθούν οι πτήσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στην Τουρκία έχει ήδη επιστρέψει μία μητέρα και το μόλις ενός έτους αγοράκι της, οι οποίοι βρίσκονταν στο σκάφος που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί κομάντο.
http://www.topontiki.gr/Articles/view/6395