Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: Οι νέοι της Πιερίας δικαιούνται ίσης μεταχείρισης κι ευκαιριών στην εκπαίδευση




Επιστολή στην Υπουργό  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, απέστειλε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου με την οποία ζητά να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, το Γυμνάσιο Καρίτσας και τα Λύκεια Κορινού, Παραλίας και Κ. Μηλιάς.  

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου στην επιστολή του, η Πιερία είναι από τους Νομούς της ελληνικής περιφέρειας που δεν διαθέτει την απαραίτητη κτιριακή υποδομή για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή γνώσεων στους μαθητές, σε αξιοπρεπές και ισότιμο σχολικό περιβάλλον.
Η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής για την συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια την συνεχή αύξηση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία της πόλης Κατερίνης.
Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στην Κατερίνη και την ανακατανομή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε πρόσφατα το σχολικό κτίριο όπου προβλέπεται να λειτουργήσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας με την οποία προτείνεται η ίδρυση και λειτουργία νέων Γυμνασίων και Λυκείων περιφερειακά της πόλης Κατερίνης που η λειτουργία τους θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των σχολείων της πόλης. Αυτά είναι το Γυμνάσιο Καρίτσας, το Λύκειο Παραλίας, το Λύκειο Κ. Μηλιάς και το Λύκειο Κορινού.

Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει πως οι νέοι της Πιερίας αναμφίβολα δικαιούται ίσης μεταχείρισης κι ευκαιριών στην εκπαίδευση. Η δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία είναι κεντρική μας προγραμματική και κυβερνητική δέσμευση και υλοποιείται με το «νέο σχολείο» που εσείς καθιερώνετε με το νέο νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό η ίδρυση και λειτουργία των προτεινόμενων σχολικών μονάδων στην Πιερία δεν αυξάνει αλλά μειώνει το κόστος της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για παροχή ίσων ευκαιριών στους μαθητές με βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.







Η επιστολή του κ. Παπαγεωργίου


                                                      ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης
                                                                    και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου 
                                                                                                                  
ΘΕΜΑ: Ίδρυση και λειτουργία νέων σχολικών μονάδων στην Πιερία


Κυρία Υπουργέ,
Η Πιερία είναι από τους Νομούς της ελληνικής περιφέρειας που δεν διαθέτει την απαραίτητη κτιριακή υποδομή για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή γνώσεων στους μαθητές, σε αξιοπρεπές και ισότιμο σχολικό περιβάλλον.
Ιδιαίτερα στην πόλη της Κατερίνης, υπάρχει μαθητική ανισοκατανομή στα τμήματα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - ακραία υπεράριθμα σε αρκετές περιπτώσεις - ενώ το ασφυκτικό περιβάλλον και τα στεγαστικά αδιέξοδα, δεν συνάδουν με τη σύγχρονη παιδαγωγική απαίτηση και πραγματικότητα.
Η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής για την συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια την συνεχή αύξηση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία της πόλης Κατερίνης.
Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και την ανακατανομή των μαθητών ολοκληρώθηκε πρόσφατα σχολικό κτίριο όπου προβλέπεται να λειτουργήσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με την οποία προτείνεται η ίδρυση και λειτουργία νέων Γυμνασίων και Λυκείων περιφερειακά της πόλης Κατερίνης που η λειτουργία τους θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των  σχολείων της πόλης. Αυτά είναι το Γυμνάσιο Καρίτσας, το Λύκειο Παραλίας, το Λύκειο Κ. Μηλιάς και το Λύκειο Κορινού.

Κυρία Υπουργέ,
 Επειδή οι εκπαιδευτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς του νομού ενημερώθηκαν πρόσφατα πως στο πλαίσιο των περικοπών και αναστολών που επιβάλει η οικονομική κρίση  από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δεν θα εγκριθεί η ίδρυση και λειτουργία κανενός νέου σχολείου, παρακαλώ σε ότι αφορά την πρόταση της Πιερίας να λάβετε υπόψη σας ότι:
Η ίδρυση και λειτουργία του 16ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης στο κτίριο που φέτος έχει ολοκληρωθεί θα δώσει ανάσα στα άλλα Δημοτικά Σχολεία της πόλης με την κατάργηση της διπλής βάρδιας και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά αφού εκπαιδευτικοί και λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν ανάλογα από τα άλλα σχολεία και θα μεταφερθούν στο νέο σχολείο.
Η ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου Καρίτσας θα αποσυμφορήσει το κτιριακό συγκρότημα Κονταριώτισσας (Γυμνάσιο – Λύκειο) το οποίο δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τους υπεράριθμους μαθητές του Γυμνασίου.
Τα Λύκεια Κ. Μηλιάς, Παραλίας και Κορινού θα απορροφήσουν τους μαθητές των τοπικών Γυμνασίων και έτσι όχι μόνο δεν θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση αλλά θα υπάρξει μείωση των δαπανών από την μεταφορά των μαθητών στην Κατερίνη και οπωσδήποτε θα αποσυμφορηθούν αντίστοιχα τα Λύκεια της πόλης τα οποία ήδη έχουν υπεράριθμους μαθητές ανά τμήμα και αναζητούνται λύσεις με επεκτάσεις, προσθήκες αιθουσών, πάντα σε βάρος της άρτιας λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος και της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Κυρία Υπουργέ,
Οι νέοι της Πιερίας αναμφίβολα δικαιούται ίσης μεταχείρισης κι ευκαιριών στην εκπαίδευση. Η δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία είναι κεντρική μας προγραμματική και κυβερνητική δέσμευση και υλοποιείται με το «νέο σχολείο» που εσείς καθιερώνετε με το νέο νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό η ίδρυση και λειτουργία των προτεινόμενων σχολικών μονάδων στην Πιερία δεν αυξάνει αλλά μειώνει το κόστος της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για παροχή ίσων ευκαιριών στους μαθητές με βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
                                                                                                    Θανάσης Παπαγεωργίου
                                                                                                        Βουλευτής Ν. Πιερίας