Άρθρο της Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Πιερίας Μαρίας Μίχου
Πιστεύω βαθύτατα πως σε μία δημοκρατική κοινωνία ο δημόσιος διάλογος πρέπει να έχει ως βασικό σημείο αναφοράς το κυβερνητικό έργο.
Ο δημόσιος διάλογος όμως συνεχίζει να περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από φήμες. Φήμες οι οποίες όχι μόνο δε συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος αλλά αντίθετα δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες.
Εκεί όμως που ξεκινά η πραγματική πολιτική τελειώνει η φημολογία. Η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων από μια υπεύθυνη Κυβέρνηση , αποτελούν την καλύτερη απάντηση για όσους προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει δουλέψει σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ λοιπόν σκόπιμο να αναφερθώ στις κεντρικότερες πολιτικές επιλογές από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να μιλήσουμε με πραγματικούς όρους και όχι με υποθέσεις. Προηγουμένως όμως, θα ήθελα να θυμίσω το σημείο εκκίνησης των προσπαθειών μας.
Παραλάβαμε μία οικονομία σε ύφεση κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά από το 1993. Η ανταγωνιστικότητα βρισκόταν σε κατάρρευση, ο προϋπολογισμός σε εκτροχιασμό, το δημόσιο χρέος στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κράτος αδυνατούσε να καταβάλει τα στοιχειώδη κονδύλια στα ασφαλιστικά ταμεία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ απουσίαζε μία συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική.
Με την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία αλλάζει άρδην η φιλοσοφία διακυβέρνησης. Περνάμε από έναν Πρωθυπουργό απόντα, σε έναν Πρωθυπουργό , που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός και εκτός συνόρων, για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα σημεία του Κυβερνητικού έργου ανά θεματική ενότητα:
Ενίσχυση των πληγέντων από την παγκόσμια οικονομική κρίση
Καταβάλαμε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο χρηματοδοτήσαμε από την έκτακτη εισφορά των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Δώσαμε τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν με ευνοϊκότερο τρόπο τις οφειλές τους προς το δημόσιο.
Δίκαιη κατανομή των βαρών στην κοινωνία:
Ψηφίσαμε ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο επιβαρύνει τους έχοντες και ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα λάβαμε μέτρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας:
Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για τη σύσταση νέων εταιρειών.
Αναμορφώσαμε το Ε.Σ.Π.Α. , έτσι ώστε να αντλήσουμε άμεσα πολύτιμα κονδύλια από την Ε.Ε..
Διασφαλίσαμε την προστασία επενδυτών και πιστωτών με το νομοσχέδιο για την διασυνοριακή πτώχευση.
Δημιουργήσαμε νέο νομικό πλαίσιο για την ταχεία προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Προστασία εργαζομένων
Θεσπίσαμε εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια για όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Προχωρήσαμε σε κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Επένδυση στην γνώση
Αναβαθμίσαμε τον ρόλο του εκπαιδευτικού επιδιώκοντας να δημιουργήσουμε βαθιά καλλιεργημένους πολίτες και όχι απλά νέους με πτυχία.
Προχωρήσαμε στον επαναπροσδιορισμό των κολεγίων ως κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Διαφάνεια
Μετατρέψαμε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Αναμορφώσαμε το σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να περνούν όλες από το Α.Σ.Ε.Π..
Καθιερώσαμε νέο σύστημα για την επιλογή των προϊσταμένων της διοίκησης και τον διορισμό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Επαναφέραμε το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων.
Ψηφίστηκε ο νόμος για την ανάρτηση όλων των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο.
Προστασία του περιβάλλοντος
Προχωρήσαμε σε νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, έτσι ώστε ο νόμος να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να μην αποτελεί εισπρακτικό μέτρο.
Θεσπίσαμε νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση.
Προχωρήσαμε σε τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων.
Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» οι τοπικές κοινωνίες θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που τους απασχολούν. Επιπλέον, η διεύρυνση των διοικητικών ενοτήτων της χώρας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Διάσωση της ελληνικής οικονομίας
Δημιουργήσαμε μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Πιερία
Η πραγματική πολιτική όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά που έγιναν. Επεκτείνεται και στο σχέδιο που υπάρχει για το μέλλον. Για το λόγο αυτό θεωρώ χρέος μου τη δύσκολη αυτή ώρα για τον τόπο πέρα από τις διαπιστώσεις να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις για το Νομό Πιερίας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Πιερία.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω ότι η περιοχή χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Από μελέτες προκύπτουν ότι είναι:
Τουρισμός
Πραγματοποίηση δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές, οι οποίες θα στοχεύουν στην ενίσχυση του τουρισμού, όπως για παράδειγμα η κατασκευή νέων και η βελτίωση των υφιστάμενων οδικών αρτηριών.
Λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες της Πιερίας.
Διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη των θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, συνεδριακός, οικοτουρισμός, θρησκευτικός, θεραπευτικός)
αξιοποίησης της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού.
- Καθορισμός χρήσεων γης για την εγκατάσταση τουριστικών επιχειρήσεων
-Σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα με την ανάπτυξη επώνυμων τοπικών προϊόντων.
-Βελτίωση υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου (οδικό δίκτυο κλπ)
- ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών.
Αγροτικός τομέας
Αναδιάρθρωση καλλιεργειών και στήριξη των σημαντικών υπαρχουσών καλλιεργειών του Νομού, με έμφαση α) σε ποιοτικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), β) σε προϊόντα που συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή (πχ όσπρια) και γ) σε βιολογικές καλλιέργειες.
Στήριξη των εξαγωγών των ποιοτικών Πιερικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές.
Με την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων στον τομέα των μεταφορών δίνεται η δυνατότητα στην Πιερία να τροφοδοτεί προνομιακά την περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο με οπωροκηπευτικά προϊόντα.
Δημιουργία στοιχειωδών υποδομών συντήρησης, μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων φυτικής παραγωγής.
Ενίσχυση της ζωικής παραγωγής με έμφαση στις ζωοτροφές, με την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καρπών, εκτός σόγιας.
Παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης της γεωργίας που περιλαμβάνουν έργα διαχείρισης και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, βελτίωσης του αγροτικού οδικού δικτύου, εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαχείρισης των βοσκοτόπων.