Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή

Καταψηφίζοντας το ν/σ, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν πως υπονομεύει το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και προαναγγέλλει αντεργατικές ανατροπές σε όλη τη ναυτιλία

Διαπιστευτήρια στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έδωσε χτες η κυβέρνηση, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με ψηφοφορία από το Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Τα διαπιστευτήριά της έδωσε επίσης η ΝΔ ζητώντας νέα μέτρα ενίσχυσης των εφοπλιστών, καθώς και ο ΛΑ.Ο.Σ., συκοφαντώντας για μία ακόμη φορά τους Ελληνες ναυτεργάτες. Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ, καταψήφισε το νομοσχέδιο με τους βουλευτές του να τονίζουν ότι από την πολιτική της απελευθέρωσης μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εφοπλιστικοί όμιλοι, ενώ τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους ναυτεργάτες αλλά και τους εργαζόμενους συνολικά, των οποίων το δικαίωμα στις διακοπές υπονομεύεται.

Το νομοσχέδιο αποτελεί «δώρο της κυβέρνησης στους εφοπλιστές», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για «διαχρονική στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Οπως είπε, στοχεύει στην «ισχυροποίηση ομίλων που ελέγχουν την ακτοπλοΐα» αφού 5 όμιλοι ελέγχουν το 85% της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ «ο δεύτερος ωφελημένος θα είναι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι». Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την άρση του καμποτάζ «διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον κανονισμό 3577 του 1992», τον οποίο στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις επιλογές αυτές στηρίζει και ο ΛΑ.Ο.Σ. Σημείωσε δε πως «το ΚΚΕ καλεί το λαϊκό κίνημα να το αντιπαλέψει».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ναυτιλία μιλώντας για «δίκαιο και ηθικό αγώνα των ναυτεργατών», που «έδωσε μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας». Οπως είπε, με την προώθηση της άρσης του καμποτάζ στην κρουαζιέρα θα υπάρξει «γενίκευση των συνθηκών γαλέρας σε όλη τη ναυτιλία», με «πληρώματα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και κανόνες για την πληρότητα των πληρωμάτων» και επίσης «χωρίς συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση δε θέλει να διασφαλίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα» και «αυτό επιβεβαιώθηκε με το "Ζενίθ"», στο οποίο υπάρχουν «613 μέλη πληρώματος από 27 εθνικότητες με μισθό 50 δολάρια» χωρίς να επιβληθεί καμία κύρωση, και ρώτησε: «Πώς λοιπόν θα διασφαλίσετε τα δικαιώματα των ναυτεργατών;».
Υπονομεύεται το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές
Απαντώντας στα κυβερνητικά επιχειρήματα περί ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου με την απελευθέρωση της κρουαζιέρας ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «εμείς δε στεκόμαστε απέναντι στον τουρισμό. Ομως, απαιτούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού και της νεολαίας στον τουρισμό, που εσείς το έχετε ξεγράψει». Παράλληλα, έκανε λόγο για «χονδροειδή
ψέματα» αφού «παρουσιάζετε την κρουαζιέρα ως την κότα που φέρνει τα χρυσά αυγά», τονίζοντας ότι «αν ήταν έτσι οι κάτοικοι της Καραϊβικής θα τρώγανε με χρυσά κουτάλια. Ομως ζουν σε καθεστώς αθλιότητας».