Σε μια απέλπιδα προσπάθεια της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μίχου να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να αντιστρέψει το αρνητικό κλήμα που επικρατεί στον ελληνικό λαό χρησιμοποιεί αρκετές ανακρίβειες.
Εμείς θα αντιπαραθέσουμε ορισμένα στοιχειά για να αντιληφτεί ο κόσμος ποσό υποτιμά την νοημοσύνη μας
Η κυρία Μίχου λέει: "Στο εξής, κάθε άτομο που διαμένει στην ελληνική επικράτεια αποκτά ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα. Πλέον η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι προνόμιο."
Όμως η αλήθεια για τον νόμο για τα "ολοήμερα νοσοκομεία" που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε, είναι εντελώς διαφορετική:
Όμως η αλήθεια για τον νόμο για τα "ολοήμερα νοσοκομεία" που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε, είναι εντελώς διαφορετική:
το νομοσχέδιο στην ουσία, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις και εισπρακτικούς μηχανισμούς που θα ξετινάζουν τα Ταμεία και θα χαρατσώνουν τους αρρώστους. Έτσι προχωρά σε γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, όπου όλες οι παροχές θα γίνονται με πληρωμές των Ταμείων και των ίδιων των ασθενών.
Έτσι, μετά το τσεκούρωμα στις συντάξεις έρχεται νέο τσεκούρι και στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Ήδη έχει νομοθετηθεί πως για τις παροχές υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποφασίζουν οι διοικήσεις τους που σημαίνει δραστική περικοπή τους που ήδη έχει ξεκινήσει.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που η κυβέρνηση την παρουσιάζει ως ευεργετική, για τον ασθενή, επέκταση των σημερινών ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Πρόκειται για μια επιλογή που θα σημάνει παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας με επιπλέον χαράτσια για τους ασφαλισμένους, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων ,είτε μέσω της εξώθησης στην ιδιωτική ασφάλιση καθώς πλέον κατοχυρώνεται ο ενεργός ρόλος της στην κάλυψη, μέσω πακέτων, των υπηρεσιών Υγείας απ' τα δημόσια νοσοκομεία. «Αναγνωρίζονται ως μοχλοί του συστήματος οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες βάσει συμβάσεων που θα συναφθούν
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ότι ο υπουργός Υγείας «δύναται να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βάσει των οποίων θα καλύπτεται η αμοιβή για επίσκεψη, διαγνωστικές, επεμβατικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία σε ασφαλισμένους τους». Έτσι οι ασφαλισμένοι ωθούνται στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν υπηρεσίες ικανοποιητικές και εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν για ιδιωτική ασφάλιση θα αρκούνται στο βασικό πακέτο των παροχών που έχει περιγράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ενώ επίσης Στη νεκρανάσταση του «ταξίμετρου» στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που ξεσήκωσε τη γενική κατακραυγή το καλοκαίρι του 1994 και τελικώς αποσύρθηκε, προχωρά ξανά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το ταξίμετρο - δηλαδή κόμιστρα για τη μεταφορά τους - θα τα καταβάλλουν άρρωστοι ή τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ισχύσει για την περίπτωση των χρόνιων περιστατικών. Θα εφαρμοστεί στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.
Η κ. ΜΙΧΟΥ επίσης αναφέρει "Η Ν.Δ., ως γνήσιος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, επέλεξε συνειδητά να απαξιώσει την δημόσια υγεία, προσφέροντας απλόχερα, τεράστια κέρδη στον ιδιωτικό τομέα.." προσπαθώντας να πείσει για τον ρολο και του ΠΑΣΟΚ στο γιγάντωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία.
Τα στοιχεία την διαψεύδουν (βλ. πίνακες):
Τα στοιχεία την διαψεύδουν (βλ. πίνακες):
Ενώ Χρυσοφόρο πάρτι είχε στήσει η «ΖΗΜΕΝΣ» και στον χώρο των νοσοκομείων, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, όπως προκύπτει από σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που ερεύνησαν το θέμα και έστειλαν τα συμπεράσματά τους στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Εκτός από τη διαπλοκή των πολυεθνικών με τα κόμματά τους, η άθλια κατάσταση που αποκαλύπτεται, έρχεται να αναδείξει και τις συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Οι Επιθεωρητές Υγείας διαπίστωσαν υπερκοστολογήσεις, απευθείας αναθέσεις και παρατυπίες όσον αφορά στη συντήρηση και την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού της «ΖΗΜΕΝΣ» από τα κρατικά νοσοκομεία. Η «ΖΗΜΕΝΣ» έδινε χαμηλές τιμές για την πώληση του εξοπλισμού της και στην συνέχεια υπερτιμολογούσε την συντήρησή τους, στην οποία όπως είναι φυσικό είχε την αποκλειστικότητα. Ερευνήθηκαν 164 συμβάσεις νοσοκομείων από το 1997 μέχρι σήμερα ενώ υπολογίζεται ότι η γερμανική πολυεθνική έχει συνάψει τα τελευταία 15 χρόνια περίπου 500 συμβάσεις για προμήθειες στο ΕΣΥ.
Κ.Ο.Β ΥΓΕΙΑΣ