Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου : To Μητρώο Αγροτών, ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία για την άσκηση αγροτικής πολιτικής

Την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί το Μητρώο Αγροτών, να αποτελέσει εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής πολιτικής και την ενίσχυση των πραγματικών αγροτών επεσήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου στην συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».           
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου έγινε και στο παρελθόν Μητρώο Αγροτών το οποίο όμως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με το σύστημα της οριζόντιας επιδότησης δεν ήξερε πρόσωπα, αγρότες αλλά παραγωγές. Επιδοτούσε την παραγωγή κατά στρέμμα, κατά κιλό, κατά δέντρο, κατά ζώο.
Τώρα, μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτού του εργαλείου διότι ήρθε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφαση περί αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή και την ταύτισή της με τους παραγωγούς και διότι επίσης έρχονται οι συζητήσεις και λόγω περιορισμού των πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα μετά το 2013, όπου θα επιδοτούνται μόνο όσοι παράγουν και ιδιαίτερα όσοι είναι παραγωγοί.
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως για να είναι πράγματι χρήσιμο το Μητρώο Αγροτών και να αποδώσει οφέλη στον Έλληνα Αγρότη, αλλά και στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να υπάρξουν δύο προϋποθέσεις.
Πρώτον να στηριχθούν οι πραγματικοί αγρότες, να γίνει δηλαδή αυτή η επιλογή και να κατευθυνθούν προς τα εκεί οι πολιτικές
Δεύτερον να γίνει διασταύρωση και διασύνδεση του συστήματος. Για να είναι αποτελεσματικό το Μητρώο Αγροτών θα πρέπει να συνδεθεί με όλα τα άλλα συστήματα και τις βάσεις δεδομένων στη χώρα μας, από το ΟΣΔΕ έως τα ηλεκτρονικά συστήματα διασταύρωσης του Υπουργείου Οικονομικών, να συνδεθεί με όποιο σύστημα μπορεί να βοηθήσει τη διασταύρωση, για να αποδίδονται οι περιορισμένοι πόροι με πολύ καλό τρόπο και αποτελεσματικό. Θα πρέπει να βρούμε την καθημερινή του λειτουργία, την αποτελεσματική λειτουργία αυτού του συστήματος, για να μη χάσουμε πάλι αυτό το χρήσιμο εργαλείο σε τούτους τους δύσκολους καιρούς.
Μετά από δεκαπέντε χρόνια και την εμπειρία που αποκτήσαμε, να κάνουμε ένα σύστημα αποτελεσματικό, χρηστικό για την ελληνική γεωργία και την ελληνική οικονομία.