Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής





  • Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί μια θλιβερή επέτειο, μια μελανή σελίδα της ιστορίας, και 88 χρόνια μετά, τα γεγονότα εκείνης της δραματικής περιόδου, παραμένουν ζωντανά στις μνήμες όλων περνώντας από γενιά σε γενιά.
    Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
    Ήταν άλλωστε ιστορικό χρέος όλων μας η αναγνώριση από το Ελληνικό κράτος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας και σε αυτό συνέβαλε βεβαίως η ενεργοποίηση και η επιμονή των συλλόγων Μκρασιατών.
    Το Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με ψήφισμά της αναγνώρισε ως γενοκτονίες όσα συνέβησαν εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ποντίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας.
    Παρόλα αυτά, μόνο η γενοκτονία των Αρμενίων έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από σειρά κρατών διεθνώς
    H Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί δεν αφορά μόνο στη διεθνή αναγνώριση των συγκεκριμένων πράξεων , αλλά και στην κινητοποίηση και την εγρήγορση των κοινωνιών απέναντι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως οι γενοκτονίες.
    Σήμερα, χρέος όλων μας και ιστορική ευθύνη είναι να μην επιτρέψουμε να λησμονηθούν ιστορικά γεγονότα όπως αυτά, αλλά να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.