Οι ευρωβουλευτές κράζουν τον Μπαρόζο
Βαριές κατηγορίες ακούστηκαν, την Τρίτη, από τους ευρωβουλευτές κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που παρουσιάστηκε μεν με... όραμα για τον επόμενο χρόνο δράσης της Ε.Ε., αλλά χωρίς να δώσει εξηγήσεις για τα αίτια που έφεραν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή δεινή οικονομική θέση, κατά τη συζήτηση για τη σημερινή κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μπαρόζο την έκανε γυριστή υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε το παρελθόν και ότι ο δικός του ρόλος, ως προέδρου της Κομισιόν, είναι να υποβάλλει προτάσεις για το μέλλον της Ε.Ε., η οποία, όπως είπε, διανύει μια περίοδο μετάλλαξης.
Οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Ενωμένης Αριστεράς τον έκραξαν λέγοντάς του ότι το ευρωοικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση, αν δεν γίνει κάτι αμέσως για την καλπάζουσα ανεργία, τη φτώχεια και τα δημοσιονομικά ελλείμματα των υπό επιτήρηση χωρών.
Ανένδοτος εκείνος υποστήριξε ότι, παρά την άνοδο της ανεργίας και την ύφεση που υπάρχει σ’ αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, η οικονομική εικόνα της Ευρώπης είναι καλύτερη από εκείνη που παρουσίαζε πριν από έναν χρόνο.
Ευρισκόμενος στον... δικό του κόσμο, ο Μπαρόζο διαμήνυσε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες μας, αναφέροντας ότι, από τις 29 Σεπτεμβρίου και μετά, η Κομισιόν θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική έξοδο της Ε.Ε. από την κρίση.
«Πρέπει να γίνουμε περισσότερο ορθολογικοί στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων», είπε ο Μπαρόζο αναφέροντας ως παράδειγμα ότι, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχασαν τη δουλειά τους 6,3 εκατ. Ευρωπαίοι, την ίδια στιγμή υπάρχουν 4 εκατ. κενές θέσεις εργασίας. Είπε βέβαια ότι, για να επανακτήσει η Ευρώπη τον ρόλο και την αξιοπιστία της έναντι των Ευρωπαίων πολιτών και των διεθνών εταίρων της, θα πρέπει να λειτουργεί ως ενιαία οντότητα και όχι ως Ευρώπη των 27.
Μίλησε για τη μετανάστευση και τη διαχώρισε σε νόμιμη και παράνομη, διευκρινίζοντας όμως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να φανούν πιο αυστηροί και να πατάξουν τη λαθρομετανάστευση στα σύνορα της Ευρώπης. Τόνισε, όμως, ότι στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα μπροστά.
«Οικονομική διακυβέρνηση»
Για την αναγκαιότητα η Ευρώπη να εκφράζεται με μία φωνή στα διεθνή φόρα μίλησε και ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ζόζεφ Ντολ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τα πολιτικά και δημοσιονομικά μέσα για την επίλυση των προβλημάτων της σημερινής Ευρώπης. Ωστόσο, είπε, πρέπει να ενισχυθούν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και η... οικονομική διακυβέρνηση.
«Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, όπου η Ε.Ε. δεν εμφανίστηκε με κοινή θέση, μας άφησε μία πικρή γεύση», είπε ο επικεφαλής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ, συμπλήρωσε, «καλούμαστε σήμερα να δικαιολογήσουμε την απουσία μας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων Παλαιστίνης - Ισραήλ τη στιγμή που είμαστε οι πρώτοι δωρητές».
Διευρύνεται το κοινωνικό χάσμα
Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τα έχωσε χοντρά στον Μπαρόζο επειδή, αντί να παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση της Ε.Ε., περιορίστηκε να εκθέσει το πρόγραμμα των εργασιών της Κομισιόν για το επόμενο δωδεκάμηνο.
Στη συνέχεια, αφού κατηγόρησε τον Μπαρόζο ότι έχει κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στο υπό διαμόρφωση γαλλογερμανικό διευθυντήριο, ο Σουλτς τόνισε το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα στην Ε.Ε. μεταξύ φτωχών και πλουσίων, αναφέροντας ότι, ενώ οι εκατομμυριούχοι στην Ευρώπη αυξάνονται κάθε χρόνο κατά χιλιάδες, οι άνεργοι στις χώρες της Ευρώπης αυξάνονται κατά εκατομμύρια.
Καταλήγοντας υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί φόρος συναλλαγών και στις τράπεζες, για να αναλάβουν κι αυτές το μερίδιο της κρίσης που τους αναλογεί.
«Υπέγραψαν... αδιάβαστοι»!
Επικαλούμενος τα στοιχεία του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ διαμήνυσε ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς την Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα και υποστήριξε ότι ένα κοινό νόμισμα, όπως το ευρώ, που δεν στηρίζεται από μία κοινή οικονομική πολιτική, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Μιλώντας για λογαριασμό της Ομάδας των Πρασίνων, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ υποστήριξε ότι τα προβλήματα σύμπνοιας που δημιουργούνται σήμερα στην Ευρώπη οφείλονται στο γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας χωρίς... να την έχουν διαβάσει. «Το ερώτημα για μένα», συμπλήρωσε, «είναι αν θα περάσουμε σε μία κοινοτική Ευρώπη ή σε μία Ευρώπη των εθνικών κυβερνήσεων».
Υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών, που καλούνται μόνοι να αναλάβουν τα βάρη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, τάχθηκε ο επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Λόταρ Μπίσκι τονίζοντας ότι δεν διαμαρτύρονται πλέον μόνο οι πολίτες κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, αλλά και οι πολίτες κι άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, τις οποίες φαινομενικά η κρίση δεν έχει αγγίξει.
Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να πάρουμε μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, που εισπράττουν λιγότερα χρήματα από μισθούς και συντάξεις, είπε ο Μπίσκι επισημαίνοντας ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έφθασαν ποτέ σ’ αυτούς που τα είχαν πραγματικά ανάγκη.