Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου του συνδυασμού “Αλλαγή Πορείας στο Δήμο Δίου Ολύμπου” 27 θέσεις για το Δήμο Δίου Ολύμπου



Στο δημαρχείο του Δήμου Δίου έδωσαν συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γρηγόρης Βεγλιρής και οι υποψήφιοι σύμβουλοι Γιάννης Καρτσιώτης (δημοτική κοινότητα Λεπτοκαρυάς), Σταύρος Αποστόλου και Νίκος Χαλεπλής (Τοπική κοινότητα Κονταριώτισσας). Ο Γρηγόρης Βεγλιρής αφού περιέγραψε τις γενικές αρχές του συνδυασμού ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν διπλό μήνυμα από την κάλπη. Από τη μία να μην δώσουν, με την ψήφο τους στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, το πράσινο φώς για νέα σκληρότερα μέτρα που θα φέρουν μεγαλύτερη φτώχεια, περικοπές και ανεργία. Στον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ και τον “λαχανί” ανεξάρτητο δεν είναι ο ξάδερφος μας, ο φίλος μας, ο γνωστός. Είναι εν λευκώ επιταγή στη μετατροπή της νέας δημοτικής αρχής σε μηχανισμό πειθάρχησης στο μνημόνιο και στον “Καλλικράτη”. Δηλαδή λιγότερο κοινωνικό κράτος και επισφάλεια. Το δεύτερο μύνημα πρέπει να βάλει στη γωνία αυτούς που διοικήσανε και δημιούργησαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο τόπος μας. Οι πολίτες πρέπει να αναδείξουνε δημοτική αρχή που θα φέρει στο προσκήνιο την κοινωνία των πολιτών, την δημοκρατία, τη συμμετοχή, ένας δήμος Δίου Ολύμπου στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Η ενίσχυση των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας θα εγγυηθεί μία δυναμική, διεκδικητική αντιπολίτευση για την ανατροπή όσων πληγώνουνε το Δήμο και τους ανθρώπους του.
Προτείνουµε και διεκδικούµε άµεσα:

Ενότητα Οικονομία και Ανάπτυξη

1) Στρατηγικό σχέδιο αναζωογόνησης της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής. Στήριξη του καπνού και του αγροτικού εισοδήματος. Προώθηση του αγροτικού προϊόντος και αρωγή του νέου Δήμου σε νέες μορφές διάθεσης και αξιοποίησης (βιολογική καλλιέργεια κλπ). Ολοκληρωμένο σχέδιο μελέτης και αλλαγής καλλιέργειας σε όσους το επιθυμούν για προϊόντα τοπικά και ποιοτικά. Στήριξη του Δήμου σε συνεταιριστικές πρωτοβουλίες που εγγυώνται τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και την βιωσιμότητα. Πίεση προς το κράτος για αλλαγή αγροτικής πολιτικής προς όφελος του μικρού και μεσσαίου παραγωγού και του καταναλωτή και όχι των πολυεθνικών.
2) Πρόγραμμα μακροχρόνιας διανομής δημοτικών εκτάσεων με κοινωνικά κριτήρια πέρα από πελατειακούς μηχανισμούς σε νέους και ανέργους για καλλιέργεια και επαγγελματική στέγη.
3) Στήριξη της κτηνοτροφίας με εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν ν’ αντιστρέψουν την αρνητική κατάσταση. Να δημιουργηθεί ενιαία κτηνοτροφική ζώνη με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, να εκσυγχρονιστούν οι συνεταιρισμοί και να παίξουν δραστήριο ρόλο παράλληλα με τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών, για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής. Πιέσεις για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, που να διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης, αναβάθμιση υποδομών και εξασφάλισης ποιοτικών προϊόντων με καλές τιμές σε παραγωγούς και καταναλωτές.
4) Αποτελεσματικό δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας και έγγειων βελτιώσεων για την αποτροπή καταστροφικών πλημμυρών και την βέλτιστη διάθεση των νερών για χρήσεις ύδρευσης και άρδευσης.
5) Πολυεπίπεδα προγράμματα αγροτικού τουρισμού που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και θα αναδεικνύουν την αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου μας.
6) Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, συνταξιούχων με μείωση δημοτικών τελών, δημοτικό πάσο για δωρεάν είσοδο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταφορά στην έδρα του Δήμου.
7) Αγώνας για κατάργηση των διοδίων, κανένα πλευρικό και μετωπικό διόδιο. Να μην γίνει ο Δήμος μας όμηρος των μεγαλοεργολάβων. Αποζημιώσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική καταστροφή από το κλείσιμο των Τεμπών. Αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου για ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις. Όχι στο ξεπούλημα του ΟΣΕ, δημόσιος και σύγχρονος μοχλός ανάπτυξης για το Δήμο μας.
8) Τουρισμός με προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (κάμπινγκ ΕΟΤ – Ξενία κλπ) για φθηνές και ποιοτικές διακοπές, στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία με κίνητρα για ετήσιο και όχι εποχιακό τουρισμό.
9) Αναπροσανατολισμός των αλιέων σε μεθόδους αλιείας για την απρόσκοπτη αναπαραγωγή των αλιευμάτων, ιχθυοκαλλιεργειών που δε βαρύνουν το περιβάλλον, για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα του εισοδήματος.

Ενότητα Πολιτισμός και Περιβάλλον

1) Ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων του Δήμου και της σημαντικής αρχαιολογικής δουλειάς που γίνεται στο Δίον, τα λείβηθρα, στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Ανάδειξη και προστασία των παραδοσιακών οικισμών του Δήμου, Παλαιό Παντελεήμονα, Παλαιούς Πόρους, Παλαιά Βροντού, Άνω Σκοτίνα.
2) Μουσείο του Καπνεργάτη και Καπνού στον Άγιο Σπυρίδωνα, Γεωργικό Λαογραφικό Κέντρο στην Καρίτσα, δίκτυο πολιτισμικών χώρων δημιουργίας και νεολαίας σε Βροντού – Κονταριώτισσα – Νέα Έφεσσο. Προβολή του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου και δημιουργία Μουσείου Αντίστασης και αντιφασιστικού αγώνα. Συντήρηση και μεταφορά της Ατμομηχανής που ανατίναξαν αντάρτες του ΕΑΜ στο Βαρικό από το εργοστάσιο εμποτισμού του ΟΣΕ στο Λιτόχωρο.
3) Ενίσχυση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης και των πολιτιστικών συλλόγων σε Λιτόχωρο, Παντελεήμονα κλπ
4) Κινητή βιβλιοθήκη για όλη την επικράτεια του νέου Δήμου
5) Ουσιαστική προστασία του Ολύμπου, μοναδικού μνημείου παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων σε δασικές υπηρεσίες, στον φορέα διαχείρισης και δασοπυροσβεστών. Πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο για Κέντρο Εκπαίδευσης δασοπυροσβεστών και πρόληψης-ενημέρωσης στο Λιτόχωρο. Άμεση απομάκρυνση του πεδίου βολής Ολύμπου, δεν θα ανεχτούμε άλλες πληγές στο βουνό. Αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας όλων των εκτάσεων του Ολύμπου που καλύπτονται από τις συμβάσεις προστασίας. Καμμία απαίτηση από το Μοναστήρι Αγίου Διονυσίου
6) Συννενόηση με τους υπόλοιπους Δήμους του Θερμαϊκού κόλπου για την προστασία και απορρύπανση.
7) Άμεση και αυστηρή τήρηση των προβλέψεων της λειτουργίας της Δ.Ε.Α.Λ. Τα έσοδα της ΔΕΑΛ να καλύψουν σε προτεραιότητα την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του λατομείου.
8) Σύγχρονοι ΧΥΤΑ σε όλη την επικράτεια του Δήμου, καμμία παράνομη χωματερή. Αύξηση προσωπικού με σταθερή και μόνιμη εργασία στον Σύνδεσμο αποκομιδής και καθαριότητας. Λειτουργία στο 100% του σταθμού βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.
9) Κανένα ξεπούλημα δημόσιας/ δημοτικής περιουσίας. Το πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ να παραμείνει σε δημόσιο χαρακτήρα να αναγνωριστεί ως αρχιτεκτονικό μνημείο το Ξενία του Πλαταμώνα. Να αποδωθούν στο Δήμο οι πρώην γραμμές ΟΣΕ και ομαλή ένταξη στο αστικό τοπίο.

Ενότητα Κοινωνική Πολιτική, Υπηρεσίες Δήμου

1) Ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές προς όλους τους κατοίκους της και ιδιαίτερα όσους/ες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισµό. Ριζικός αναπροσανατολισµό των οικονομικών του δήμου υπέρ της κοινωνικής πολιτικής.
2) Δημοκρατική λειτουργία των θεσμών για την ανόθευτη συμμετοχή των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετοχικός προϋπολογισμός.
3) Δημοτικά δίκτυα και δημόσιες υποδομές για την υγεία, τον αθλητισμό, τη σχολική στέγη.
4) Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και συλλόγους πρόληψης κατά των ναρκωτικών βοήθεια σε τοξικομανείς και τις οικογένειες τους, ενημέρωση του πληθυσμού.
5) Μονιμη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος στο Δήμο
6) Κάλυψη των αναγκών σε παροχές υγείας, δημοτικά και κοινοτικά ιατρεία.
7) Πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία του Δήμου, πρόσβαση σε όλους του δημότες στα στοιχεία του Δήμου.
8) Ενεργειακή οικονομία και χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον σε όλες τις υπηρεσίες και κτίρια του Δήμου
9) Πλήρη κάλυψη των αναγκών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κίνητρα σε νέα ζευγάρια να παραμείνουν στον τόπο μας.