Η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «πλήγμα» για τους Έλληνες παραγωγούς καπνών ανατολικού τύπου εάν υιοθετηθούν μέτρα απαγόρευσης των συστατικών στα τσιγάρα από την Ε.Ε. και τον Π.Ο.Υ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών που αφορούν σε ορισμένα άρθρα της Σύμβασης- Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για την καταπολέμηση του καπνίσματος , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα σημεία που το αφορούν, έχει καταθέσει τις προτάσεις – παρατηρήσεις του, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ανάγκη διατήρησης της καπνοκαλλιέργειας και της μεταποίησης του καπνού στη χώρα μας. Παράλληλα, έχει παρέμβει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου |(Π.Ο.Ε), καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε περιπτώσεις όπου θίγονταν άμεσα ή έμμεσα τα ελληνικά συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, κατά την επεξεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των προτάσεων του Π.Ο.Υ., που αφορούν στα άρθρα 9-10 της Σύμβασης (τα οποία πραγματεύονται εκτός των άλλων και τα συστατικά των τσιγάρων), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το καθύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, κατέθεσε παρατηρήσεις και προτάσεις που εν πολλοίς, έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των Κρατών – Μελών και περιλαμβάνονται στο τελικό προς συζήτηση κείμενο.
Οι ελληνικές παρατηρήσεις αφορούσαν κυρίως στην ανάγκη σαφούς επιστημονικής τεκμηρίωσης στην περίπτωση απαγόρευσης κάποιων από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των blended τσιγάρων, καθώς και στην αναγραφή στο κείμενο ότι τα πρόσθετα δεν συνδέονται με την ελκυστικότητα, ενώ είναι απαραίτητα για την παραγωγή αυτού του είδους των τσιγάρων.
Επιπλέον, με ελληνική παρέμβαση, προστέθηκε αναφορά στο κείμενο που προβλέπει ότι η εφαρμογή των όποιων μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τις εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες όσο και κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.
Πέραν των ανωτέρω, σε αντίστοιχη περίπτωση όπου ο Καναδάς θέσπισε μέτρα που αφορούσαν στα πρόσθετα στα τσιγάρα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το θέμα ετέθη στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ΤΒΤ του Π.Ο.Ε. (Νοέμβριο 2009 και Μάρτιο 2010) όπου βρήκε ανταπόκριση από πληθώρα κρατών της Ε.Ε. και από Τρίτες Χώρες.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Πλήγμα για τα καπνά ανατολικού τύπου εάν υιοθετηθούν μέτρα απαγόρευσης των συστατικών στα τσιγάρα
Τον Οκτώβριο 2009, η Καναδική κυβέρνηση θέσπισε νόμο που απαγόρευσε πλήρως όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα με αμερικανικό χαρμάνι, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται, κατά βάση, τα ακριβά και εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου (Μπασμάς, Κατερίνη, Ελασσόνα, Καμπά-Κουλάκ).
Με τον νόμο αυτό, απαγορεύεται ουσιαστικώς η χρήση των καπνών ανατολικού τύπου και burley στον Καναδά και συνεπώς, πλήττονται οι εξαγωγές των ελληνικών και, γενικότερα, των παραγόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καπνών όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες χώρες που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Καναδά, χωρίς παράλληλα να προστατεύεται η δημόσια υγεία, αφού είναι γνωστό ότι όλα τα τσιγάρα είναι βλαβερά για την υγεία, είτε είναι “American blended” είτε τύπου “Virginia”.
Σημειώνεται ότι τα τσιγάρα “American blended” αντιστοιχούν στο 91% της συνολικής αγοράς τσιγάρων στην Ελλάδα και στο 70% περίπου παγκοσμίως.
Σειρά χωρών, οι καπνοπαραγωγοί των οποίων πλήττονται από την καθολική απαγόρευση των συστατικών που προβλέπει ο Καναδικός νόμος, έχουν διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Ελβετία, Τουρκία, Μεξικό, αλλά και η Ελλάδα), αναφέροντας ότι παρόμοια μέτρα παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο.
Ταυτόχρονα σχεδόν, παρόμοια συζήτηση για την απαγόρευση των συστατικών που χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν τα τσιγάρα “American blended”, διεξάγεται και στο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Συνθήκης για τον Έλεγχο του Καπνού, καθώς επίσης και στην Ε.Ε. (Αναθεώρηση Οδηγίας 2001/37), όπου και εκεί εξετάζεται η υιοθέτηση ανάλογων με του Καναδά μέτρων, τα οποία, αν τελικώς υιοθετηθούν, θα πλήξουν ευθέως και με δραματικό τρόπο τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, αφού θα μειωθούν κατακόρυφα οι εξαγωγές των καπνών ανατολικού τύπου, καθώς επίσης και το λιανεμπόριο. Ακόμη δε και αν η ίδια η Ελλάδα δεν υιοθετήσει τελικά τέτοια μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος να το κάνουν αυτό άλλες χώρες προς τις οποίες εξάγει η Ελλάδα καπνά ανατολικού τύπου.
Από δημοσιεύματα του Ελληνικού και διεθνούς τύπου, προκύπτει ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα κληθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να διατυπώσει τις απόψεις της για το αν συμφωνεί ή όχι με την πλήρη απαγόρευση των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τον Καπνό του Π.Ο.Υ.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
1. Με ποιον τρόπο προτίθενται τα ερωτώμενα αρμόδια Υπουργεία να διαφυλάξουν τα συμφέροντα και το μέλλον των ήδη βαρέως χειμαζομένων 11.000 Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών και των 40.000 και πλέον επίσης πληττομένων λιανοπωλητών καπνικών προϊόντων;
2.Γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία ότι, αν δεν εναντιωθούν με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο στις κυοφορούμενες αυτές εξελίξεις στο επίπεδο του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε. θα δοθεί χαριστικό πλήγμα στις εξαγωγές 21.000 τόνων ανατολικών καπνών ετησίως;
3. Θα ενημερώσουν τα αρμόδια Υπουργεία την Εθνική Αντιπροσωπεία για την επίσημη θέση της Ελλάδας προς τον Π.Ο.Υ. και την Ε.Ε. σχετικά με την πλήρη απαγόρευση των συστατικών στην παρασκευή τσιγάρων Αμερικανικού τύπου;