Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η Μαρία Μίχου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης»

Ως μια από τις σημαντικότερες  παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον πολύπαθο χώρο της Υγείας, χαρακτήρισε στην ομιλία της βουλή, η Βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών» Στη συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άθλησης με τίτλο: «Ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων», η κα Μίχου υπογράμμισε πως είναι μια καινοτομία που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
        
ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας δίνεται η δυνατότητα - για πρώτη φορά - διενέργειας αξιόπιστων ελέγχων σε ένα χώρο που μέχρι σήμερα παρέμενε ανεξέλεγκτος. Η παρούσα πρωτοβουλία ανήκει κατά την άποψή μου στην «επανάσταση του αυτονόητου». Θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό ενός οργίου κερδοσκοπίας σε βάρος των ασφαλισμένων και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας.
Ο μη εκσυγχρονισμός του συστήματος συνταγογράφησης μάς κόστισε και μάλιστα πάρα πολύ ακριβά. Το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου αποτέλεσε το υπόστρωμα πάνω στο οποίο «άνθισε» ένα τεράστιο σύστημα διαπλοκής. Ένα σύστημα στο οποίο συμμετείχαν γιατροί, φαρμακοποιοί, αλλά και φαρμακαποθήκες, διαγνωστικά κέντρα, ενδεχομένως και άλλοι μεσάζοντες, οι οποίοι πλούτιζαν σε βάρος του δημοσίου, αλλά και της υγείας των πολιτών.
Η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την νοσηρή κατάσταση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παρέμβει. Και η παρέμβαση αυτή γίνεται, κατά την γνώμη μου, με αποφασιστικό και άμεσο τρόπο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και ιατρικών εξετάσεων, έχει εφαρμοστεί, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, σε ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη επιτυχία.
Συγκεκριμένα, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών και ιατρικών πράξεων. Στο σύστημα αυτό θα συμμετέχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, διαγνωστικά κέντρα αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Τα οφέλη από μια τόσο απλή αλλά συνάμα και αναγκαία ρύθμιση είναι πολλά.
Πρώτο και σημαντικότερο, κατά την άποψή μου, είναι η καταπολέμηση της σπατάλης. Από την επιχορήγηση των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία για το 2009, τα 4 δισεκατομμύρια αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες και ίσως και αυτά είναι διογκωμένα. Αναμένεται λοιπόν να εξοικονομήσουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση, χρήματα, που ας μην ξεχνάμε, προέρχονται από την φορολογία των ελλήνων πολιτών.
Δεύτερον, αναμένεται να αυξηθεί ο διαθέσιμος χρόνος εξέτασης των ασθενών από ορισμένες ειδικότητες γιατρών, οι οποίοι λόγω του υπάρχοντος συστήματος επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Ταυτόχρονα, όμως, θα μειωθεί και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι οποίοι θα εξυπηρετούνται ταχύτερα.
Τρίτον, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι έλεγχοι γίνονται αποτελεσματικότεροι και ταχύτεροι.
Τέταρτον, με το νέο σύστημα μπορούμε να συλλέξουμε πολύτιμα δεδομένα, τα οποία θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην βελτίωση της υγείας των πολιτών.
Πέμπτον και ιδιαίτερα σημαντικό, η ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση των συνταγών θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λάθη που γίνονταν στη χειρόγραφη συνταγογράφηση και τα οποία πάρα πολλές φορές είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος για άδικες πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στην προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θεωρώ ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, όπως ουσιαστικά δεν αμφισβητήθηκε ότι πραγματικά συμβάλει στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Στα πλαίσια μιας συνολικότερης πολιτικής που εφαρμόζουμε στον τομέα του φαρμάκου έχουν ήδη προωθηθεί δύο ακόμα αλλαγές προς όφελος των ασφαλισμένων: η εισαγωγή της λίστας φαρμάκων αλλά και η ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.
Θα ήθελα να επισημάνω μια ορθή, κατά την γνώμη μου, παρατήρηση που κάνει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου δεν διευκρινίζεται ο τρόπος εκτέλεσης συνταγής σε περίπτωση φυσικής ή νομικής αδυναμίας του ασφαλισμένου να παραλάβει αυτοπροσώπως τα φάρμακά του. Θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμη μια διευκρίνιση σας καθώς αν δεν κάνω λάθος δεν τέθηκε στην επιτροπή.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην παράγραφο 3 της προσθήκης – τροπολογίας η οποία αφορά τα νέα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΕΜΠΕ. Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας στην παρούσα φάση είναι η έλλειψη ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές, που πολλές από αυτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις. Η στήριξή τους θα πρέπει να είναι η πρώτη αλλά και η διαρκής προτεραιότητα της Κυβέρνησης, καθώς τα νέα λουκέτα που θα προκύψουν θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην εθνική μας οικονομία, αλλά και στην καλπάζουσα ανεργία. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία 6ετούς διάρκειας, νομίζω ότι κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνοδευτούν από ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα, να διατηρηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αντέξουν σε αυτή την μεγάλη κρίση που βιώνουμε.