Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΠΡΕΠΟΥΣΙΝ ΗΜΙΝ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ


 Γράφει ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου Νίκος Κουκουτάτσιος

Άστραψαν και βρόντηξαν στα τηλεοπτικά πάνελ οι συνεπείς υπηρέτες του, κατά του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος που με τόσο ζήλο υπηρέτησαν και υπηρετούν ακόμα. Οι Μαυρογιαλούροι δεν είναι δυστυχώς μόνο κινηματογραφική κωμωδία... Οι αρχιερείς της δημοκρατίας που μας κυβερνούν με τη "σύμφωνη" γνώμη του λαού, έχουν κάθε λόγο να θριαμβολογούν για το αποτέλεσμα των πρόσφατων τοπικών εκλογών.
 Παρά τις όποιες ερμηνεύσεις και παρερμηνεύσεις της μεγάλης αποχής η Ελλάδα γαλαζοπρασίνισε. Το εκλογικό σώμα με τα καμαμώματα του θυμίζει και πάλι τα Αισώπεια βατράχια που πανηγύριζαν για τους γάμους του ήλιου.
Δεν μπορεί να αντιληφθεί το εκλογικό σώμα, και ας υποκρίνονται οι αναλυτές για την ωριμότητα του, ότι για τη χρεοκοπία μας, ευθύνονται αυτοί που υπέγραψαν τις συνθήκες του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, και τις υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς και επιθετικά όπλα αχρείαστα για την άμυνα της, αλλά πολύ προσοδοφόρα για αυτούς που μας τα προμηθεύουν και για τους μεσίτες μιζαδόρους. 
Τρανταχτό παράδειγμα τα ελαττωματικά γερμανικά υποβρύχια.
Στην τοπική μας κοινωνία της νότιας Πιερίας "δικαιώθηκε" ο αρχιερέας της δημοκοπίας και του ρουσφετιού που στα 16 χρόνια της δημοτικής του θητείας στο Δήμο Λιτοχώρου αποσάθρωσε τον πολιτικό και κοινωνικό μας βίο με τη σπάταλη διαχείριση του δημοτικού χρήματος και την αλόγιστη και εν πολλοίς παράνομη εκποίηση δημοτικής περιουσίας, το τίμημα της οποίας αναλώθηκε μέσα από τα γενικά έξοδα για έργα βιτρίνας και πολυδάπανα ταξίδια γλυκιάς ζωής.
 Και η περιουσία αυτή εκποιήθηκε σε κομματικούς φίλους καταπατητές, αντί πινακίου φακής, δημιουργώντας έτσι μια σημαντική βάση ψηφοφόρων αρκετών εκατοντάδων, και άλλους τόσους που προσδοκούν να "δικαιωθούν" για την αυθαιρεσία τους από τον νεοκλεγέντα υπερδήμαρχο.
 Και εδώ δικαιώνεται ο Πάγκαλος : "Μαζί τα φαγάμε".
Όλα τα παραπάνω είναι μία σκληρή πραγματικότητα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παραπονιέται ο κ. Παπαθανασίου που οι πολιτικοί του του φίλοι και προσωρινώς αντίπαλοι του, του τα καταμαρτυρούν, αφού σπεύδουν στο τέλος και τον υπερψηφίζουν τη δεύτερη Κυριακή και τον "δικαιώνουν" πανηγυρικά.
 Ήταν επόμενο στις δεκάδες αδικοπραξίες του κάποια να πέσει και στην αντίληψη του εισαγγελέα και να παραπεμθεί με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης, για να δικαστεί με βάση τα Άρθρα 13 Α και 263 Α του ποινικού κώδικα ως υπαιτίος γιατί ελλάτωσε τη δημοτική περιουσία κατά 468.000 ευρώ.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει με τίποτα. Όπως είναι μία πραγματικότητα του ότι έχει εκλεγεί υπερδήμαρχος. Το αν θα μπορεί να ασκήσει τα καθηκόντα του, αυτό είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.
Ήταν επίσης επόμενο ο άσπονδος φίλος του και άξιος συνεχιστής της πολιτικής του σημερινός δήμαρχος Λιτοχώρου, τον οποίο αυτός ο κ. Παπαθανασίου μαζί με τον τοπικό πολιτευτή προώθησαν στο θώκο του Δημάρχου, να ξεσπαθώσει εναντίον του, αφού του απειλούσε τη σίγουρη κατά τη γνώμη του εξουσία, στην οποία είχε αλαζονικά εθιστεί, αφού παρείχει και σ' αυτόν τα πλούσια ελέη της γλυκιάς ζωής.
Δικαίωμα του, του κ. Παπαθανασίου να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, δικαίωμα όμως και όλων ημών που γνωρίζουμε τα πράγματα από πολύ κοντά, να αμφισβητούμε ότι η νίκη του ήταν αποτέλεσμα της άδολης αγάπης των ψηφόρων στο πρόσωπο του.
Η νίκη του οφείλεται όπως και οι προηγούμενες τετραετίες του, στις πολιτικές διαπλοκές και στα ανταλλάγματα των τοπικών παραγόντων του δικομματισμού που βρσίσκονται στο παρασκήνιο από το 1982, όταν σε αγαστή σύμπνοια ανέτρεψαν το νικηφόρο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και εκπαραθύρωσαν τον τότε Δήμαρχο, γιατί είχε το θάρρος να τα βάλει με τα πράσινη και τα πράσινα άλογα της Αθηναϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στις πρόσφατες εκλογές στο Λιτόχωρο, και είναι δικαιολογημένη εν μέρει η αγανάκτηση του κ. Δημόπουλου, που έκφρασε τηλεφωνικά στον αέρα από τη ΔΙΟΝ τηλεόραση, όπως και ο αποκαλυπτικός διάλογος με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που δεν εκλέχθηκε.
Μάλλον έχει δίκιο ο άνθρωπος. Αλλά και αυτός τι ήθελε και έμπλεκε με τον φυτευτό από την Αθήνα γαλάζιο υποψήφιο; Δεν ήξερε την αγάπη που έτρεφαν οι Πόροι στον Παπαθανασίου για την εκδούλευση που έκανε στο άξιο τέκνο τους που τόσο έχει ευεργετήσει τα αθλητικά σωματεία και τα άλλα ευαγή ιδρύματα;
 Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Κόσμος Καλλικρατικός και φυσικά καπιταλιστικός. Ο κ. Παπαθανασίου είναι ο νικητής των εκλογών και αυτό όπως προείπαμε δεν αλλάζει με τίποτα. Η υποκριτική όμως έκκληση του για ενότητα και ομοφωνία χωρίς αντιπαραθέσεις δεν μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Αντίπαλοι μας δεν είναι τα προβλήματα όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαθανασίου, αλλά αυτοί που δημιούργσησαν τα προβλήματα...
Και όλα τα προβλήματα στο Δήμο Λιτοχώρου τα έχει δημιουργήσει ο ίδιος με την άφρονη πολιτική του. Η σπατάλη του δημοτικού χρήματος και το παράνομο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας είναι το μικρότερο κακό που προξένησε στα 16 χρόνια της δημοτικής παντοδυναμίας του.
 Το μεγάλο κακό είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος από την άναρχη και παράνομη δόμηση, τόσο στις επεκτάσεις του κυρίως οικισμού, όσο και στις παραλιακές περιοχές Πλάκας και Γρίτσας, και της ευρύτερης περιοχής. 
Η μόλυνση των υπόγειων πόσιμων υδάτων και των παραλιών από τα αστικά λυματα και τους βόθρους εντός και εκτός του οικισμού.
Και όλα αυτά όχι μόνο με δική του συναίνεση, αλλά και προτροπή για να εξυπηρετηθούν οι φίλοι του εργολάβοι και οικονομικοί αρωγοί του.
Είναι η συναίνεση του για την ανεπιτυχή εκποίηση από την Αγρογή του δημοτικού παραλιακού κτήματος στα "Οχτάρια της Γρίτσας".
Και η εμμονή του στην άρνηση να προστατέψει τη δημοτική περιουσία με το πρόσχημα ότι αυτές οι ενέργειες είναι δαπανηρές και αμφίβολης έκβασης όπως γραπτώς ισχυρίζεται στον γράφοντα, όταν του είχε προτείνει το 2001 να επισπεύσει τις δικαστικές διαδικασίες για τα 13.000 στρέμματα στο ξηροκάμπι που μετά την τελεσίδικη υπέρ  του Δήμου απόφαση του 2006 θέλησε επανειλημένα να σφετεριστεί το θετικό αποτέλεσμα...
Ας αφήσει λοιπόν τα γλυκόλογα ο υπόδικος υπερδήμαρχος και ας φροντίσει έστω και κατόπιν εορτής να δείξει συνετή συμπεριφορά και διαχείριση για να εισπράξει τον καλό λόγο και τα εύγη όλων μας.

  Λιτόχωρο 16 - 11 - 2010                               Νίκος Κουκουτάτσιος
                                                                 Δημοτικός Σύμβουλος Λιτοχώρου
                                                                                   π. Δήμαρχος