Για μια νέα στρατηγική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΚΕΒΙ επικεντρώνουν τις προτεραιότητές τους σε 2 άξονες:
1. Προτεραιότητα στο παιδί· κλειδί για το μέλλον
Η διάδοση της φιλαναγνωσίας στους νέους και η ένταξη του βιβλίου στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας.
Αν τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε κάμψη του δείκτη αναγνωστικής συμπεριφοράς στις ηλικίες 14-25, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους υπεύθυνους για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολιτικής, εναπόκειται σε εμάς να εκφράσουμε την πολιτική βούληση για να αναστρέψουμε την κατάσταση, ανοίγοντας εκ νέου την όρεξη για διάβασμα. Να ξαναδώσουμε επίσης στο βιβλίο το κύρος του ως σημείο αναφοράς και κυρίαρχο πολιτιστικό μοχλό.
Το στοίχημα θα κερδηθεί όμως με μια προϋπόθεση: τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών παραγόντων, κυρίως του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνου για την ένταξη του βιβλίου στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα και στη μετάδοση της χαράς της ανάγνωσης στους μαθητές· ένα διακύβευμα ζωτικής σημασίας. Οι συνεργασίες θα επεκταθούν και σε άλλα υπουργεία, αρμόδια για «ευαίσθητους τομείς» που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα (όπως, π.χ. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για ό,τι αφορά τα σωφρονιστικά ιδρύματα ή στο Υπουργείο Υγείας για ό,τι αφορά τα νοσοκομεία παίδων ή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις Αστυνομικές Σχολές). Ενδεικτικά,
Α) Εγκαινιάζουμε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης
Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για τη φιλαναγνωσία τα παιδιά έχουν από τη φετινή σχολική χρονιά μια ελεύθερη ώρα στο σχολικό πρόγραμμα για την ανάγνωση κειμένων. (Φέτος στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού σε 800 σχολεία της χώρας, σε δύο χρόνια σε όλο το Δημοτικό σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την πολιτική βιβλίου που, μέσα από ένα φάσμα προτάσεων δράσεων για και γύρω από το βιβλίο, έχει στόχο να μυήσει τα παιδιά στην κουλτούρα της ανάγνωσης. Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το ΕΚΕΒΙ να υποβάλει προτάσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο θα ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2007-2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια βίου μάθησης».
Β) Θέτουμε τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του παιδιού
α. δημιουργία ενός κόμβου για παιδιά: ο Μικρός Αναγνώστης Ο κόμβος (http://www.mikrosanagnostis.gr/) λειτουργεί με στόχο να εμπνεύσει στα παιδιά (6-12 ετών) την επαφή με το βιβλίο ως ψυχαγωγικό μέσο και ως γνωσιακό εργαλείο. Πρόκειται για έναν σύγχρονο διαδικτυακό κόμβο με περιοδική ανανέωση στην ύλη του (όλη η βιβλιοπαραγωγή με ένα «κλικ», ιστορίες on line, θεματικές ενότητες, συνεντεύξεις, παιγνίδια, διαγωνισμοί, ατζέντα εκδηλώσεων κ.ά.). Προβλέπεται λειτουργία ανάλογου κόμβου για εφήβους (εντός του 2012).
β. δημιουργία «ψηφιακής γραμμής γνωριμίας» ανάμεσα σε συγγραφείς -εικονογράφους και μαθητές στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Φιλαναγνωσίας του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης: κάθε εβδομάδα από το στούντιο που θα δημιουργήσει το ΕΚΕΒΙ οι μαθητές όλων των Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία, στην «ελεύθερη ώρα», να συνομιλούν διαδικτυακά με έναν δημιουργό. Στις συνομιλίες αυτές θα έχουν βεβαίως πρόσβαση όλοι όσοι το επιθυμούν αφού θα είναι ανεβασμένες στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ και στον Μικρό Αναγνώστη.
Γ) Ενθαρρύνουμε την παραγωγή φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά
Σε συνεργασία με την ΕΡΤ θα ενθαρρύνουμε την παραγωγή φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά, κάτι που κρίνεται αναγκαίο, δεδομένου ότι οι ώρες τηλεοπτικής προβολής προγραμμάτων με στόχο την προώθηση και ανάδειξη της παιδικής λογοτεχνίας είναι ελάχιστες.
Παράλληλα θα στηρίξουμε άλλες τηλεοπτικές προτάσεις. Ήδη, αυτήν την περίοδο, ετοιμάζεται μια φιλολογική εκπομπή με έντονο ψυχαγωγικό χαρακτήρα με θέμα το παιδί και το βιβλίο, στο κανάλι Κρήτη TV (Ηράκλειο Κρήτης).
Δ) Επεκτείνουμε το υπάρχον επιτυχημένο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς στα σχολεία»
(α) σε περισσότερα σχολεία· Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του πολιτικού προγράμματος «Φιλαναγνωσία» και τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε μεγαλύτερη κλίμακα δίνοντας σε περισσότερα παιδιά του Δημοτικού την ευκαιρία να συζητήσουν για τη δημιουργία και την ανάγνωση. (Το 2011 θα οργανώσουμε 800 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία, 1.600 επισκέψεις το 2012 και το 2013).
(β) σε ένα τρίπτυχο «Συγγραφείς στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία» ώστε να δηλωθεί ένα ηχηρό «παρών» σε όλους τους φυσικούς χώρους του βιβλίου (όταν οργανώνεται επίσκεψη συγγραφέα σε ένα σχολείο της Βέροιας για παράδειγμα θα οργανώνονται συναντήσεις και σε βιβλιοπωλείο ή/και βιβλιοθήκη της πόλης).
Στις παρεμβάσεις στη Μέση Εκπαίδευση θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στην καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών των μεταναστών με το ελληνικό βιβλίο. Διδάσκονται μεν την γλώσσα και υποτυπωδώς την Ιστορία όμως η τριβή τους με τον ελληνικό πολιτισμό και την λογοτεχνία είναι ελάχιστη. Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο ένταξης σε μια κοινωνία.
Ε) Οι Λέσχες Ανάγνωσης επεκτείνονται στις σχολικές βιβλιοθήκες
Οι Λέσχες Ανάγνωσης, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, θα επεκταθούν και στα σχολεία.
ΣΤ) Το ΕΚΕΒΙ θα συνεχίσει να διοργανώνει την Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
σε συνεργασία με τους εκδότες, η οποία γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο στη Helexpo στο Μαρούσι. Φέτος που θα είναι η 4η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 31 Ιανουαρίου.
Ζ) Σχεδιάζουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο: την ίδρυση ενός ειδικού και μόνιμου χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο
Το Υπουργείο μελετά την ίδρυση ενός ειδικού χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο όπου το ΕΚΕΒΙ θα λειτουργεί μόνιμα εκθεσιακό χώρο και θα οργανώνει για τα σχολεία σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. (Ήδη το ΕΚΕΒΙ οργανώνει στους χώρους του σεμινάρια και εργαστήρια τα πρωινά καλώντας σχολεία, αλλά η έλλειψη χώρου δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο).
Το 2011 το ΕΚΕΒΙ, εκτός από τη γενική έρευνα που διεξάγει κάθε 5-6 χρόνια για την αναγνωσιμότητα (η τελευταία έγινε το 2004) που θα δημοσιεύσει τον Ιανουάριο, θα διεξάγει έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα στη χώρα μας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σημερινή πολιτική βιβλίου.
Να σημειώσουμε επίσης ότι από τον Νοέμβριο 2011 έχει ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας στον νομό Ξάνθης μια περιοχή με χαμηλή αναγνωσιμότητα, σε πρότυπο του προγράμματος του νομού Έβρου. Το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα στα παιδιά και τους έφηβους.
Σε όλη αυτή την καμπάνια ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη φιλαναγνωσία θα έχουμε την τιμή να μας στηρίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα θέσει υπό την αιγίδα του έναν διαγωνισμό ανάγνωσης για μαθητές.
2. Προτεραιότητα στους νέους δημιουργούς με τρεις πρωτοβουλίες
Η επερχόμενη νέα γενιά λογοτεχνών είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον εμπλουτισμό της νεοελληνικής γραμματείας. Σύμφωνα με την πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές λογοτεχνίες, η υψηλή απόδοση (γραμματολογική ποιότητα όσο και προοπτικές στις διεθνείς αγορές) εξαρτάται από τον μηχανισμό υποστήριξης των νεότερων συγγραφέων.
Προτάσεις:
- Δημιουργία φεστιβάλ πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων
Ο θεσμικός στόχος αυτής της δράσης του ΕΚΕΒΙ επικεντρώνεται στην ανάδειξη της νέας γενιάς ταλαντούχων λογοτεχνών (ποίηση-πεζογραφία) καθώς και της επαφής με ομοτέχνους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ετήσια διοργάνωση του φεστιβάλ θα συμβάλει στον διάλογο μεταξύ αναγνωστικού κοινού και νέων δημιουργών, ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, ευρύτερη ενημέρωση γύρω από τα τεχνολογικά μέσα και τις εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου.
- Υποτροφίες σε νέους συγγραφείς
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης νέων λογοτεχνών, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην περαιτέρω εξέλιξή τους (2 υποτροφίες τον χρόνο για 6 μήνες- ποσόν 12.000? κάθε μία), σε συνεργασία με «Σπίτια της λογοτεχνίας» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη διαμονή των συγγραφέων. Θα τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους δημιουργούς στο εξωτερικό, να συμμετάσχουν σε συνέδρια, να παρακολουθήσουν σεμιναριακούς κύκλους σε πανεπιστήμια και πνευματικούς φορείς, και να συμπράξουν σε λογοτεχνικά εργαστήρια και άλλες δράσεις.
- Αξιοποίηση ενός «βήματος ιδεών» στο Ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ για νεώτερους συγγραφείς (το μπλογκ λειτουργεί πιλοτικά με μεγάλη απήχηση από τις αρχές του 2010).
Ο Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης είναι εγγεγραμένος στην Τράπεζα Δεδομένων του Ε.ΚΕ.ΒΙ ( Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ) στο αρχείο Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων και ο μοναδικός συγγραφέας που εκπροσωπεί το Νομό Πιερίας σαν συνεργάτης με το Ε.ΚΕ.ΒΙ. ( Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ) για το πρόγραμμα "Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία" για το έτος 2011.