Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

O δήμος Δίου αντί ψηφισμάτων παραχωρεί οικόπεδα στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες





Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος Δίου θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην υποστήριξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες προχώρησε στην παραχώρηση οικοπέδων σ’ όλα τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες των Δημοτικών Διαμερσμάτων του δήμου.
Προηγουμένως, ορίστηκε επιτροπή, η οποία κατέγραψε τα άτομα αυτά, στη συνέχεια συγκέντρωσε τις σχετικές ιατρικές διαγνώσεις που αποδεικνύουν την αναπηρία, κατόπιν ακολούθησε η αξιολόγηση με συγκεκριμένα κριτήρια και τέλος καταρτίστηκε ο κατάλογος των δικαιούχων ατόμων. Μετά από όλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε κατά Δημοτικό Διαμέρισμα στη διαδικασία παραχώρησης 4 στρεμμάτων στον κάθε δικαιούχο. Ήδη στη Βροντού έγινε και η σχετική κλήρωση και οι δικαιούχοι παρέλαβαν τα οικόπεδά τους. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζεται η διαδικασία και ολοκληρώνεται σύντομα και στα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του δήμου.
Να σημειωθεί πως από την πλευρά του δήμου Δίου δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και γενικά για τους ανήμπορους δημότες. Ο δήμος, σε καθημερινή βάση, μεταφέρει τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στη Μέριμνα του Παιδιού και στα ειδικά σχολεία στην πόλη της Κατερίνης. Μεταφέρει ανήμπορους ασθενείς στα νοσοκομεία της Κατερίνης, της Θεσσαλονίκης ακόμα και των Αθηνών. Εφαρμόζει με ιδιαίτερη επιτυχία τα προγράμματα «Κοινωνικής Μέριμνας» και «Βοήθειας στο Σπίτι». Λειτουργεί έξι ΚΑΠΗ για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, αντιστοίχως σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του δήμου. Υποστηρίζει πολλές αναξιοπαθούντες οικογένειες, διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Τέλος, έχει οργανώσει σε τακτά διαστήματα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ενημερωτικές ημερίδες για τα άτομα με εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Σχετικά με την κοινωνική πολιτική που έχει εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια, ο Δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος δήλωσε. «Ο ρόλος της δημοτικής αρχής και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να περιορίζεται στην κατασκευή έργων και υποδομών. Θα πρέπει να είναι περισσότερο ανθρωπογενής, να στέκεται δίπλα στο πρόβλημα του πολίτη και να παρεμβαίνει ουσιαστικά όταν μάλιστα το πρόβλημα έχει σχέση με την υγεία και τη φτώχεια. Κι αυτό δεν πρέπει να γίνεται αποσπασματικά και κατά περίπτωση αλλά να θεσμοθετούνται και να εφαρμόζονται συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές, για να έχουν ουσία και αποτέλεσμα. Εμείς αυτά τα χρόνια αξιοποιήσαμε όλα τα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα. Δε σταθήκαμε όμως μόνο σ’ αυτά. Εφαρμόσαμε και δικές μας πολιτικές, παρεμβαίνοντας πολλές φορές εκεί που ήταν απούσα η ίδια η πολιτεία. Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι λύσαμε το πρόβλημα. Δυστυχώς ο ανθρώπινος πόνος, η φτώχεια και η ανέχεια στις μέρες μας αυξάνονται ανησυχητικά. Ο ρόλος και η παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περισσότερο επιτακτική. Εμείς με τις παρεμβάσεις μας μετριάσαμε τουλάχιστον το πρόβλημα των συνανθρώπων μας. Σίγουρα αυτό μας ικανοποιεί αλλά δε μας καθησυχάζει. Δεν ξεχνάμε πως αυτό είναι χρέος μας όταν μάλιστα ισχυριζόμαστε πως θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία δίκαιη, ανθρώπινη, σ’ ένα κόσμο που ο ήλιος να ανατέλλει για όλους τους συνανθρώπους μας».