Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΑΡΙΚΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΖ




Αγροτοκτηνοτροφική σύσκεψη πενήντα περίπου παραγωγών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Βαρικό Λιτοχώρου με θέμα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής και κυρίως οι

τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού στην συγκέντρωση πήγε εκπρόσωπος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως για να υπογράψουν οι παραγωγοί τα συμβόλαια και οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν στις εξευτελικές τιμές που ζητούσαν από το εργοστάσιο να πάρουν την παραγωγή τους. Οι αγρότες της περιοχής μετά από αυτή την αρνητική για τα συμφέροντα τους εξέλιξη προσανοτολίζσονται τώρα σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα τους στην επιβίωση. Σκέφτονται ακόμα να σταματήσουν την παραγωγή τεύτλου ως ασύμφορη, αφού όχι μόνο δεν βγάζουν κέρδος, αλλά καταγράφουν και ζημίες και όπως δήλωσαν οι παραγωγοί, από τα 2.000 στρέμματα περσινής παραγωγής φέτος δεν θα υπάρξει ούτε ένα στρέμμα.
 Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι με τα λεγόμενα άτοκα κτηνοτροφικά δάνεια που ενώ επρόκειτο να αρχίζουν να πληρώνουν από το 2017 και μετά, ξαφνικά η τράπεζα χωρίς να ενημερώσει κανέναν, άρχισε να παρακρατεί τις δόσεις των δανείων από τώρα.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Λιτοχώρου Κώστας Μητράκος δήλωσε :

"Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση και αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ενώ αυτοί λαμβάνουν παχυλούς μισθούς που τους αύξησαν κιόλας, εμείς δεν παίρνουμε τίποτα. Έχουμε μείωση τιμής πάλι στα τεύτλα, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει στα ύψη και από την άλλη μας λένε να κρατήσουμε το εργοστάσιο "ζαχάρεως" για να διατηρηθούν οι εκεί θέσεις εργασίας. Πως να το κρατήσουμε το "ζαχάρεως", αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος; Για να πάρουν όμως κέρδος, πρέπει να υπάρχει παραγωγή. Αν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει κέρδος. Αν δεν δουλέψουμε εμείς και δεν τους δώσουμε την πρώτη ύλη, αυτοί δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα".