Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης και του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης, η λαθροϋλοτομία στα δάση όλης της χώρας. Η παράνομη καυσοξύλευση, όπως αποκαλείται η κοπή δέντρων που χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα, υπήρχε πάντοτε, όμως φέτος τείνει να εξελιχθεί σε... μάστιγα για τα δάση, αλλά και τις νόμιμες επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων και των εμπόρων πετρελαίου θέρμανσης που βλέπουν τη δουλειά τους να περιορίζεται.
«Παρόλο που έπιασαν τα κρύα, ο κόσμος αγοράζει όσο λιγότερο πετρέλαιο μπορεί, 150 - 200 λίτρα για να περάσει λίγες ημέρες και προσπαθεί με σόμπες και τζάκια να ζεστάνει το σπίτι του. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο δε θα μείνει ούτε δέντρο σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε ο Γιάννης Μαγλουσίδης, πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων νομού Κιλκίς.
Τα αρμόδια για τον έλεγχο των δασικών εκτάσεων δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες, με το λιγοστό προσωπικό δασοφυλάκων, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.
«Σύμφωνα με ρυθμιστική διάταξη, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών έχουν τη δυνατότητα κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες να κόβουν συγκεκριμένα είδη (οστριά, γαύρο και πουρνάρια) για καυσόξυλα. Τα υπόλοιπα είδη δέντρων, όπως η οξιά και η δρυς που συνήθως χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα, δεν επιτρέπεται να κόβονται», σημείωσε η δασάρχης Δράμας, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.
Σε ολόκληρη τη Σιθωνία και τη βόρεια Χαλκιδική, μόλις δύο δασοφύλακες πρέπει να επιτηρούν έκταση 1.800.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο νομό Θεσσαλονίκης. «Εχουμε δώσει εντολές στους δασοφύλακες να ελέγχουν την περιοχή τους για τυχόν παράνομη καυσοξύλευση. Στη Θεσσαλονίκη τέτοια περιστατικά δεν έχουμε στο Σέιχ Σου, καθώς έχει όλη την ημέρα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τα πεύκα δε χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα. Παράνομη καυσοξύλευση κυρίως έχει διαπιστωθεί προς την περιοχή του Χορτιάτη, όπου υπάρχουν και τα είδη δέντρων, όπως η οξιά και η δρυς που χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα», τόνισε ο δασάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Ναϊλής.
«Η λαθροϋλοτομία υπήρχε και δυστυχώς υπάρχει. Τι να πρωτοφυλάξουν τα δασαρχεία με τους λίγους δασοφύλακες που έχουν», πρόσθεσε ο Νικόλαος Μπλεπιτζόγλου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δασεργατών Ιερισσού.