Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

   Η Ν.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ θεωρεί προσχηματικό το ενδιαφέρον των πολιτευτών- βουλευτών του δικομματικού μπλοκ του νομού μας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, αλλά και των αιρετών στην τοπική διοίκηση, όπως του δημάρχου Δίου- Ολύμπου, της αντιπεριφεριάρχης Ν. Πιερίας και φορέων, όπως το επιμελητήριο Πιερίας, για το ζήτημα του τουρισμού στο νομό μας. Τα όσα ειπώθηκαν από τους βουλευτές του δικομματισμού, με αφορμή τον <<αναπτυξιακό>> νόμο και την ένταξη επιχειρήσεων του τουρισμού σ’ αυτόν, είναι για εσωτερική κατανάλωση, για το θεαθήναι.
   Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τόσο και της ΝΔ, είναι εναρμονισμένη με τους γενικούς στόχους της Ε.Ε., που σχεδιάζει προσαρμογές της τουριστικής υποδομής σε μια Ελλάδα που θα συνδέει την ευρωπαϊκή καπιταλιστική επιχείρηση με την βαλκανική, την Παραευξείνια και την αγορά της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό ανακήρυξαν τον τουρισμό ως έναν από τους τρεις πυλώνες της ανάπτυξης για την τρέχουσα δεκαετία, μαζί με τις διευρωπαϊκές μεταφορικές και ενεργειακές συνδέσεις. Αυτή η πολιτική στοχεύει στην περεταίρω συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των συναφών επαγγελματικών δραστηριοτήτων με στόχο τον εναλλακτικό, αλλά υψηλών επαγγελμάτων τουρισμού. Τα περιθώρια που αφήνει στη μικρή τουριστική δραστηριότητα δεν εξασφαλίζουν ούτε την ισόρροπη περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, ούτε τον εσωτερικό λαϊκό τουρισμό.
   Ο έλεγχος της αγοράς από τους tour operators έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πολύ μεγάλου χάσματος μεταξύ των τιμολογίων για αλλοδαπούς και εγχώριους τουρίστες. Οι τιμές για τους έλληνες τουρίστες, για τις ίδιες υπηρεσίες είναι πολλαπλάσιες από ότι για τον αλλοδαπό τουρίστα, καθιστώντας με άλλα λόγια απαγορευτικές τις διακοπές για την ελληνική, λαϊκή οικογένεια. Οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου δέχονται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις από τους tour operators στη διαμόρφωση των τιμών ή είναι αποκλεισμένες από το κύκλωμα διακίνησης.
   Για το ΚΚΕ, ο τουρισμός αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, είναι ένα καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Η εμπορευματοποίηση όμως του τουρισμού, υπονομεύει αυτό το δικαίωμα, θυσιάζοντας το στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ήδη το 55% των λαϊκών νοικοκυριών δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές. Στις συνθήκες της οικονομικής, καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα μεγαλώνει προκλητικά η απόσταση ανάμεσα σε κάθε είδους παρεχόμενες τουριστικές υποδομές και στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού και νεολαίας για φθηνές και ποιοτικές διακοπές.
   Για το ΚΚΕ, δεν μπαίνει ζήτημα αφορισμού της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας, θεωρούμε όμως βαθύτατα, αντιδραστική, αντιλαϊκή την άποψη των υπόλοιπων κομμάτων ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Είναι μια άποψη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων, των οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου για να εκμεταλλευτούν την φυσική ομορφιά, την ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά, τον πολιτισμό με σκοπό την διεύρυνση της κερδοφορίας τους.
   Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ, που με την πολιτική τους στηρίζουν τον τουρισμό των μεγαλοεπιχειριματικών ομίλων. Το ΠΑΣΟΚ βγάζει στο σφυρί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, συνεχίζει την πολική των ιδιωτικοποιήσεων των τουριστικών υποδομών, όπως έκανε και η ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ξεπούλημα του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα για την δημιουργία πολυτελής ξενοδοχειακής μονάδας. Τέτοια είναι η πρεμούρα τους, που αιρετοί στην τοπική διοίκηση, όπως ο δήμαρχος Δίου- Ολύμπου και το επιμελητήριο Πιερίας, ευθυγραμμισμένοι πλήρως με την πολική του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου βιάζονται να δημιουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μαρίνα- λιμάνι στον Πλαταμώνα για πολυτελή σκάφη και θαλαμηγούς.
   Αυτός ο τουρισμός δεν πρόκειται να ωφελήσει τους κατοίκους της περιοχής, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, ουσιαστικά θα πλήξει την πλειοψηφία των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, των ενοικιαζόμενων δωματίων. Τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των μονοπωλιακών ομίλων, που βαλαν στο μάτι φιλέτα του δημοσίου όπως το κάμπινγκ του ΕΟΤ, με την μέθοδο <> (ολ ινκλούσιβ) θα προωθούν ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών με τα πάντα πληρωμένα. Με αυτή τη μέθοδο οι τουρίστες θα μαντρώνονται σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπου εκεί θα περνούν σχεδόν όλο τον χρόνο τους, καταναλώνοντας μάλιστα τρόφιμα που θα έρχονται κατευθείαν από το εξωτερικό και κάνοντας τις αγορές τουριστικών ειδών που αφορούν την χώρα και τα οποία θα εισάγονται από χώρες που το εργατικό δυναμικό είναι πιο εκμεταλλεύσιμο και πάμφθηνο όπως Κίνα, Μπαγκλαντές, Ταιβάν. Ο πελάτης φαινομενικά έχει εξασφαλίσει διαμονή- διατροφή- διασκέδαση σε χαμηλές τιμές, ενώ οι τοπικές αγορές γύρω από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, στερούμενοι των τουριστών. 
   Το ΚΚΕ προβάλει και διεκδικεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ένα τέτοιο πλαίσιο, το οποίο αντικειμενικά μπορεί να συμβάλει στην κοινή δράση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ιδιοκτητών του κλάδου του τουρισμού, οριοθετημένη από τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.
   Η Ν.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες και θα ανοίξει την συζήτηση για τον τουρισμό των λαϊκών αναγκών για την κοινή δράση των εργαζομένων στον τουρισμό με τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ιδιοκτήτες του κλάδου.


Ν.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ