Με σαφήνεια και κρητικό θάρρος μίλησε ο πρώην υπουργός κ. Λευτέρης Βερυβάκης στη Σχολή Γονέων Κατερίνης τη Δευτέρα 14\2\2011 για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου. Παλιός όρος και θεσμός η υφαλοκρηπίδα από το 1930 που ορίζεται σύμφωνα με το Ναυτικό Δίκαιο στα 12 ναυτικά μίλια από την ακτή μιας χώρας ή μέση γραμμή λόγω στενότητας όταν είναι κοντά η γειτονική χώρα. Νεότερος όρος η ΑΟΖ-αποκλειστική οικονομική ζώνη- αποδεκτός από τα κράτη του ΟΗΕ από το 1982 στη διάσκεψη του Μεξικού που αφορά την έκταση 200 χλμ με την εκμετάλλευση και του πυθμένα αυτής της έκτασης.
Τα θέματα αυτά ξεκινούν από το παρελθόν, ενδιαφέρουν το παρόν και καθορίζουν το μέλλον. Το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αν και είναι όπλο μας δεν καθορίστηκε λόγω των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο και μιας γενικά έμφοβης στάσης μας παρόλο που απλά θα δημοσιευόταν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι θα έβαινε προς λύση το κυριαρχικό και οικονομικό σήμερα ζήτημα. Κι όλα αυτά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψήφισε ενεργοποίηση της ΑΟΖ με αποκλεισμό των χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.
Η Τουρκία από το 1973 εγείρει απαιτήσεις στο Αιγαίο για την εκμετάλλευση των πετρελαίων στον Πρίνο-αν και έξω από τα χωρικά της ύδατα- ορίζοντας το Αιγαίο εκτός νομικού πλαισίου <<περίκλειστη θάλασσα>>. Αρνείται τα διεθνή δικαστήρια επιδεικνύοντας μόνο απέναντι στους Έλληνες τη δυναμική της-casus belli- ενώ έχει άλλες αιτιολογήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Κι όλα αυτά γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 κ.ε. δε στάθηκαν με συνέπεια στις επαφές με τη γείτονα, διαπραγματεύονται με κρυφές διπλωματικές διασκέψεις , τη στιγμή που οι Τούρκοι απαιτούν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Η ρήτρα αυτή τέθηκε μετά το 1970 και κορυφώθηκε στα 1973-74( Αττίλας στην Κύπρο). Η εύρεση πλούσιων κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Ν.Α. λεκάνη της Μεσογείου και συγκεκριμένα νότια της Κύπρου και της Κρήτης έλκυσε το ενδιαφέρον των ισχυρών της γης που επισκέπτονται την Κύπρο-Μέρκελ ,Σαρκοζί, Αμερικανοί- για μελλοντική εκμετάλλευση. Ο νέος αυτός πλούτος του βυθού δημιουργεί νέα στρατηγική πολιτική στην περιοχή και παρόλο που οι Τούρκοι θέλουν να φέρονται ως αφεντικά του Αιγαίου, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει το παιχνίδι.
Είναι η κατάλληλη στιγμή η Ελλάδα να οριοθετήσει τη γειτνίασή της –ΑΟΖ , υφαλοκρηπίδα- με τις γείτονες χώρες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και να εκμεταλλευθεί τα ενάλια κοιτάσματα προωθώντας τα προς την Ευρώπη. Για να προχωρήσει σωστά χρειάζεται φρόνηση , φαντασία και τόλμη.
Ήταν φυσικό ένα τέτοιο επίκαιρο θέμα να δημιουργήσει ένα πλήθος ερωτήσεων στο πολυπληθές ακροατήριο που απαντήθηκαν με γνώση και επάρκεια από τον έμπειρο πολιτικό.
Την ερχόμενη Δευτέρα 21\2\2011 θα μιλήσουν ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Πειραιά και πολ. επιστήμων κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος καθώς και ο πολ. επιστήμων και συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης με θέμα << Οικονομικές εξελίξεις και μορφές Διακυβέρνησης >>.