Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ : ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ



Στην Ευρώπη, ο επίσημος αριθμός των αιχμάλωτων ζώων είναι 2.000.000, ενώ ανεπίσημα υπολογίζονται ότι είναι διπλάσια. Πρόκειται για χιλιάδες άγρια ζώα που ζουν αιχμάλωτα και αποτελούν αντικείμενο οικονομικής ή τουριστικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες και άλλους φορείς, σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκα, εκθέσεις και ιδιωτικές συλλογές, εκτροφεία.

Αυτά τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Πέμπτη. Οι υπεύθυνοι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατέθεσαν παρατηρήσεις και προτάσεις (Υπόμνημα) στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αιχμάλωτα Ζώα στην Ελλάδα».

Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποτελεί το τρίτο σε τζίρο παράνομο εμπόριο στον κόσμο, μετά από αυτό των όπλων και των ναρκωτικών.



Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διεκδικεί:

1.Την απαγόρευση θεαμάτων με άγρια ζώα στην Ελλάδα.
Α.Την απαγόρευση εισόδου και λειτουργίας τσίρκων στην Ελλάδα.
Β.Την καθολική απαγόρευση λειτουργίας δελφινάριων.
Γ.Την απαγόρευση δημόσιων επιδείξεων με άγρια ζώα από πλανόδιους.
2.Την τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με εγκαταστάσεις ζωολογικών κήπων ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων.
3.Την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία
4.Τη δημιουργία μηχανισμού αδειοδότησης, ελέγχου και επιθεωρήσεων για τις εγκαταστάσεις όπου διαβιούν άγρια ζώα
5.Βελτίωση της νομοθεσίας για τα εκτροφεία ζώων
6.Αλλαγή χρήσης για τους δημοτικούς ζωολογικούς κήπους σε καταφύγια κατασχεμένων αιχμάλωτων ζώων.

Η ανταπόκριση του Υ.ΠΕ.Κ.Α., στις προτάσεις αυτές, ήταν άμεση και θετική, ενώ το ΥΠ.Α.Α.Τ. δηλώνει θετικό στη θέσπιση νόμου για την κατάργηση των τσίρκων στην Ελλάδα. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καλεί την Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί σε θέματα αιχμάλωτων ζώων με θωράκιση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και τους πολίτες με καταγγελίες των παραβάσεων που διαπιστώνουν σε επισκέψεις τους στους χώρους αυτούς.

Όπως τονίστηκε «τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις. Η βιοποικιλότητα απειλείται και μαζί της η ζωή του πλανήτη».