Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: «Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας με την ρύθμιση του χρέους, τώρα χρειάζεται στήριξη της οικονομίας για να ξεφύγουμε απ την ύφεση»

  Η επιτυχία της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής για την ρύθμιση του χρέους και η δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων για την ανάπτυξη, η αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και ορυκτού πλούτου καθώς και η πολύ καλή προσπάθεια αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ήταν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις».



Στην προσπάθεια μηδενισμού του θετικού αποτελέσματος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην κινδυνολογία που επικράτησε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά στα θετικά της ρύθμισης του χρέους και τις δυνατότητες που τώρα έχει η χώρα αναφέρθηκε ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του λέγοντας:

«Έχω εκπλαγεί σήμερα από τα όσα απίθανα ακούστηκαν σ’ αυτή την Αίθουσα και με την προσπάθεια μηδενισμού του θετικού αποτελέσματος, της θετικής εξέλιξης που είχαμε στη Σύνοδο Κορυφής προχθές, την επιτυχία που είχε η Ελλάδα στη διαχείριση του τρομακτικού προβλήματος, του μεγάλου προβλήματος του τεράστιου δημοσίου χρέους που δημιούργησε και το μεγάλο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία.
Άκουσα απόψε στις ειδήσεις σχολιαστές μ’ ένα τρόπο μηδενιστικό να ισχυρίζονται και να διατείνονται ότι δεν έγινε τίποτε, ότι ήταν μια ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί. Το είπε και ο κ. Σαμαράς. Δεν είναι τίποτε όλα αυτά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε συνειδητοποιήσει τι έγινε προχθές στις Βρυξέλλες; Δεν είναι αγαπητοί συνάδελφοι, μόνο ότι είχαμε μια ρύθμιση του χρέους που μας δίνει δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους που θα πήγαιναν σε τόκους. Να θυμίσω ότι οι τόκοι του 2014-2015 υπολογίζονταν ότι ήταν στο ύψος των 17 δισ. και ήταν το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Αυτό το «λίπος» ήταν που κατέτρωγε και θα κατέτρωγε την όποια οικονομική δραστηριότητα και θα καθήλωνε για χρόνια την οικονομία μας. Άρα, η ρύθμιση του χρέους δεν είναι ότι ελαφρυνθήκαμε με τα 6 δισεκατομμύρια με το χαμηλό επιτόκιο, είναι ότι διευκολύνει αυτή η απόφαση και απελευθερώνει πόρους για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας.
Το πιο σοβαρό όμως –και δεν έχει συζητηθεί- είναι αυτό που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Εξαγοράς των ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Ακούστε με, σας παρακαλώ! Αυτή η πρόταση δεν είχε συζητηθεί πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε ακουστεί ο κ. Τρισέ, οι Γερμανοί κ.λπ. Οι Γερμανοί σοφοί που έλεγαν ότι θα πρέπει να γίνει επαναγορά του χρέους μας μέσω της δευτερογενούς αγοράς, από το Ταμείο πάντα.
Και ακούστηκε η άποψη για εξαγορά από την πρωτογενή μόνο από τον Πρόεδρο της Bundesbank και από κανέναν άλλο. Και κανένας δεν την πήρε στα σοβαρά. Και επήλθε αυτή η εξέλιξη όπου λύνει η χώρα μας το πρόβλημα της δανειακής της ανάγκης, της ικανότητας να αντλήσει πόρους και να διαχειριστεί πιο μακροχρόνια το δημόσιο χρέος. Αυτός, όμως, είχε ένα τεράστιο αποτέλεσμα, που ούτε αυτό σημειώνεται. Και είναι τραγικό που δεν σημειώνεται στην Αίθουσα. Ποιο είναι αυτό; ‘Οτι οριστικά βγήκε από την ατζέντα η συζήτηση που έλεγε ότι η χώρα θα πτωχεύσει, που έλεγε ότι η χώρα θα οδηγηθεί στη δραχμή. Έδιναν οι αναλυτές πιθανότητα 20% να οδηγηθούμε σ’ αυτές τις εξελίξεις. Αυτά έχουν εξαλειφθεί ως πιθανότητες.
Αυτό ήταν το σπουδαίο αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης, διότι η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πήρε μέτρα για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, για να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες. Ήρθαν οι ηγέτες και για πρώτη ίσως φορά πήραν αποφάσεις που δρομολογούν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στήριξη του ευρώ, την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα, λοιπόν, δεν θα χρεοκοπήσει. Τι λέγανε την προηγούμενη εβδομάδα; Ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και βγάλτε τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Και έφευγαν οι καταθέσεις. Έλεγαν ότι η χώρα θα πάει στη δραχμή. Αυτή ήταν η κινδυνολογία. Αυτά αποφύγαμε.
Τώρα η χώρα μπορεί να δρομολογήσει λύσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του μεγάλου χρέους, αλλά πάνω απ’ όλα αντιμετώπισης του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της ύφεσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει το μεγάλο πλούτο, τη μεγάλη της περιουσία να πουλήσει και να αξιοποιήσει με σύγχρονους τρόπους. Τώρα η χώρα μπορεί με ευκολία να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο, τον χρυσό.
Γιατί δεν μιλάμε για τον χρυσό στην Ελλάδα; Ο χρυσός έχει εκτιναχθεί στα ύψη και έχουμε αποθέματα χρυσού. Γιατί δεν μιλάμε για όλα τα άλλα ορυκτά, για το πετρέλαιο κ.λπ.;
Τώρα η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της. Δεν τέλειωσε η ιστορία με την απόφαση που αφορά το χρέος της. Ο κ. Τρισέ μίλαγε για κούρεμα. Η ελληνική αγορά στη δευτερογενή λειτουργία της κάνει καθημερινό κούρεμα. Την προηγούμενη εβδομάδα ελληνική τράπεζα πούλησε ονομαστικής αξίας ομόλογα 1,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Τώρα, λοιπόν, η χώρα μπορεί και υπάρχουν τεχνικές να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος, αφού στάθηκε στα πόδια της, αφού έχει δυνατότητες άνεσης, έχει αξιοπιστία, έχει και δυνατότητες να οδηγηθεί σε ανάπτυξη. Τώρα μπορούν οι προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης να αποδώσουν, γιατί και πόροι απελευθερώνονται αλλά και δημιουργούνται νέες συνθήκες καλής ψυχολογίας και σταθερού περιβάλλοντος. Γιατί μια οικονομία που κινείται σε ύφεση, που δεν παράγει εισοδήματα, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα ελλείμματα, ούτε τα χρέη, ούτε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα της αναπτυξιακά της προβλήματα».

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως τώρα θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε την οικονομία για να ξεφύγει από την ύφεση. Μια από τις πτυχές της αυτής της προσπάθειας είναι το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών. Μιλώντας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τόνισε:

«Νομίζω ότι είναι το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά τα φορολογικά πράγματα στη χώρα μας. Πρέπει να πούμε ότι λόγω της ύφεσης υπάρχει φορολογική κόπωση. Δεν μπορούμε να έχουμε φοροδοτική ικανότητα από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Πρέπει επειγόντως η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον πλούτο που κρύβεται κι αυτό κάνει.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό κατά τη γνώμη μου. Είναι σωστό νομοσχέδιο, γιατί κάνει προσπάθεια για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Φτιάχνει νέα όπλα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των εσόδων. Γιατί με την αναδιάρθρωση των φορολογικών μηχανισμών, με το επιχειρηματικό σχέδιο, με τις αυστηρές ποινές προς τους φοροφυγάδες, με τον οικονομικό εισαγγελέα, με τη δημιουργία Σώματος Ελεγκτών, με τη διεθνή συνεργασία και διαιτησία, δημιουργούνται μερικές σοβαρές υποδομές για να μπορέσει να εισπράξει φόρους, να μπορέσει να χτυπήσει, να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Το νομοσχέδιο, όμως, έχει και άλλες ευεργετικές διατάξεις που αφορούν ρυθμίσεις σε προβλήματα όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και άλλες, που θα βοηθήσουν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σημειώσω δυο πράγματα. Σας είπα και σε άλλη συζήτηση στη Βουλή ότι δεν μπορεί σ’ αυτή τη χώρα –δουλεύετε σε τράπεζα- να γίνονται online όλες οι λειτουργίες και εμείς να περιμένουμε ο πελάτης πότε θα μας δώσει το ΦΠΑ. «Προπό» και «στοίχημα» να παίζει ο άλλος, γίνεται online η διαδικασία. Κατά τα άλλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να συνδεθούν με online διαδικασία! Πού βρισκόμαστε; Πώς θα εισπράξουμε; Παρακαλάμε για το Φ.Π.Α. και διευκολύνουμε με τρίμηνα, πεντάμηνα.
Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να φτιαχτεί αυτή η πλατφόρμα και να βγουν οι συναλλασσόμενοι έξω από τις εφορίες –για τους γνωστούς λόγους- και να φτιαχτεί μια υποδομή. Πρέπει να λέμε σε εκείνον που έχει το ΦΠΑ «έλα εδώ, χρωστάς», αντί να τον παρακαλάμε να υποβάλει αίτηση.
Κύριε Υπουργέ, πιάστε σας παρακαλώ τους λογαριασμούς της δεκαετίας εκείνων που βγήκαν από τις τράπεζες και φορολογείστε τους. Είναι φοβερά τα εισοδήματα που έχουν φοροδιαφύγει. Δεν είναι το ύψος της φορολογίας του τόκου, είναι ότι τεκμαίρεται εισόδημα το οποίο έχει φοροδιαφύγει στο εξωτερικό. Τέτοιες πολιτικές, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να αποδώσουν πιο μακροχρόνια από μερικές και αποσπασματικές.
Κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι πρέπει να δείτε το θέμα των περιπτέρων με άλλη λογική. Εσείς έχετε ένα ενδιαφέρον για τον ΚΑΡΕΛΙΑ. Είναι βιομηχανία που στηρίζει τη Μεσσηνία. Τα περίπτερα θα κλείσουν. Κάνετε μια βελτίωση. Πρέπει να δείτε σοβαρά το θέμα. Αν κλείσουμε τα περίπτερα, πνίγουμε και τη βιομηχανία. Δείτε σοβαρά σας παρακαλώ το θέμα. Δεν θέλω να σχολιάσω περισσότερα. Με τον κ. Ροντούλη το μεσημέρι είχατε μια συζήτηση σε πολύ υψηλούς τόνους.
Επίσης, ζήτησαν οι δήμαρχοι να γίνει μια ρύθμιση των χρεών των πολιτών προς τους δήμους και σας κατέθεσαν μια πρόταση. Δείτε κι αυτή την πρόταση. Είναι φυσικά θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά να το συμπεριλάβουμε κι αυτό.
Θεωρώ ότι μέχρι αύριο το βράδυ τέτοιες ρυθμίσεις μπορούν να βελτιωθούν. Νομίζω ότι χρειάζεται να δώσουμε μια λύση σ’ αυτά τα προβλήματα, τα οποία έχουν επισημάνει οι συνάδελφοι».