Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ



Λίγες ημέρες πριν, στο Συμβούλιο Κορυφής πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης.  Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν,  όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου την «ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα, η προσπάθεια που καταβάλει ο Ελληνικός λαός.»
Στη συζήτηση αυτή, η Ελλάδα προσήλθε με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο. Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, που έχουν οδηγήσει στην πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος, με το πρόγραμμα των μεγάλων τομών και αλλαγών που υλοποιούμε μαζί με τους πολίτες. Γιατί ο δρόμος των αλλαγών είναι ο δικός μας δρόμος. Εμείς τον έχουμε επιλέξει, διότι ξέρουμε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει.  
Σε αυτή την προσπάθεια, ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων, όχι μόνο της Ελλάδας, να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αποφάσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα. Αποφάσεις που θα δείξουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν πάνε χαμένες.

Τι ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθεί κατάλληλα ο νέος μηχανισμός που θα ισχύσει μετά το 2013.
Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή.
Χαμηλότερα επιτόκια, για να μην είναι τόσο δυσβάσταχτο το ετήσιο κόστος δανεισμού.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, για την περίπτωση που κάποια χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει τις αγορές.
Έναν ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για να πληρώσουν και οι τράπεζες την κρίση που αυτές δημιούργησαν στην Ευρώπη.
Τι κατάφερε
1) Σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με 440 δις ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις επιπλέον ο μηχανισμός από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει  μια ασπίδα ασφάλειας για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών.
2) Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατευθείαν από κάθε χώρα. Και αυτό αφορά και την Ελλάδα, εάν το χρειαστεί.
3) Θεσπίσαμε τον ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον λεγόμενο Tobin tax, ώστε να πληρώσουν οι τράπεζες που δημιούργησαν την κρίση, ένα ασφάλιστρο για το μέλλον, αλλά και σημαντικά ποσά για επενδύσεις σε υποδομές, τη μετάβαση των οικονομιών μας σε πράσινη οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τι πέτυχε για την Ελλάδα
Ειδικότερα για την Ελλάδα, πετύχαμε:
Την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Δηλαδή, διπλασιάσαμε το χρόνο αποπληρωμής.
Τη μείωση του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο, το σύνολο του δανείου, και για όσα ήδη έχουμε πάρει, κατά 100 μονάδες βάσης. Δηλαδή, μειώσαμε τα spread που πληρώνουμε κατά σχεδόν 30%. Κερδίσαμε  περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διεκδικήσαμε και αγωνιστήκαμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, «μπόρεσα να δώσω αυτή την επιτυχή μάχη με όπλο την αξιοπιστία και τη συνέπειά μας, τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Και ακριβώς αυτό, χρειάζεται να κρατήσουμε. Να κρατήσουμε τη σοβαρότητα και τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα αλλαγών που κάνουμε. Και να σταματήσουμε, επιτέλους, να αδικούμε την εθνική προσπάθεια, να σταματήσουμε, επιτέλους να αδικούμε την προσπάθεια και τις θυσίες του Ελληνικού λαού. Γιατί, όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρωζώνη δεν μπορούν ποτέ να υποκαταστήσουν τη δική μας προσπάθεια. Μια προσπάθεια που συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε.»        


Για την  Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ο γραμματέας
Μαλτζάρης Γιάννης