Μ. Μίχου: «Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση»
«Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις Κυβερνήσεις. Ωστόσο όμως, όλοι αποδεχόμαστε ότι το πρόβλημα σε πολύ σημαντικό βαθμό παραμένει άλυτο» τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου, στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις».
Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής, το κράτος και το πολιτικό σύστημα φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή, ενώ τα προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνέβαλαν σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πρόσθεσε η κα Μίχου, η συνειδητή φοροδιαφυγή έχει βαθύτερες ρίζες.
Η ΟΜΙΛΙΑ
Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί ένα απλό αδίκημα. Είναι έγκλημα απέναντι στην κοινωνία. Χωρίς έσοδα το κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει βασικές λειτουργίες που έχει αναλάβει. Δεν μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στην υγεία, στην εκπαίδευση, δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη.
Πιστεύω ότι η αλλαγή νοοτροπίας θα πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο. Θεωρώ εύστοχη την πρόταση που ακούστηκε από πολλούς φορείς για την εισαγωγή μαθήματος φορολογικής συνείδησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Πέρυσι η Κυβέρνηση ξεκίνησε την φορολογική μεταρρύθμιση ελαφρύνοντας το 90% των φορολογούμενων με εισοδήματα κάτω από 30.000€. Η κίνηση αυτή αν και στοιχίζει σημαντικά στα δημόσια έσοδα από την άλλη πλευρά συμβάλει στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Σήμερα γίνεται το επόμενο βήμα ενισχύοντας τους εισπρακτικούς μηχανισμούς για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση την αύξηση των εσόδων.
Όμως η φορολογική μεταρρύθμιση δεν περιορίζεται μόνο σε εισπρακτικά μέτρα. Πρέπει να συνοδεύεται και από μια αναπτυξιακή διάσταση, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις. Ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% του φόρου από τα κέρδη που δεν διανέμονται αλλά επανεπενδύονται.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και: η επέκταση της εφαρμογής της έκπτωσης κατά 50% για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας καθώς και η τμηματική καταβολή του Φ.Π.Α.. Ο έλεγχος των επιχειρήσεων από το γραφείο ώστε να εξοικονομούνται εργατοώρες και από την πλευρά των ελεγκτών αλλά και από την πλευρά των ατόμων που δουλεύουν στα λογιστήρια, αλλά να επιτευχθεί και ο στόχος του νομοσχεδίου για την όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή φορολογούμενου και ελεγκτικού μηχανισμού. Ο συμψηφισμός των οφειλών κράτους και ιδιωτών, η αλλαγή στην φορολόγηση όσων διαμερισμάτων ή καταστημάτων δεν πωληθούν από τους κατασκευαστές σε νεόδμητες οικοδομές. Πρόκειται για ένα σωστό μέτρο για τον κατασκευαστικό κλάδο που όλοι γνωρίζουμε ότι δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρχουν και για τους επαγγελματίες αγρότες γιατί το νομοσχέδιο επιτρέπει τη διατήρηση επιστροφής Φ.Π.Α. σε όσους παράλληλα ασχολούνται με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι 100Kw, ή με την λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό μέτρο που πιστεύω ότι και ο αγροτικός πληθυσμός της Πιερίας θα το αγκαλιάσει.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Θεωρώ ότι το παρόν νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Σε αυτή, όμως, τη φορολογική μεταρρύθμιση πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, γι’ αυτό και θα προχωρήσω σε ορισμένες παρατηρήσεις.
Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή, αρκεί να μην την πληρώσουν ποινικά και όσοι πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν φόρους. Αναφέρομαι κυρίως στους παρακρατούμενους φόρους γιατί είναι πράγματι χρήματα του δημοσίου που παρακρατούν οι φορολογούμενοι. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, όμως, έπρεπε να προηγηθεί η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Οι ειδικοί σε αυτό το θέμα Εισηγητές έχουν πει πολλές φορές ότι παράβαση του κώδικα δεν κάνει μόνο όποιος δεν ζει στην Ελλάδα. Ξέρουμε όλοι ότι αυτός ο κώδικας είναι αναχρονιστικός, τροχοπέδη της καλής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι ένας κώδικας που μόνο προβλήματα δημιουργεί στις επιχειρήσεις και έχει δημιουργήσει πολλές φορές σημεία τριβής ανάμεσα σε ελεγκτές και φορολογούμενους. Απέρριπτε για τυπικούς λόγους βιβλία και δημιουργούσε προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις αυτές. Μια απίστευτη γραφειοκρατία και τυπολατρία που ουσιαστικά δεν βοηθολύσε ουσιαστικας το κράτος αλλά επιβάρυνε όμως πολύ τις επιχειρήσεις.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις, όσον αφορά τον Φ.Π.Α., όπου δεν ευθύνεται ο επιχειρηματίας για τη μη απόδοση Φ.Π.Α., πολύ απλά γιατί δεν τον έχει εισπράξει. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι εργολήπτες δημοσίων έργων, που πληρώνονται τις περισσότερες φορές ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου. Μια καλή πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από την Ε.Σ.Ε.Ε., η οποία προτείνει την δημιουργία ενός Διαρκούς Αλληλόχρεου Λογαριασμού μεταξύ κράτους και οφειλετών, έτσι ώστε το μέτρο του συμψηφισμού να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.
Είναι ακόμη θετική η προώθηση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας. Συμβάλει στη φιλική επίλυση φορολογικών διαφορών και στην αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης. Για να εξυπηρετηθούν, όμως, καλύτερα οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας θα πρέπει να υπάρχει ένα γραφείο του σώματος αυτού και στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων.
Πρέπει να καταστήσουμε τον συνεπή και επιτυχημένο επιχειρηματία πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. Τα αποτρεπτικά μέτρα έχουν την αξία τους, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν. Η ενίσχυση της συμμόρφωσης προς τον νόμο επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχουν κίνητρα θετικού χαρακτήρα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πλάι στις νέες αυστηρές ποινές θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής επιβράβευσης όσων είναι τυπικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ
Για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τον φορολογούμενο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε σταθερή και απλή νομοθεσία, στην οποία δεν χρειάζεται η ερμηνεία του φοροτέχνη και του νομικού, αλλά ο κάθε πολίτης θα ξέρει σταθερά τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθεί.
Γι’ αυτό πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει στην κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας. Είναι μια δίκαιη απαίτηση που εκφράστηκε από όλους τους κοινωνικούς φορείς.