Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Πιερίας Μ. Μίχου για τα προνοιακά επιδόματα


«Το Υπουργείο θα παρέχει διοικητική υποστήριξη στους δήμους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να ασκήσουν τις νέες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων» επισημαίνει μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο Υφυπουργός  Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.
Αφορμή στάθηκε η ερώτηση που κατέθεσαν στις 23 Φεβρουαρίου Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου, στην οποία ζητούσαν διευκρινίσεις για το θέμα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απαντώντας στην ερώτηση που οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το Υπουργείο επισημαίνει τα εξής: Το Υπουργείο μεριμνά για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών που ανήκουν στις προαναφερόμενες στην Ερώτηση ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ειδικά για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους και διατροφικών επιδομάτων από τις περιφέρειες εκδόθηκαν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες επιχορηγήθηκαν οι Δήμοι και οι περιφέρειες για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και τους διατροφικού επιδόματος αντίστοιχα, από πιστώσεις που ήδη έχουν εγγραφεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους των Δήμων και των Περιφερειών, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως τα επιδόματα.
Με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε σε τροπολογία στο νόμο «Σύσταση Γραφείου αντιμετώπισης αυθαιρεσιών στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη και άλλες διατάξεις», που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ολομέλεια τα Βουλής, διευθετήθηκε το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων.
Συμπληρωματικά, σχετικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στον τομέα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και έχει μεταφερθεί στους δήμους της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 3Β του ν. 3852/2010, σας γνωρίζουμε τα εξής: Σύμφωνα δε με τις  διατάξεις του άρθρου 95 παρ. 2 του ίδιου νόμου, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στο σύνολο τους στους δήμους, μεταξύ αυτών και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, θα παρέχεται διοικητική υποστήριξη στους δήμους που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να τις ασκήσουν, από το δήμο της έδρας του νομού ή από το δήμο εντός των ορίων των οποίων λειτουργούσαν οι καταργημένες αποκεντρωμένες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα, το προσωπικό που άσκουσε τις αρμοδιότητες αυτές στις καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, μετατάχθηκε υποχρεωτικά συμφωνά με τα άρθρα 257 παρ.2 και 95 παρ. 5 του «Καλλικράτη» στο δήμο της έδρας του νομού, ή στο δήμο στα όρια του οποίου λειτουργούσε η καταργηθείσα αποκεντρωμένη υπηρεσία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Για τη ρύθμιση των ειδικότερων ζητημάτων και των λεπτομερειών που σχετίζονται με την παροχή της διοικητικής υποστήριξης, εκδόθηκε η αριθμ. 74532/29-12-2010 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ.  του άρθρου 95 του «Καλλικράτη». Η διοικητική υποστήριξη παρέχεται για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την οργάνωση των αντίστοιχων  υπηρεσιών σε κάθε δήμο και όχι πέραν της 31ης -12-2012.
Επισημαίνεται επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της ως άνω υπουργικής απόφασης ο υπηρεσίες των δήμων που ασκούν τις πρόσθετες αυτές αρμοδιότητες εξακολουθούν να στεγάζονται στους ίδιους χώρους όπου ήταν εγκατεστημένες οι αντίστοιχες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μέχρι την εξασφάλιση άλλης κτιριακής υποδομής εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Επομένως οι ίδιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες των δήμων που εξυπηρετούσαν μέχρι την 31/12/2010.

                      Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Η επιδοματική πολιτική αποτελεί βασική παράμετρο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Χιλιάδες οικογένειες που σηκώνουν το κοινωνικό και οικονομικό κόστος ενός προσώπου ανήμπορου ή ανίκανου λόγω της ιδιαιτερότητάς του να μπει στην παραγωγική διαδικασία, αναμένουν την καταβολή των ως άνω επιδομάτων για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα επιδόματα πρέπει να καλύπτουν ένα πραγματικό αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Παρά ταύτα και το σημερινό τους επίπεδο είναι αναγκαίο για ανθρώπους και οικογένειες που στερούνται και τα στοιχειώδη.
Η Κυβέρνηση οφείλει στο πλαίσιο υλοποίησης ενός «Προγράμματος Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος», να εξετάσει με προσοχή εξαντλώντας όλα τα περιθώρια την βελτίωση των ως άνω επιδομάτων. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προβεί άμεσα στις δέουσες διοικητικές παρεμβάσεις ώστε να επιλυθούν τα διοικητικά προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του Νόμου «Καλλικράτης». Είναι γνωστό ότι, ενώ οι υπηρεσίες πρόνοιας που είχαν την ως άνω ευθύνη σε επίπεδο Νομού, έχουν μεταφερθεί στους κεντρικούς Δήμους των Νομών, οι αντίστοιχοι κοινωνικοί λειτουργοί ανήκουν ακόμα στις Περιφέρειες.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ποιο θα είναι το πολιτικό και κοινωνικό κόστος σε περίπτωση που το μήνα Μάρτιο δεν θα είναι εφικτή η καταβολή επιδομάτων σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με αυτό το πενιχρό επίδομα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες συγκεκριμένες, άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να αποφευχθεί ένα ανεπιθύμητο γεγονός με δυσάρεστες συνέπειες;