Το πορτρέτο του Πέτρου Χριστοδούλου, του νέου επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας, επέλεξε να παρουσιάσει το Spiegel Online. Το άρθρο είναι θετικά προσκείμενο, όπως είναι σαφές και από τον τίτλο: «Σωτήρας της Ελλάδας, ο άνθρωπος των 300 δις ευρώ». Είναι όμως και γεμάτο κατανόηση.
Με την ερώτηση πια είναι η πιο άχαρη δουλειά στην Ελλάδα αυτές τις μέρες ξεκινάει το άρθρο του Manfred Ertel, ο οποίος κατόπιν συστήνει στους Γερμανούς αναγνώστες, τον Πέτρο Χριστοδούλου, επιφορτισμένο με το βαρύ καθήκον της καθοδήγησης της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους. «Δεν υπάρχει χώρος για συναίσθημα» είναι τα λόγια του ίδιου του Πέτρου Χριστοδούλου στο Spiegel Online.
«Όταν Πέτρος Χριστοδούλου κάθεται στο γραφείο του, αναπόφευκτα το βλέμμα του πέφτει σε ένα κατάλοιπο από τις καλές μέρες της Ελλάδας. Μέσα στην αίθουσα βρίσκεται το βραβείο που πήρε η κυβέρνηση της Αθήνας το 2007 από την βρετανική οικονομική εφημερίδα EuroWeek. Για τον ίδιο πρέπει να είναι μία υπενθύμιση και παράλληλα μία προειδοποίηση» γράφει ο Manfred Ertel, τονίζοντας πως πριν από τρία μόλις χρόνια το να αναλάβει κάποιος τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ήταν σίγουρα παραπάνω από μία απλή υπόθεση. Ωστόσο αυτές τις μέρες όλος ο κόσμος κοιτάζει προς την Ελλάδα και αναρωτιέται πως θα καταφέρει να αποφύγει μία εθνική πτώχευση.

Σύμφωνα με το Spiegel λοιπόν ο Πέτρος Χριστοδούλου είναι αυτός που συγκεντρώνει τα βλέμματα καθώς δική του δουλειά είναι να φροντίζει ώστε η χώρα να προμηθεύεται ευνοϊκά δάνεια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να εξοφλήσει τα παλιά της χρέη και να εξευμενίσει τους πιστωτές της Ελλάδας που υπογραμμίζεται ως το δυσκολότερο έργο.
Το Spiegel βλέπει την κίνηση του πρωθυπουργού να διορίσει τον Πέτρο Χριστοδούλου ως μία αναμφίβολα ευχάριστη κίνηση, δεδομένου του υψηλού χρέους της χώρας τονίζοντας δε ότι οι κινήσεις του προκατόχου του στη θέση αυτή οδήγησαν την Ελλάδα σε πανωλεθρία. Σύμφωνα με το άρθρο ο Πέτρος Χριστουδούλου δεν διστάζει καθώς προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση. Στις δηλώσεις που φιλοξενεί το περιοδικό ο ίδιος τονίζει: «Υπάρχουν στιγμές στην καριέρα σου που σφίγγεις τα δόντια και πιάνεις δουλειά»
Οι ικανότητές του πρέπει να είναι εξαιρετικές δεδομένης της αποδοχής του στην Ελλάδα, αναφέρει το Spiegel. O Πέτρος Χριστοδούλου σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και στο Columbia της Νέας Υόρκης, κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan και, πιο πρόσφατα, της Εθνικής Τράπεζας, πριν επιλεγεί σα σωτήρας της χώρας. «Ανέβηκα ψηλά και έπεσα με αλεξίπτωτο σε άγνωστο έδαφος» υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ δηλώνει πως η αποστολή που έχει αναλάβει είναι εφικτή.
Ο Πέτρος Χριστοδούλου λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα και σκόπιμα. Σκέφτεται πατριωτικά αλλά δρα σε παγκόσμιο επίπεδο, γράφει ο Manfred Ertel. Το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes εκτιμά ότι στην τελευταία του δουλειά πρέπει να αμείφθηκε ετησίως με ένα μισθό περίπου 300.000 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αμοιβή του υπολογίζεται πως είναι σημαντικά χαμηλότερη. «Δεν θυμάμαι» χαριτολογεί ο ίδιος και τονίζει την ανιδιοτελή φύση των σημερινών του καθηκόντων και υποστηρίζοντας «Ένα είναι σίγουρο. Δεν είμαι πολιτικός και δεν σχεδιάζω κάποια σταδιοδρομία στην πολιτική»


Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας  " Λε Μοντ"  με τίτλοΙΔΟΥ Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ που αναδημοσίευσε η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ο κος Χριστοδούλου βρέθηκε  στο επίκεντρο της έρευνας της Fed για τον ρόλο που έπαιξε στις αρχές του 2009 ως εποπτεύων της ίδρυσης της συγγενικής στην Goldman Sachs λονδρέζικης εταιρείας Titlos, με σκοπό τη μεταφορά του ελληνικού χρέους στην Εθνική Τράπεζα.

Ο κ. Χριστοδούλου απάντησε στην εφημερίδα, ότι εργάστηκε στην Goldman Sachs τη διετία 1987-1988.

Ακολουθούν τα σχετικά δημοσιεύματα>

Τα πλοκάμια της «Goverment Sachs», όπως οι ανταγωνιστές της στη Γουόλ Στριτ αποκαλούν την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, επεκτείνονται και στην Ευρώπη, με πρώην τραπεζικούς, επιτρόπους και «στοχαστές» να αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της στη γηραιά ήπειρο.
Κομισάριοι, τραπεζικοί, «στοχαστές» Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Λε Μοντ», που αναφέρεται στους ανθρώπους της Goldman στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι η Fed έχει βάλει στο στόχαστρο των ερευνών της για τις σχέσεις του ελληνικού Δημοσίου με την αμερικανική τράπεζα και τον νέο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου.
Ο πρώην επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται, κατά τη «Μοντ», στο επίκεντρο της έρευνας της Fed για τον ρόλο που έπαιξε στις αρχές του 2009 ως εποπτεύων της ίδρυσης της συγγενικής στην Goldman Sachs λονδρέζικης εταιρείας Titlos, με σκοπό τη μεταφορά του ελληνικού χρέους στην Εθνική Τράπεζα. Ο κ. Χριστοδούλου άλλωστε, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, είχε θητεύσει πριν από την πρόσληψή του στην Εθνική, το 1998, στην Goldman Sachs.
* «Η υπόθεση αυτή, γράφει η γαλλική εφημερίδα, φέρνει στο φως την ισχύ του ευρωπαϊκού δικτύου επιρροής της Goldman Sachs που έχει παγιωθεί από το 1985». Στους ανθρώπους της Goldman Sachs στην Ευρώπη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Πίτερ Σάδερλαντ, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (επί Ντελόρ) και πρώην γενικός διεθυντής της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), προδρόμου του σημερινού Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Σάδερλαντ είναι σήμερα πρόεδρος της Goldman Sachs International αλλά και της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ, «άνθρωπος κλειδί στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας».
Το γεράκι της Μπούντεσμπανκ
* Στους ανθρώπους της Goldman περιλαμβάνεται ακόμη, το πρώην μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ και της Μπούντεσμπανκ, το γνωστό «γεράκι» Οτμαρ Ιζινγκ, ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα μέσα από τις σελίδες των «Financial Times» κατά του ενδεχόμενου διάσωσης της Ελλάδας από την Ε.Ε., ενώ μόλις χθες με δηλώσεις του μας έστειλε... στο ΔΝΤ. Ο Ιζινγκ φιγουράρει σήμερα στη λίστα συμβούλων της Goldman Sachs (http://www2.goldmansachs.com/ideas/global-markets-institute/past-research-and-conferences/past-conferences/top-five-risks-docs/top-five-risk-bios.pdf), στην οποία βρήκαμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα ονόματα, εκτός αυτών που αναφέρει το χθεσινό δημοσίευμα της «Μοντ».
Ο μέντορας του Μπλερ
* Στην ως άνω λίστα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο Μάριο Μόντι, πρώην επίτροπος της Ε.Ε. και πρόεδρος σήμερα του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκού ινστιτούτου Bruegel, ενός ινστιτούτου του οποίου εκπρόσωποι έχουν επίσης με άρθρα τους στον αγγλοσαξονικό Τύπο («Financial Times») συστήσει την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Στον επίσημο κατάλογο της Goldman Sachs βρίσκεται ακόμη και το όνομα του γνωστού διανοούμενου, μέντορα του Τόνι Μπλερ και εμπνευστή του «τρίτου δρόμου» Αντονι Γκίντενς(!).
Η «Μοντ» αναφέρει ακόμη ως άνθρωπο της Goldman Sachs τον λόρδο Γκρίφιθ, πρώην σύμβουλο της «σιδηράς κυρίας» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι στην Goldman έχει θητεύσει και ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος φερόταν και ως πιθανός υποψήφιος για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ. *

Χριστοδούλου: Εργάστηκα 2 έτη

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Επιστολή στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» έστειλε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
Διευκρινίζει ότι εργάστηκε στην Goldman Sachs τη διετία 1987-1988 με αντικείμενο τα ομόλογα των καναδικών επαρχιών. Επίσης, επισημαίνει ότι το 2005 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ένα swap ελληνικών τίτλων που κατείχε η Goldman Sachs. Η αγορά του swap πραγματοποιήθηκε -τονίζει στην επιστολή- μέσω της δευτερογενούς αγοράς με διαφανείς διαδικασίες, όπως προβλέπουν οι κανόνες των αγορών.
http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=5248