Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Με αφορμή το κείμενο του προέδρου της ΔΑΚΕ-ΔΤ


Γράφει ο Αλέξανδρος Ρούτσας

 Πολλή καλή στη περιγραφή της κατάστασης  η ΔΑΚΕ-ΔΤ  αλλά   ξέχασε να κάνει αναφορά  στη ρίζα του προβλήματος  που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα. 
Η σημερινή κατάσταση δεν προσήλθε από παρθενογένεση, είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσαν  τα δυο κόμματα που εναλλάσσονται  τα τελευταία χρόνια στην εξουσία, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.
Πολιτικές που βάλαν πλάτη οι συνδικαλιστικές εκφράσεις αυτόν τον κομμάτων ώστε να περάσουν με τη λιγότερο δυνατή αντίδραση από του εργαζόμενους είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα.
Κουβέντα δεν λέει  η ΔΑΚΕ για το μερίδιο της ευθύνης της  στην απονεύρωση και απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος από τους εργαζόμενους και κύριος από τους νέους.
Κουβέντα δεν λέει η ΔΑΚΕ για τα αποτελέσματα συνθηκών της Ε.Ε (Μάαστριχ, Λισσαβόνα κτλ)που κάποτε της εκθείαζαν αλλά σήμερα βιώνουμε με το χειρότερο τρόπο το αποτελέσματα τους στο πετσί μας.  
Βεβαίως η ΔΑΚΕ δεν το κάνει αυτό από αφέλεια η επειδή απλώς ξέχασαν, το κάνει  γιατί  είναι ταγμένη σε αυτές της πολιτικές, είναι ταγμένη σε αυτό το σύστημα, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από της αιτίες της κρίσης.
            Η σημερινή οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της στρατηγικής υπηρέτησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Όσο το κεφάλαιο παραμένει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει ο λαός και διαθέτει η χώρα και καθορίζει τι και πώς θα αναπτυχθεί, η κρίση θα χτυπά κατά διαστήματα. Κάθε κύμα της θα φέρνει νέα βάσανα στο λαό.
Λένε ψέματα, κοροϊδεύουν τον λαό όταν αναγορεύουν αιτία της κρίσης την κακή νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Λένε ψέματα όταν αναγορεύουν ως αιτία της κρίσης τις μίζες, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, τη διόγκωση του κρατικού επιχειρηματικού τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων, τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, τα ρουσφέτια.
Λένε ψέματα ότι η αιτία της κρίσης βρίσκεται στην ανικανότητα του ενός ή του άλλου κόμματος που κυβέρνησε ή ότι οφείλεται στα χρέη και τον υπερβολικό δανεισμό, στην υπερκατανάλωση, όταν μάλιστα τέτοιες εκτιμήσεις αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Κάποια από τα παραπάνω προβλήματα είναι υπαρκτά, όμως αυτά είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των επιλογών που συνειδητά εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και όχι αιτία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι ο λαός κατανάλωνε περισσότερα από ό,τι μπορούσε. Τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά, τα αγροτικά και τα δάνεια άλλων αυτοαπασχολούμενων είναι μια μορφή ομηρίας του λαού στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Η ενοχοποίηση του λαού ένα σκοπό υπηρετεί: Να κάμψει το ηθικό του, να δεχθεί χωρίς αντίσταση και διαμαρτυρία τα βάρβαρα μέτρα. Η σήψη και ο παρασιτισμός, η αύξηση του πλασματικού κεφαλαίου, είναι προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο μονοπωλιακό της στάδιο.

Πόλεμος στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Ανατροπές παντού!
 
Χρειάζεται να υψώσουμε αδιαπέραστο τείχος, να αναπτυχθούν ταξικοί αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που χτυπάει δικαιώματα, που καταδικάζει την εργατική οικογένεια στην ανεργία, τους οδηγεί ομήρους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Nα ενώσουμε τις δυνάμεις για ανατροπές παντού. Από τα εργοστάσια, τα καράβια και τους χώρους δουλειάς μέχρι τις γειτονιές, τους χώρους που ζει, εργάζεται και μορφώνεται η εργατική οικογένεια.
Ανατροπές στο συσχετισμό δύναμης, για να απαλλαγούμε από το ζυγό των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων, για την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Aπέναντί μας έχει συγκροτηθεί ένα αντιλαϊκό, αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων που αποτελείται από κυβέρνηση, κεφάλαιο, E.E., κόμματα του ευρωμονόδρομου και διαλαλεί με όλους τους τρόπους, ότι σήμερα θα πρέπει να μη διεκδικούμε, να μην αμφισβητούμε τις επιλογές της πλουτοκρατίας, αλλά να σκύβουμε συνεχώς το κεφάλι στις εργοδοτικές απαιτήσεις, να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Την ίδια στιγμή, με το μάτι στο μέλλον, ετοιμάζουν από σήμερα το έδαφος, ώστε μετά την κρίση να πολλαπλασιαστούν πιο εύκολα και γρήγορα τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Κανένας εργάτης δεν πρέπει να δεχτεί το μέλλον που μας ετοιμάζουν, να μη δεχτεί ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά -ιδιαίτερα η νεολαία δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις-, ότι ο καπιταλισμός μπορεί να δεχτεί διορθώσεις, ότι με διαφορετική διαχείριση το σύστημα μπορεί να εξανθρωπιστεί. Πρέπει να απομονώσει τις φωνές, που με επαναστατικές κορόνες, στηρίζουν τις διαχειριστικές προσπάθειες διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος. Nα προβληματιστεί για τις φωνές που σταθερά μιλούν ενάντια στο ΠAME και συκοφαντούν το ταξικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες. στο συνδικαλιστικό κίνημα. Απαιτείται μέτωπο με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αυτούς, δηλαδή, που προσπαθούν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη, τους δουλοπρεπείς στην κάθε κυβέρνηση και την εργοδοσία, που υπονομεύουν τους ταξικούς αγώνες και βάζουν πλάτη για την κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και δικαιωμάτων, για να υλοποιούνται οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές χωρίς λαϊκές αντιδράσεις.
Επιβάλλεται μετωπική, ταξική σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Έχουν πάρει ήδη το μήνυμα, αλλά πρέπει να κατοχυρωθεί και να γενικευτεί. Nα βλέπουν κάθε μέρα σε κάθε τόπο δουλειάς πως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι εργατών, το οποίο δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι. 

Δυναμώνουμε την κοινωνική συμμαχία.
Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Αλλαγή τάξης στην εξουσία
 
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, η εργατική τάξη, οι αγρότες και οι επαγγελματίες που υποφέρουν, οφείλουν, να οργανωθούν, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εργάτες στον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, διαχωρίζοντας τις δυνάμεις τους από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
ZHTΩ H 1η MAH, MEPA THΣ ΠAΓKOΣMIAΣ EPΓATIKHΣ TAΞHΣ
TIMH KAI ΔOΞA ΣTOYΣ NEKPOYΣ THΣ TAΞHΣ MAΣ

OΛOI ΣTIΣ 10.00 TO ΠPΩI ΣTHN AΠEPΓIAKH ΣYΓKENTPΩΣH
TOY ΠAME  ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
 
 ΡΟΥΤΣΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  γραμματέας Ν.Ε  Πιερίας  του ΚΚΕ