Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΧΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

Ομιλία Μαρίας Μίχου, Εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για «την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, περί Ποινικής ευθύνης των Υπουργών, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, σχετικά με την 15.2.2000 σύμβαση με την οποία, η κοινοπραξία «Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - FERROSTAAL AG - HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214»
 

 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερη κοινοβουλευτική διαδικασία τόσο ως προς τον χαρακτήρα όσο και ως προς το περιεχόμενό της.
Το ίδιο ιδιαίτερο, όμως, είναι και το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται η σημερινή συζήτηση.
Η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη οικονομική  κατάσταση  μεταπολιτευτικά.
Η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχη  για να βγούμε από τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε, προσπαθώντας  να δημιουργήσει το μόνο αντίδοτο της οικονομικής κρίσης - την ανάπτυξη - με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει την κρίση με σημαντικές θυσίες αλλά και με ιδιαίτερη ωριμότητα, προσδοκώντας ότι θα καταφέρουμε τελικά να οικοδομήσουμε την οικονομία μας σε σωστές βάσεις.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα απασχολούν τη δημοσιότητα πολλές περιπτώσεις σκανδάλων που συνέβησαν κατά το παρελθόν και αφορούν κακή διαχείριση δημόσιου χρήματος, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, αθέμιτο πλουτισμό και αναξιοκρατία.
Όλες αυτές οι καταστάσεις που εκτυλίχτηκαν μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού δείχνουν την ατιμωρησία που επικράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Γι' αυτό σήμερα οι πολίτες περιμένουν μια δικαίωση.
Καμιά απόφαση δεν παραγράφει στην συνείδηση του ελληνικού λαού τη ζημιά του δημόσιου που είναι υπαρκτή και αποδεδειγμένη. Η διαφάνεια πρέπει να είναι η υπέρτατη διεκδίκηση από όλους μας στο δημόσιο βίο. Έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διερεύνησης των σκανδάλων που δημιουργήθηκαν από φαύλες πολιτικές πρακτικές.
 Ο πρωθυπουργός τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρέπει όλα να βγουν στο φως. Μόνο μέσα από την ανάδειξη και τιμωρία των πραγματικών ενόχων θα απαλλαγούμε από τις αιτίες που καταστρέφουν τον τόπο και το μέλλον των παιδιών μας.
Για να γίνει πράξη η δέσμευση αυτή και να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη από τον Ιούνιο του 2008 είχε προτείνει την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που έζεαν, πριν παραγραφούν τα όποια αδικήματα.
Αντίθετα, κανείς δεν ξεχνά την στάση της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία έκλεισε εσπευσμένα τη Βουλή για να δρομολογήσει την παραγραφή αδικημάτων της υπόθεσης Βατοπεδίου.
Επίσης κανείς δεν ξεχνά την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να απαγορεύσει στους βουλευτές της τότε πλειοψηφίας να μετάσχουν σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, καταρρακώνοντας κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής κατατέθηκε γιατί από τη μελέτη των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα για τη σύμβαση «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» η οποία υπεγράφη στις 15-2-2000.
Με την εν λόγω σύμβαση η Κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ferrostaal AG - HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο πολεμικό ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214.
 Από τα στοιχεία της δικογραφίας διαφαίνεται ότι πριν από την υπογραφή της σύμβασης και ενόψει της ανάθεσης του έργου, η γερμανική εταιρία ανέπτυξε ένα σύστημα δωροδοκιών ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.
Για να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια.
Τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν στους παραπάνω αξιωματούχους του ελληνικού κράτους μέσω συμβούλων, δικηγορικών γραφείων και ad hoc ιδρυόμενων εταιριών μετά από πολύπλοκες διαδρομές. Μάλιστα το ποσοστό που φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες είναι 4,5% επί του κοστολογίου του έργου.
Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι οι δωροδοκούμενοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους γνώριζαν σαφώς ότι το ποσό των δωροδοκιών επρόκειτο να μετακυλισθεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αφού τα χρήματα αυτά η δωροδοκούσα γερμανική εταιρία τα συνυπολόγιζε στην τελική τιμή προς τον πελάτη.
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους ζητάμε να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία θα εξετάσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, για τις αξιόποινες πράξεις: α) της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 235 Π.Κ) και β) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Αναλυτικά, η φύση των αδικημάτων περιγράφεται στο κείμενο της πρότασης.
Είναι θετικό ότι και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι έτοιμος μέσα από την όποια κοινοβουλευτική διαδικασία να συμβάλει ενεργά ώστε ο λαός μας να μάθει όλη την αλήθεια.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να περιορίζεται στην απόδοση των όποιων ευθυνών. Κύριο χρέος της είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο το οποίο δεν θα επιτρέψει στο μέλλον παρόμοια γεγονότα. Μια τέτοια τομή συντελέστηκε πρόσφατα στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών με τον νόμο 3883/2010.
Μέσα από τη σύσταση μιας Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να θεραπεύσει τις εσωτερικές του παθογένειες. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της αυτοκάθαρσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον στον χώρο της πολιτικής, όπου οι κομματικές σκοπιμότητες έχουν κατά το παρελθόν οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη απαξίωσή της.
Από την άλλη πλευρά, για τον ελληνικό λαό η σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αποτελεί μια πρόκληση αξιοπιστίας. Το κρίσιμο, λοιπόν, ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το εξής: μπορεί το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον κακό του εαυτό;
Η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να ατομική. Κατά την γνώμη μου ούτε καν πλειοψηφική. Πρέπει να είναι ομόφωνη.
Η προσπάθεια για πλήρη διαφάνεια στον πολιτικό βίο δεν είναι ένα στοίχημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά μια υπόθεση εθνική και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού έχουμε υποχρέωση να διερευνήσουμε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις παράνομων ενεργειών μελών της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μόνο έτσι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος.
Στόχος μας είναι να μην μείνει η παραμικρή υπόνοια συγκάλυψης. Είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέρμα, αποδίδοντας ευθύνες όπου υπάρχουν, όσο ψηλά και αν φτάνουν, χωρίς όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο δηλαδή σε ανθρωποθυσίες.
Αυτή την κρίσιμη ώρα, όπου Κυβέρνηση και πολίτες καταβάλλουν από κοινού μια μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, το Κοινοβούλιο οφείλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με συγκεκριμένες δράσεις και όχι με αόριστα ευχολόγια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμαστε όλοι να πούμε ναι στην σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.