Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συνέλαβαν τον Μλάντιτς

Ο πρώην αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων το τελευταίο διάστηµα ζούσε σε φάρµα στο Λαζάρεβο
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
O Ράτκο Μλάντιτς ανάµεσα σε σέρβους  αστυνοµικούς έξω από το γραφείο  του ανακριτή του Ειδικού ∆ικαστηρίου  για τα εγκλήµατα πολέµου  Ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων στη διάρκεια του πολέµουτης Βοσνίας (1992-1995) Ράτκο Μλάντιτς, ένας από τους πλέον καταζητούµενους στον κόσµο, συνελήφθη χθες στη Σερβία. Ο Μλάντιτς που κρυβόταν επί χρόνια κατηγορείται από το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο του ΟΗΕγια γενοκτονία, εγκλήµατα πολέµου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας. Η σύλληψή του αίρει ένα «µεγάλο εµπόδιο» στον δρόµο της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο αρµόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις Στέφαν Φίλε. Ο 69χρονος Μλάντιτς, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο της Χάγης, είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης που είχαν εξαπολύσει οι Σερβοβόσνιοι, ενορχήστρωσε τη σφαγή περίπου 8.000 ανδρών και παιδιών στη Σρεµπρένιτσα το καλοκαίρι του 1995, αλλά και την πολιορκία του Σαράγιεβου, η οποία διήρκεσε 43 µήνες από το 1992 έως το 1995 και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000

ανθρώπους. Ο στρατηγός των Σερβοβοσνίων εντοπίσθηκε στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στα σύνορα µε τη Ρουµανία και 100 χιλιόµετρα από το Βελιγράδι, στη φάρµα ενός ξαδέλφου του, χρησιµοποιώντας το ψευδώνυµο Μίλοραντ Κόµαντιτς. ∆εν προέβαλε αντίσταση όταν του πέρασαν τις χειροπέδες, ούτε χρησιµοποίησε τα δύο πιστόλια που υπήρχαν στο σπίτι. ∆εν είχε αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, δεν ήταν µεταµφιεσµένος αλλά διέθετε πλαστά χαρτιά και έδειχνε πολύ καταπονηµένος, αδύνατος και γερασµένος ενώ το ένα του χέρι είναι παράλυτο και έχει χάσει τελείως τα µαλλιά του. «∆εν έµοιαζε καθόλουµε τον αγέρωχο στρατηγό που γνωρίζαµε», είπε ένας από τους αξιωµατικούς της αστυνοµίας που τον συνέλαβαν. «Πολύ δύσκολα µπορούσε να τον αναγνωρίσει κάποιος». Σηµείωσε ότι ήταν πολύ χλωµός, γεγονός που δείχνει ότι δεν έβγαινε από το σπίτι και ίσως γι’ αυτό δεν τον είχε δει κάποιος κάτοικος του χωριού. Προκειµένου να βεβαιωθούν ότι ο άνθρωπος που συνέλαβαν ήταν ο καταζητούµενος στρατηγός, οι Αρχές προχώρησαν σε εξέταση DNA του, που βγήκε θετική.

O Μλάντιτς αναµένεται να µεταφερθεί στη Χάγη όταν ολοκληρωθούν όλες οι νοµικές διαδικασίες στη Σερβία – υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει περίπου σε δέκα ηµέρες. Χθες οδηγήθηκε αµέσως στο Βελιγράδι, στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήµατα πολέµου, κάτω από δρακόντεια µέτρα ασφαλείας. H πρώτη του ανάκριση δεν διήρκεσε πολύ, λόγω της άσχηµης κατάστασης της υγείας του. Ο δικηγόρος του Μίλος Σάλγιτς πάντως δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν αναγνωρίζει την εξουσία του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου της Χάγης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντις ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μλάντιτς, λίγες ώρες πριν φθάσει στο Βελιγράδι η Κάθριν Αστον, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., η οποία είχε θέσει ως προϋπόθεση εδώ και καιρό τη σύλληψη αυτή για να ανοίξει ο ενταξιακός δρόµος της Σερβίας. «Αυτή η εξέλιξη αίρει ένα µεγάλο βάρος από τη Σερβία και ανοίγει τον δρόµο για συµφιλίωση στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Τάντιτς, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που είχαν σηµειωθεί το 2008 µετά τη σύλληψη του ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς. Πάντως έχει αυξηθεί ο βαθµός ετοιµότητας της αστυνοµίας για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων στις συγκεντρώσεις οπαδών του Μλάντιτς που αντέδρασαν στην είδηση της σύλληψής του.