Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα

ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
(Π. Π. Γερμανού 3, Κατερίνη)

Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 8 μ.μ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΣΚΙ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα
Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, ΕΥΗ ΟΛΥΜΠΙΤΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (επιμ.),ΑΣΚΙ - Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς, Θεμέλιο2010,

Είναι ένα εντυπωσιακό και επίκαιρο βιβλίο. Ποια είναι η νεολαία; Ποιες οι δράσεις της; Πώς οργάνωσε τον λόγο της; Σε ποιους τομείς; Ποια η σχέση της με την πολιτική, τον πολιτισμό, τη μουσική, τις πολιτικές παρατάξεις; Τριάντα τρεις ερευνητές και ερευνήτριες,  στην πλειοψηφία τους ιστορικοί, αλλά επίσης και κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, αναπτύσσουν σε πεντακόσιες σελίδες και τριάντα μία συμβολές ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές διαδρομές, τις κοινωνικές πρακτικές και τις πολιτισμικές εκφράσεις των νέων στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Ο τόμος είναι προϊόν του συνεδρίου που οργάνωσαν τα ΑΣΚΙ, το 2008 οπότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας που είχαν αναλάβει, με τίτλο: «Η ελληνική νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ. Πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μεταπολίτευση», και παρουσίασαν τις σχετικές ψηφιακές συλλογές τους.
Ο λόγος για τις ελληνικές πολιτικές νεολαίες αλλά και για την παρουσία της νέας γενιάς συνολικά στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα στη μεταπολεμική κυρίως Ελλάδα. Οι "νεολαίοι", όπως καθιερώθηκε να λέγονται οι νεανικές οργανώσεις των κομμάτων, συμβόλισαν, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις δύσκολες περιόδους της μεταπολεμικής και της μετεμφυλιακής Ελλάδας, το κόστος της συμμετοχής, της θυσίας, των ιδανικών, των αναζητήσεων και των συγκρούσεων. Στις διαδρομές, τις αιτίες, τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά αίτια που διαμόρφωσαν πολιτικούς χώρους και γενιές επικεντρώνονται τα άρθρα στον τόμο αυτό, στον οποίον χωρούν όλα τα μορφώματα της ελληνικής νεολαίας: οι επαγγελματίες επαναστάτες, οι ΕΠΟΝίτες, οι νεανικές συλλογικότητες της Αντίστασης, οι Λαμπράκηδες, ο Σωτήρης Πέτρουλας, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, αλλά και οι θρησκευτικές νεολαίες, ο προσκοπισμός, οι ομαδώσεις του ποδοσφαίρου, τα Μάταλα κι ο "λερός τουρισμός", τα κινήματα της νεολαίας στον χώρο του πολιτισμού τη δεκαετία του '60, οι ροκάδες, οι πανκ. Μια ακτινογραφία της πολιτικής και πολιτισμικής Ελλάδας το δεύτερο κυρίως μισό του 20ού αιώνα μέσα από τις συμπεριφορές και τις δράσεις της κάθε φορά νεολαίας.
Τα ζητήματα που θίγονται στον τόμο, όπως τονίζει στο προλογικό του σημείωμα ο ιστορικός, πρόεδρος των ΑΣΚΙ Σπύρος Ασδραχάς, αφορούν στην ίδια την έννοια της νεότητας ως κοινωνικής και ιστορικής κατηγορίας,και τη σύνδεση της με την πολιτική. Ωστόσο, διασαφηνίζει ο γνωστός ιστορικός, "δεν πρόκειται για μιαν ενιαία νεολαία, αλλά για νεολαίες, δηλαδή για μερικευμένες ώς αντιθετικές εντάξεις των νεανικών ηλικιών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της ιστορικής τους στιγμής. Πρόκειται για νεολαίες που, παρά τους σταθερούς χαρακτήρες τους, μοιράζονται ανάμεσα στις κοινωνικές αδράνειες και στις δυναμικές".
Παρά τον συλλογικό χαρακτήρα της και την πολυπρισματική οπτική της, καθώς εκτός των ιστορικών καταθέτουν τις μελέτες τους και πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνιολόγοι, η έκδοση αποτελεί τον "καθρέφτη της ιστοριογραφικής παραγωγής της εποχής μας" και παράλληλα "καταγράφει νέα ερευνητικά πεδία και προσεγγίσεις". Επιπλέον αφορά "μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη", όπως επισήμανε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ο οποίος συνυπογράφει την επιμέλεια του τόμου μαζί με την Εύη Ολυμπίτου και την Ιωάννα Παπαθανασίου.