Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κέντρο εκπαίδευσης διασωστών Λιτοχώρου

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

* ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΟΣΤΙΣΕ 1.320.000 ΕΥΡΩ ΕΝΩ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΥΨΟΥΣ 92.000 ΕΥΡΩ.
* ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΚΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου εκπαίδευσης διασωστών Λιτοχώρου και πλέον το κέντρο προσεχώς θα είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει εκεί, αρχικά, την πυροσβεστική Λιτοχώρου.
Επίσης, το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος αναμένεται να αποφασίσει για τη λειτουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης διασωστών ή και για οποιαδήποτε άλλη χρήση του χώρου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ
Τη Δευτέρα 23/5/2011 ο αναπληρωτής δημάρχου, Γ. Φαρμάκης, επισκέφθηκε τις κτιριακές εγκαταστάσεις συνοδευόμενος από στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας.
Κατά την εκεί επίσκεψή του ο κ. Φαρμάκης επέβλεψε τις τελευταίες εργασίες διαμόρφωσης αύλειου χώρου, διαπίστωσε δε ότι το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, απομένει δηλαδή, όπως δήλωσε, η εκ μέρους της ΔΕΗ παροχή ρεύματος του κέντρου εκπαίδευσης διασωστών, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει δυνατότητα μετακίνησης της πυροσβεστικής Λιτοχώρου.
ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η ιδέα για δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης διασωστών στο Λιτόχωρο ήταν του τότε δημάρχου Λιτοχώρου Γ. Παπαθανασίου και οι εργασίες είχαν ξεκινήσει πριν από τη χρηματοδότηση του έργου.
Η ιδέα αυτή προωθήθηκε από το 2002 αλλά και στη συνέχεια, σε συνεργασία που υπήρξε εκείνη την εποχή με τον τότε αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος κ. Φούρλα και τον γενικό γραμματέα κ. Ευσταθιάδη.
Συγκεκριμένα, στις 2/6/2002 επισκέφθηκε το Λιτόχωρο ο κ. Φούρλας, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του τότε υπουργού δημόσιας τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία ενός σταθμού εκπαίδευσης και διάσωσης και σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τον κ. Παπαθανασίου για την προώθηση και υλοποίηση αυτής της ιδέας του δημάρχου.
Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
«Μας ενεργοποίησε και ευαισθητοποίησε και ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου», είχε δηλώσει τότε ο κ. Φούρλας, «και τελικά μας έπεισε ότι η θέση του Λιτοχώρου είναι τέτοια που επιβάλλει όχι απλά να γίνει ένας μεγαλύτερος πυροσβεστικός σταθμός, που τελικά θα γίνει, αλλά να κάνουμε και ένα διασωστικό κέντρο».
Με εκείνες τις δηλώσεις του ο κ. Φούρλας είχε εξηγήσει ότι θα είναι ένα κέντρο πολύ καλά οργανωμένο ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν.
«Ο κ. Παπαθανασίου μού έδειξε και τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, όπως μου είπε, με την αρχιτεκτόνισσα και δημοτική σύμβουλο κ. Όλγα Ζωγράφου μαζί με τους μηχανικούς του δήμου. Η μελέτη αυτή έγινε με οδηγίες του τοπικού διοικητή της πυροσβεστικής Λιτοχώρου κ. Γιάννη Καραλιά (σημερινού διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης)», είχε πει, μεταξύ άλλων, ο τότε αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ-ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗ
Στη συνέχεια, με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη, υποστηρίχθηκε οικονομικά η όλη προσπάθεια. Μάλιστα, στις 8/5/2003, κι ενώ ο βουλευτής Πιερίας Παντελής Τσερτικίδης είχε αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού δημόσιας τάξης (συνέβαλε δε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου),  επισκέφθηκε το Λιτόχωρο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δημόσιας τάξης, κ. Ευσταθιάδης, προκειμένου να δει τα σχέδια και να επισκεφθεί τον χώρο κατασκευής του έργου.
Στις 24 Νοεμβρίου 2006, επί δημαρχίας Γ.Παπαθανασίου, υπογράφτηκε σύμβαση ύψους 1.320.000 ευρώ για την έναρξη διαδικασιών υλοποίησης του έργου.
Για τις τελευταίες εργασίες έγινε νέα σύμβαση, ύψους 92.000 ευρώ, υπογράφτηκε στις 21 Ιουλίου 2010 επί δημαρχίας Αθανάσιου Τσιφοδήμου. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν με ίδιους πόρους του δήμου και συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα «ΣΑΤΑ».