Πρόσφατα εκδόθηκε επίσημο δελτίο τύπου σχετικά με το θέμα από τον δήμο Δίου – Ολύμπου. Θα μπορούσε πολλά κανείς να σχολιάσει από όσα αναφέρονται στο δελτίο αυτό. Επιλέγω να σχολιάσω μόνο δύο σημεία από τις δηλώσεις του εν αργία δημάρχου κ. Παπαθανασίου και του δημαρχεύοντα πλέον κ. Γ. Φαρμάκη.
Γ. Παπαθανασίου: «Εγώ στις 19 Σεπτεμβρίου θα είμαι στο δικαστήριο, στη Θεσσαλονίκη. Άραγε, οι 13 μάρτυρες θα είναι; Το λέω αυτό διότι 14 ήταν οι μάρτυρες, ο ένας πέθανε και δεν ήταν και αχυράνθρωπος. Ήταν ο πατέρας σου Νικόλα (Νίκο Λάππα), ο Αθανάσιος Λάππας».
Σχόλιο: Και βέβαια δεν ήταν αχυράνθρωπος! Και βέβαια θα ήταν μάρτυρας στο δικαστήριο, αν ζούσε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Λ. Και βέβαια δεν θα προσέρχονταν στο δικαστήριο με πρόθεση ούτε να «βγάλει λάδι», ούτε να «χαντακώσει» κανέναν. Θα ανέφερε ό,τι γνώριζε για την υπόθεση με μοναδική πρόθεση να λάμψει η αλήθεια. Ούτως ή άλλως η τελική κρίση ανήκει στους δικαστές. Επειδή όμως ο κ. Παπαθανασίου συνηθίζει έμμεσα ή άμεσα να αναφέρεται στον πατέρα μου όταν μιλάει για την επερχόμενη δίκη, προκειμένου να μη δημιουργούνται παρανοήσεις και για να αποφεύγονται οι μεταξύ μας παρεξηγήσεις, του ζήτησα να μην ξαναπιάσει τον πατέρα μου στο στόμα του τουλάχιστον στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου. Τουλάχιστον τη μνήμη του Θανάση του Λάππα πιστεύω ότι μπορεί και οφείλει να τη σεβαστεί!
Γ. Φαρμάκης: «Δεν μπορούμε να ζητάμε την εφαρμογή του νόμου όσον αφορά στην αργία του δημάρχου και στη συνέχεια όταν δικαιώνεται η συγκεκριμένη μας στάση, να ζητάμε την παραίτηση όλων των συμβούλων και να γίνουν εκλογές. Άλλο προβλέπει ο νόμος».
Σχόλιο: Πρώτον, κρατάω την παραδοχή του κ. Φαρμάκη ότι δικαιώθηκε η συγκεκριμένη μου στάση όσον αφορά στην αργία του δημάρχου! Δεύτερον, η πρότασή μου είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από τον Νόμο (ο κ. Φαρμάκης και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει τον κόπο να ρίξει μία ματιά π.χ. στο άρθρο 55 του «Καλλικράτη»). Τρίτον, για το παράπονο σε άλλο σημείο της δήλωσης του κ. Φαρμάκη σχετικά με τον όρο «αχυράνθρωπος», θα του ζητήσω να απευθύνει, κατά την παροιμιώδη ρήση, «τα παράπονα στον (εν αργία) δήμαρχο»! Εκείνος ήταν που δήλωνε πως θα εκλεγεί κάποιος απλώς για να βάζει τις υπογραφές!
Όπως και να’ χει πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Φαρμάκη και να του ευχηθούμε «σιδερένιος» με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του ως δημαρχεύων του Δήμου μας. Ευελπιστούμε πως θα ασκήσει τα καθήκοντα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να γίνει «αχυράνθρωπος». Θα ήταν πολύ δυσάρεστη η θέση, στην οποία θα βρισκόμασταν όλοι, εάν παρ’ ελπίδα διαφαινόταν μία σύγχυση θέσεων και αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δημαρχεύοντα και εν αργία δήμαρχο.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!