Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Έφυγε ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας




Ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας, φίλος των  Σαρακατσάνων βοσκών της Ρούμεληςκαι τηςΜακεδονιας,σύμβολο της ηρωικής αντίστασης κατά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγγραφέας, ο σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ πέθανε στις 10-6-2011 σε ηλικία 96 χρονών στο Ντάμπλτον της Αγγλίας.
Ο βρετανός συγγραφέας έγινε γνωστός για τη δράση του στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως για την απαγωγή του γερμανού στρατηγού Κράιπε, το 1944.
Άνθρωπος της δράσης αλλά και του πνεύματος, είχε εγκατασταθεί στη Μάνη, και ο ίδιος δεν έγραψε ποτέ για το κατόρθωμά του στην Κρήτη.


Αυτό έγινε γνωστό από το βιβλίο «Met by moonlight» του υπαρχηγού της ομάδας του, Στάνλεϊ Μος.
Από τους πιο προικισμένους και ρομαντικούς ταξιδιωτικούς συγγραφείς του αιώνα μας έγραψε, ανάμεσα στ’ άλλα, για τη «Μάνη» (1958) και τη «Ρούμελη» (1966).
Πρόκειται για δύο υποδειγματικά και γοητευτικά βιβλία που συνδύαζαν την ιστορία, τους θρύλ
Οι φίλοι του στην Καρδαμύλη της Μάνης, όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες, τον φώναζαν Παντελή (από το Πάτρικ Λι), ενώ στην Κρήτη τα χρόνια της Αντίστασης τον ήξεραν με το ψευδώνυμο Μιχάλης. Ο συγγραφέας της «Ρούμελης» και της «Μάνης», ο ξένος που έγινε δικός μας διαφημίζοντας την Ελλάδα όσο ελάχιστοι, ξεκίνησε το 1933 σε ηλικία 18 ετών να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Κοιμήθηκε σε άσυλα, μοναστήρια, σπηλιές. Το μεγαλύτερο μέρος του οδοιπορικού περιέχεται στα δύο βραβευμένα βιβλία του «Η εποχή της δωρεάς» και «Ανάμεσα στα δάση και τα νερά» (εκδ. Μεταίχμιο). Υμνήθηκαν από τους κριτικούς και ο Πάτρικ Λι Φέρμορ κατέκτησε δικαίως τον τίτλο του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα των καιρών μας.
Εφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935 και από κει πέρασε την Ελλάδα, περιπλανήθηκε στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Στερεά και τα νησιά, έμαθε τα ήθη, τις παραδόσεις, τη γλώσσα μας. Με το που ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος, επέστρεψε στην Αγγλία για να καταταγεί στην ιρλανδική φρουρά. Το 1941, εντούτοις, το υπουργείο Πολέμου τον έστειλε στο αλβανικό μέτωπο ως αξιωματικό-σύνδεσμο, στον ελληνικό στρατό. Οταν έπεσε το μέτωπο βρέθηκε στην Κρήτη και μετά την απόβαση των Γερμανών, τον Μάιο του '41, ανέβηκε στο βουνό για να οργανώσει τις ομάδες αντίστασης. Εκεί έμεινε ενάμιση χρόνο ζώντας σαν βοσκός. Ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε το Γερμανό διοικητή, στρατηγό Κράιπε.
Ενα κατόρθωμα για το οποίο ο ίδιος δεν έγραψε ποτέ γραμμή, αλλά διαδόθηκε μέσω του βιβλίου «Met by moonlight», που έγραψε ο υπαρχηγός της ομάδας του, Στάνλεϊ Μος, αλλά και της ομώνυμης ταινίας όπου τον Φέρμορ ενσαρκώνει ο Ντερκ Μπόγκαρντ. Φίλος του Σεφέρη και του Κατσίμπαλη, έγραψε ακόμη τα βιβλία: «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Φιλολογικές διαδρομές στην Ελλάδα» κ.ά. Σύζυγός του ήταν η φωτογράφος Τζόαν Λι Φέρμορ που πέθανε το 2003.

Ο σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού για το θάνατο του φιλέλληνα συγγραφέα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα έναν από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο».