Διάβασα την (Διευκρίνηση) του Αντιδημάρχου Δίου-Ολύμπου με προσοχή για το θέμα των ναυαγοσωστών και για τις γαλάζιες σημαίες και παραθέτω αυτούσια τα λόγια του κυρίου Bροχαριδη: (επειδη ο αρθρογραφος αναρωτιεται για ποιο λογο γινεται αυξηση του κονδυλιου αφου φετος οι σημαιες ειναι λιγοτερες) οτι ο αριθμος των ναυαγοσωστων ειναι εντελος ασχετος με το ποσες γαλαζιες σημαιες εχει ενας δημος. Ναυαγοσωστες μπαινουν σε καθε παραλια η οποια κρινεται πολυσυχναστη απο μια επιτροπη τριμελη που αποτελειται απο εκπροσωπο του δημου,του λιμενικου και της περιφερειας. Ο δημος Διου-Ολυμπου φετος εχει 11 παραλιες χαρακτηρισμενες .Αν εμπαινα και λιγο στην ουσια της υπαρξης γαλαζιων σημαιων θα ελεγα οτι απο τη μια καλο ειναι να υπαρχουν και ισως επιρεαζουν και καποιον κοσμο να επισκεφτει μια παραλια !!!!αλλα απο την αλλη το υψηλο κοστος αποκτησης και διατηρησης τους σε συναρτηση με την πολυ ασχημη οικονομικη κατασταση του δημου μας εκαναν να μειωσουμε συνειδητα τον αριθμο τους απο εννια σε πεντε,χωρις ομως να αφησουμε καποιο χωριο που διαθετει θαλασσα διχως σημαια.Η μοναδικη εξαιρεση εγινε με την παραλια του Λιτοχωρου που για φετος κανουμε ολες τις δειγματοληψιες
Έκρινα σκόπιμο να διευκρινίσω και συνάμα να απαντήσω στον αντιδήμαρχο με τα παρακατω:1) Μια ακτή μπορεί να βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία εάν είναι μία εθνική ή διεθνής, επίσημα χαρακτηρισμένη κολυμβητική περιοχή με τουλάχιστον ένα επισήμως καθορισμένο σημείο δειγματοληψίας για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης.
Το όνομα και τα όρια της ακτής ορίζονται από τις επίσημες εθνικές αρχές.
Η ακτή πρέπει να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες και την υποδομή που απαιτούν τα Κριτήρια του Προγράμματος.
Ένα συγκεκριμένο άτομο από την τοπική αρχή οφείλει να ασχολείται ειδικώς με το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα τα 32 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping.
2) Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2011. Με 387 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.012 ακτές και 638 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
3) Δήμος Δίου – Ολύμπου Mun. Diou - Olympou
Λεπτοκαρυά 1 Leptokarya 1
Σκοτίνα Skotina
Παντελεήμονας 1 Panteleimonas 1
Πλαταμώνας 1 Platamonas 1
Ν. Πόροι Ν. Pori
***Αυτά τα στοιχεία κύριε βροχαρίδη είναι επίσημα και αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα ‘’ΕΕΠΦ’’, φαίνετε ότι δεν σας έχουν ενημερώσει επαρκώς οι συνεργάτες σας.
Τέλος θεωρώ ότι ακόμα δεν είστε σε θέση να κρίνετε το αν επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό η αφαίρεση κάποιας σημαίας(βραβευμένης ακτής).Σε τέτοιες περιπτώσεις κύριε αντιδήμαρχε δεν χωρανε (ίσως)!!!Μιλάμε για ποιότητα ζωής, αν δεν το έχετε αντιληφτεί, μιλάμε για παροχή υπηρεσιών σε κόσμο που προτιμάει την περιοχή μας για της ολιγοήμερες διακοπές του και να μας συντηρήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία οικονομικά!!!!!
Αλλά ξέχασα 2,500χιλιαρικα δεν είναι ο μισθός σας κύριε Αντιδήμαρχε;
Γιαντσιος Ιωαννης
Υπ. δημοτικός σύμβουλος
Κίνηση Ευθύνης- Θανάσης Τσιφοδήμος