Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Βασικές Θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την Αναδιοργάνωση των Φορολογικών Υπηρεσιών




To OEE είχε και εξακολουθεί να έχει σαν βασική προτεραιότητα στις θέσεις του για το φορολογικό σύστημα, το θέμα της λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών. Με τη λογική αυτή στο σχετικό διάλογο που διενεργήθηκε το 2010 αφιέρωσε ειδικό κεφάλαιο στις προτάσεις του στο οποίο τόνιζε ότι «Οποιοδήποτε φορολογικό σύστημα, έστω το τελειότερο σε νομικό επίπεδο δεν θα είναι αποτελεσματικό χωρίς αξιόπιστο φορολογικό μηχανισμό, και αξιόπιστες γενικά φορολογικές υπηρεσίες». Χωρίς να μηδενίζουμε και να αγνοούμε τα βήματα εκσυγχρονισμού που έγιναν στις φορολογικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, κοινή διαπίστωση είναι ότι το επίπεδο λειτουργίας τους είναι πολύ πιο κάτω από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των φορολογούμενων, των εφοριακών και των λογιστών. Δυστυχώς η χώρα μας δεν μπόρεσε να δημιουργήσει σύγχρονες υπηρεσίες, που οργανωμένα στοχεύουν στον περιορισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής για την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, που ολοκλήρωσε το έργο της τον Μάιο του 2011, θέλουμε να τονίσουμε ότι:
  Για μία φορά ακόμη το ΟΕΕ δεν κλήθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή ή να καταθέσει τις προτάσεις του. Η αντίληψη ότι η οργάνωση δημοσίων υπηρεσιών είναι υπόθεση μόνο των υπαλλήλων τους και όχι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων είναι από μόνη της αναποτελεσματική και αντίθετη με τις ανάγκες της εποχής και του ίδιου του φορολογικού συστήματος.
Το πόρισμα της επιτροπής εμπεριέχει αρκετά πληροφοριακά στοιχεία και πολλές χρήσιμες διαπιστώσεις. Έχει όμως και ελλείψεις, δημιουργεί ερωτηματικά και σίγουρα πρέπει πριν από την υιοθέτησή του να συμπληρωθεί.
Το πόρισμα αναφέρεται μόνο στο θέμα των Δ.Ο.Υ. Γνώμη του ΟΕΕ είναι ότι οποιαδήποτε πρόταση για αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολό τους (Κεντρική Υπηρεσία, ΣΔΟΕ, Ελεγκτικές υπηρεσίες κλπ.) καθώς και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαφορετικά θα επιβραβευθεί η αποσπασματικότητα, η οποία αποτελεί διαχρονικά πληγή για το φορολογικό σύστημα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΕΕ

1. Βασική φιλοσοφία των προτάσεών μας είναι: η αποτελεσματικότητα και η δικαιοσύνη του φορολογικού συστήματος, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποτελεσματική λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών και η παροχή στοιχείων που είναι απαραίτητα για προβλέψεις και στατιστικές.
2. Οποιαδήποτε αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών πρέπει να εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα τους και φυσικά τις οργανικές θέσεις που ισχύουν σήμερα. Βεβαίως, και πρέπει να υπάρξει ανακαθορισμός των οργανικών θέσεων μετά από τον απαραίτητο διάλογο και με συγκεκριμένους αριθμοδείκτες καθώς και με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά, πληθυσμιακά κλπ.
3. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ορθή την σημερινή διάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, τόσο ως προς την δομή τους όσο και ως προς τη γεωγραφική κατανομή τους. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι και την πρόταση για λειτουργία μιας Δ.Ο.Υ. στην έδρα κάθε νομού, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
4. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιήσει χρονοδιάγραμμα από το οποίο να προκύπτει με σαφήνεια πότε θα μπορούν να λειτουργούν οι φορολογικές υπηρεσίες χωρίς την παρουσία του πολίτη ή του λογιστή του και πότε θα αντικατασταθεί οποιαδήποτε χειρόγραφη διαδικασία από software που θα εξασφαλίζει την πλήρη μηχανοργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
5. Στελέχωση των υπηρεσιών με νομικούς, για τη νομική παρακολούθηση και υποστήριξη των υποθέσεων που οδηγούνται στα φορολογικά Δικαστήρια. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και η στήριξη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.
6. Εμμένουμε στις προτάσεις μας για τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε οποιοδήποτε ουσιαστικό διάλογο. Δεν μπορούμε όμως να επικυρώσουμε  τετελεσμένα – προχειρότητες – σκοπιμότητες.
7. Ειδικότερα για τη ΔΟΥ Αιγινίου η οποία εξυπηρετεί περίπου 18.500 φορολογούμενους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύδνας Κολινδρού  θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, διότι με τη συγκεκριμένη ΔΟΥ συναλλάσσονται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και βιομηχανικών μονάδων της Βόρειας Πιερίας. Το κλείσιμο της ΔΟΥ Αιγινίου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο οποιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο στο βιοτεχνικό πάρκο Αιγινίου όσο και στην ευρύτερη περιοχή οδηγώντας σε μαρασμό έναν ολόκληρο Δήμο της Πιερίας με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης .   


Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος
Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων
Του  Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας