Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

«Επιτέλους κάτι συγκεκριμένο για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας.»

Γράφει ο Χ. Π από την Κατερίνη
Στα τέλη Μαΐου είχα στείλει ένα μήνυμα με τίτλο: «Ο ΣΩΣΤΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΥΣΗ», στο οποίο αναφερόμουν στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, στο τέλος του μηνύματος μου έλεγα ότι :
« Τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από εκεί που οδηγήθηκαν από τους επιτηδείους και δεν βοηθούν την οικονομία (λογαριασμούς τραπεζών, Of – shore κλπ).
Να γίνει άμεσα μια καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης (ακίνητα – καταθέσεις – μετοχές – κλπ) όλων των Ελλήνων. Πρώτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό (νυν και πρωην), τους υπουργούς (νυν και πρωην), τους βουλευτές (νυν και πρωην), τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων (νυν και πρωην), τους Διοικητές Οργανισμών (νυν και πρωην), τους Περιφερειάρχες (νυν και πρωην), τους Νομάρχες (νυν και πρωην), τους Δημάρχους (νυν και πρωην), τους Δικαστικούς, τους Δημοσίους Υπαλλήλους, τους προμηθευτές Δημοσίου, τους εργολάβους δημοσίων – ιδιωτικών  έργων, τους Γιατρούς, τους Δικηγόρους, τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, τους Αγρότες κλπ και έτσι να φτάσει μέχρι τον τελευταίο Έλληνα πολίτη.
 Κατόπιν να γίνει διασταύρωση των εισοδημάτων που δήλωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια  με την σημερινή οικονομική – περιουσιακή του κατάσταση. Ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποτελεί προϊών κλοπής από το κράτος. Εάν γίνει αυτό να είστε όλοι σας σίγουροι ότι όχι μόνον θα ξεχρεώσουμε αλλά θα αποκτήσουμε και πλεόνασμα για να δανείζουμε εμείς τους άλλους».
Σήμερα διάβασα ένα άρθρο με τίτλο :
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογούμενους
Ηλεκτρονικό  «πόθεν έσχες» ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος  κάθε φυσικό πρόσωπο, μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα  πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά και μία δήλωση «πόθεν έσχες» στην οποία θα περιγράφει αναλυτικά όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του και θα δηλώνει ακόμη και τα ποσά των καταθέσεων που έχει στις τράπεζες.
Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου «Κουβαλάω κι εγώ μια έμμονη ιδέα και μια πίστη: ότι αν η ηλεκτρονική φορολογική δήλωση είναι αυτόματα και μία ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες» για όλους και έχουμε δηλωμένη την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα πανάκριβα έργα τέχνης -για παράδειγμα- που ως κινητά στοιχεία δεν εντοπίζονται και αν επιβάλλουμε πράγματι, στην πράξη, αυτό που γίνεται διεθνώς σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, όχι πληρωμές σε ρευστό, πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα ή με δίγραμμη επιταγή, θα έχουμε κάνει πολύ απλές κινήσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την ένταξη ενός μεγάλου μέρους της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία»
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από την ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο, στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή σε ξεχωριστό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλει με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο.
Στόχος είναι η διενέργεια αυτόματου ελέγχου στους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων τους και είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ο κ Βενιζέλος, αποδεικνύει την ευφυΐα του. Εντοπίζει το πρόβλημα και τη λύση του. Επιτέλους διαβάζω συγκεκριμένα μέτρα που εστιάζουν στο πραγματικό πρόβλημα των δημοσιονομικών της Ελλάδας, που είναι η αδυναμία του κράτους να εισπράξει τους υπάρχοντες φόρους. Δεν χρειάζεται να επιβληθούν νέοι φόροι όταν δεν μπορούμε να εισπράξουμε τους υπάρχοντες.
Πράγματι με το παραπάνω σύστημα, πέραν της φορολογικής ισότητας και της αύξησης των εσόδων του κράτους που θα επιτευχθεί,  θα παταχθεί μεγάλο μέρος της παραοικονομίας (30% του ΑΕΠ – 70 δις ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από 230 δις στα 300 δις και το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί αυτομάτως από το  156%  στο 120% του ΑΕΠ. Επίσης σημαίνει επιπλέον 15 δις έσοδα στο κράτος. 
Συμπέρασμα : δεν χρειάζονται νέοι φόροι, δεν χρειάζονται απολύσεις, παρά μόνο είσπραξη των οφειλομένων.
Εάν ο κ Βενιζέλος προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Προσοχή όμως, δεν πρέπει να μείνουν εκτός της διαδικασίας οι καταθέτες του εξωτερικού. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν το περισσότερο χρήμα, το αδήλωτο - μαύρο και αφορολόγητο χρήμα. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια και να γίνει πραγματικό ξεκαθάρισμα. Δηλαδή να εντοπιστούν οι καταθέτες, να προσδιοριστούν τα ποσά που κατέχουν και στη συνέχεια να διασταυρωθούν τα στοιχεία με τις δηλώσεις που υπέβαλαν στην Ελλάδα. Τα ποσά που δεν δηλώθηκαν και δεν φορολογήθηκαν, να φορολογηθούν αναδρομικά - κανονικά και να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα για το κακό που προκάλεσαν στην πατρίδα μας. Θα είναι τεράστιο λάθος εάν, όπως διαβάζω σε κάποια άρθρα,  δεχθούμε ελλιπή στοιχεία (χωρίς ονόματα των καταθετών) και τους επιβληθεί ένας φόρος  8% επί των τόκων τους και μόνο, δίνοντας τους το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τα ποσά των καταθέσεών τους. Οι καταθέσεις του εξωτερικού είναι η πιο σημαντική πηγή άντλησης δημοσίων εσόδων, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν φορολογήθηκαν. Για το λόγω αυτό !
και δεν πρέπει να απεμπολήσουμε αυτό το μεγάλο ατού. (Υπάρχουν σχετικές αναφορές του επικεφαλής των πρασίνων στην ευρωβουλή κ Μπετίτ για το θέμα αυτό).
Χ. Π Κατερίνη